Reiska Laine – Jazzin käsityöläinen

Kuvat:

13.09.2018 14:25


Omalla tavallaan erilainen muisteloteos, mutta niin on myös sen kohde, rumpali Reiska Laine. Erilainen on myös eepoksen kirjoittaja Lassi Markkasen kirjoitustyyli, joka poikkeaa pirteästi monista muista harmaapäitten tekemisiä kertovista kirjoista. Myös ulkoasullisesti teos on graafiselta olemukseltaan erilaisen ilmava.

Sisällöltään pääosin lyhyitä, välillä vuosikymmenissä poukkoilevia messeviä tarinoita. Erinomaisen mukavia ja paljon historiaa, asiaa, nimiä, paikkoja ja nostalgiaa sisältäviä. Reiskan omalla kieliasulla kirjattuna; kaunis on kaunista ja paska on paskaa. Mitään kiertelemättä, elämän iloja ja suruja kaihtamatta.

Taitollisesti yhtä jatkuvaa tarinaa ilman otsikoita, ainoastaan kappaleiden välit ilmaten. Ainoat pikkuotsakkeet Reiskalle tärkeiden levyjen esittelyissa levykuvien yläpuolella. Hyvin toimivaa jutun juoksutusta, jossa vilahtelee niin tasavallan presidenttejä kuin Intiankadun trokareitakin… ja kaikkea siltä väliltä.

Reiska kertoilee peittelemättä lapsuudestaan ja nuoruudestaan Helsingin Toukolassa, köyhän työläisperheen lapsena. Ensimmäiset rumpunsa hän sai isältään saamillaan Tukholman luokkaretkeen tarkoitetuilla rahoilla. Tukholma jäi käymättä, mutta rummut ovat liikuttaneet häntä myöhempinä vuosikymmeninä yli 30 eri maassa soittokeikoilla.

Reiskan tavaramerkin, suoran kompin alkuhistoriakin selviää. Kaj Backlund sanoi aikoinaan bändinsä harjoituksissa nuorelle Reiskalle, että soita vaan sillä oikealla kädellä sitä komppia. Reiskan kysymykseen, että mitä minä sitten vasemmalla teen, vastasi Kaitsu, että pistä vaikka taskuusi. Siitä sitten alkoi se Reiskan paljon kiitosta saanut suora komppi.

Kirjan sisältö on kaikkinensa mukavan leppoisaa luettavaa ja siinä piirtyy hyvin Reiska Laineen minäkuva. Muusikon elämän ilot ja surut. Pori Jazz. Politiikan kiemurat ja yhdistystyö. Kaiken kruunaavana  tärkeänä osana oma perhe.

Jos jotain negatiivista haluaa tuoda kirjasta esille, niin nk. panovihreiden osuus pistää silmään. Myös esim. kirjan kansikuvan kuvaajan (Markku Åberg) näkyvä credit puuttuu. Monien muisteloteosten perisynti on se, että kuvien käsittelyyn olisi pitänyt syventyä enemmän, sillä luvattoman paljon julkaistaan lähes ala-arvoista tavaraa… niin osin nytkin, valitettavasti.

Mutta kaikenkaikkisesti rehevän letkeä reiskalainemainen kokonaisuus, jossa Reiskan ei tarvitse katua mitään. Elämä on näyttäytynyt hänelle monelta eri kantilta. Nyt onnistuneen  elämänkertakirjan muodossa. (OR)

 

Lassi Markkanen: 
Reiska Laine – Jazzin käsityöläinen  
Ulkoasu ja taitto Jorma Hauta-aho
Julkaija Jormainos Oy
Painopaikka Markprint 2018
ISBN 978-952-94-0395-0

 

Takaisin
Translate »