Åkes´s Jazz 2018 & 2019

Kuvat:

19.10.2019 15:26


Åke´s Jazz 2018 & 2019

The best of Åke´s Jazz 2018 & 2019
Live at the New Pavilion, Grankulla

RMC-R 005

Postiluukusta kolahti hieman tavallista raskaammin kun Åke´s jazz 2018 & 2019 tupla CD saapui Paten kotiin kantamana viikko sitten. Levy on jatkumoa aikaisemmille saman sarjan tuotoksille. Kauniaisissa sijaitsevassa Nya Paviljongenissa järjestetään kevätpuolella Åke´s Jazz festivaali ja syksyllä konserttitapahtumia, joissa yhdistävä tekijä on rumpali Rabbe Hjelt. Rabbe on koko tapahtumasarjan puuhamies, joka Åke Grandellin poismenon jälkeen on pitänyt koko pakettia kasassa.

Konsertteja yhdistää myös Grani Big Band solisteineen ja myös Petrescun veljekset ovat useamman kerran saapuneet Jyväskylästä konsertoimaan Grankullaan, kuten paikallisella murteella paikkakuntaa kutsutaan. Tätä tuplaa yhdistää myös se, että kaikki biisit on löydetty suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta (The Great American Songbook). Konserteista on tuotettu useampi livelevy ja nyt siis tuplana.

Aloitetaan vaikkapa siitä, että levyt on hienosti äänitetty ja miksattu. Robi DeGodzinsky hoitaa hommat niin kenttäkalustolla kuin omassa studiossaan. Vanha Yleisradion äänitysauto palvelee uskollisesti ja Robi tietää miten mikitetään niin flyygeli, komppi, kuin blåsaritkin ja äänitykseen siirretään salin luonnollinen akustiiikka.

Molemmilla levyillä laulusolistina loistaa Bianca Morales, jonka ääni vain paranee vuosien myötä. Ääneen on tullut uutta syvyyttä ja tummuutta. Lisäksi hän tuo lisäväriä viheltämällä improsooloja varsin riemukkaasti.

CD 1: – A Tribute To Cole Porter 06.10.2018
The Petrescu Jazz Quartet & Bianca Morales

Marian ja Mihai Petrescun taituruutta on vuosien varrella ihasteltu ja nyt tuplacd:n ykköslevyllä kuullaan 17 Cole Porterin ikivihreää, joista kolme instrumentaalina ja loput yhdessä Bianca Moralesin kanssa. Porterin tuotantohan on alun perin tehty musikaaleihin, mutta niiden sointukierrot ovat sen verran haastavia, että jazzmuusikot ovat tarttuneet niihin innolla ja sovituksia on tehty kaikilla mahdollisilla kompeilla ja tempoissa. Porter sanoitti myös itse kappaleitaan ja sanat istuvat melodioihin, kuitenkin niin että taitava laulusolisti saa ne leijumaan kompin päällä.

Veljekset ovat erinomaisia soittimiensa taitajia ja nyt kvartetissa mukana olleet kitaristi Fred Ahlberg ja rumpali Rabbe Hjelt täydensivät kokoonpanon kvartetiksi. Kitaran käyttö pianotrion kompissa on haastavaa, jossa molempien sointuinstrumenttien on annettava toisilleen tilaa ja tässä yhteydessä sanonta vähemmän on enemmän pitää paikkansa. Fredin kitaran soundi on särötön ja viileä kuten tyyliin kuuluu. Rabbe hoitaa rumpaloinnin tyylikkäästi antaen Marianin pianismille tilaa ja tilaisuuden tullen soittaa muutaman maukkaan soolon.

Lattarikompit vaikkapa I´ve Got You Under My Skinissa toimivat tyylikkäästi vaihtuen välillä suoraan komppiin. Marianin hitaat triolit vuorottelevat tajuttoman nopeiden juoksutusten kanssa. Sointublokit toimivat rytmisesti hienosti kun pohjalla on tasainen komppi. Mihain bassonsoitto on aina yhtä ihailtavaa. Miehen näpeissä on voimaa, joka välittyy bassonkieliin. Paksut kielet murahtelevat tarvittaessa ja ylimmistä kielistä irtoaa nopeitakin juoksutuksia.

Just One Of Those Thingsin puolitoistaminuuttisessa pianointrossa tiivistyy niin monta musiikin tyylilajia, ettei laskuissa tahdo pysyä mukana. Marianin aivoissa on sulassa sovussa niin Mozart, kuubalainen montuno, ranskalainen impressionismi kuin stridetyyli.

Tämä levy on miellyttävän kuuntelukokemuksen lisäksi erinomainen opetuslevy pienyhtyetyöskentelystä jossa kaikki muusikot kunnioittavat toisiaan ja kaikki osaaminen käytetään yhteiseksi parhaaksi.

The Petrescu Jazz Quartet: Marian Petrescu (p), Mihai Petrescu (b), Fred Ahlberg (gt), Rabbe Hjelt (dr) ja Bianca Morales (voc)

1. You´re The Top, 4:58
2. What Is This Thing Called Love, 3:49
3. Night And Day, 3:39
4. I Love Paris, 4:31
5. Love For Sale, 5:30
6. My Heart Belongs To Daddy, 4:05
7. You Would Be So Nice To Come Home To, 5:06
8. At Long Last Love, 6:05
9. Begin The Beguine, 3:44
10. So In Love, 4:53
11. I´ve Got You Under My Skin, 4:06
12. Just One Of Those Things, 8:20
13. It´s Alright With Me, 3:20
14. You´d Be So Easy To Love, 3:38
15. Ev´ry Time We Say Goodbye, 5:04
16. It´s Too Darn Hot, 3:06
17. Jag Får En Spark Utav Dig, 4:43

Total duration: 78:38

CD 2: – Åke´s Jazz Festival 02.03.2019  
Grani Big Band & Bianca Morales & Arttu Takalo

Levy on yhdistelmä koko ison bändin tiukkoja sovituksia ja kvartetti/kvintetti-kokoonpanojen sopimuksia. Vierailevana solistina on vibrafonisti Arttu Takalo, joka tuo big bandin soundiin harvemmin kuultua lisäväriä, tietynlaista pyöreyttä. Tietenkin mieleen tule Lionel Hamptonin svengijengi. Miettikää itse, kyllähän perusBasiet on kuunneltu moneen kertaan, mutta kun sitten levylautaselle eksyy se Hamptonin bigbandlevy, niin sointimaailma kirkastuu ja saa lisäsävyjä. Vibrafoni kun on samanaikaisesti solistinen, harmoninen ja rytminen instrumentti.

Vibrafonille täytyy arreissa jättää tilaa. Night and Dayssa on Artun soolon lisäksi koko bändin ja solistin välillä toteutettu osuus hauskasti stoptime breikeillä. Tenderly käynnistyy useamman malletin soinnuilla ja Albinus Borgin trumpetilla. Sävellaji sopii Biancalle erinomaisesti ja ensimmäisen värssyn jälkeen Albinus soittaa toisen säkeistön upean soolon. Tässä arrissa saa iso bändi huilata ja kolmas ja ratkaiseva koorus yhdistää tumman laulun, kirkkaan kuplivan trumpetin ja vibrasointujen pehmeyden kevyeen sutikomppiin ja bassoon.

Myös Foggy Day mennään pienemmällä kokoonpanolla, nyt Artun lisäksi soolot tulevat Steinwaysta ja Victoria Sergeenkon sormista ja Biancan huulista. Kappaleen lopussa Arttu varmistaa, että kaikille selviää missä kaupungissa ollaan, Big Benin kellojen lyödessä kaksitoista. Samalla meiningillä juodaan teetä jota tarjoillaan kahdelle. Nämä jazzin ikivihreät toimivat usein myös kevyellä lattarikompilla, jolloin solistit saavat erilaista lähestymiskulmaa.

Sven Nygårdin merkitys Biancan uralle on ollut tärkeä. Tällä levyllä kuullaan kolme Nagun sovitusta Cry Me A River, Casanova ja Via Veneto. Ne sopivat Biancalle kuin tilauksesta tehtyinä. Lisää väriä lauluun saadaan kahdessa kappaleessa, joissa laulumikkiin tarttuu pasunisti Joel Främling, jonka baritoniääni sopiikin hyvin Biancalle pariksi. Artun ja jo mainittujen solistien lisäksi Tuula Mäkiniemi soittaa pari maukasta sooloa alttofonilla ja Rabbe rummuilla. Viimeisenä muttei vähäisempänä on mainittava Jussi Junttilan roteva tenorifoni joka keikkuu kevyesti niin jazz- kuin lattarikomppien kiemuroissa.

Tämä kokonaisuus on hyvä hankinta. Åke Grandellin aikanaan paljon käyttämää slogania Keep Swinging on noudatettu upealla tavalla!

Grani Big Band: Marko Vasama (leader), Tuula Mäkiniemi (asax), Eero Jaakkola (asax), Jussi Junttila (tsax), Guy Willman (tsax), Lauri Lehtovuori (bsax), Hannu Jokinen (tbn), Mikko Saavalainen (tbn, 1-2 ja 6-8), Jan Takolander (tbn, 9-11), Joel Främling (tbn), Jorma Karppila (tbn), Albinus Borg (tpt), Mika Sarén (tpt), Juhani Reijonen (tpt), Markus Oksanen (tpt), Jani Edström (tpt), Ari Saastamoinen (tpt), Victoria Sergeenko (p), Peter Stråhlman (gtr), Jorma Katrama (b), Rabbe Hjelt (dr) ja Bianca Morales (voc) sekä Arttu Takalo (vib).

1. They Can´t Take Away From Me, 4:01
2. Night And Day, 3:48
3. Tenderly, 5:10
4. A Foggy Day In London Town, 5:30
5. Tea For Two, 3:46
6. Sakta Vi Gå, 3:53
7. Cry Me A River, 4:40
8. Too Darn Hot, 3:46
9. (Our) Love Is Here To Stay, 3:42
10. Fly Me To The Moon, 2:48
11. Casanova, 5:20
12. Via Veneto, 5:56
13. What A Difference A Day Made, 5:47
14. Bye Bye Blues, 5:44

Total duration: 63:51

Recording: Soundteam  Godzinsky
Nya Paviljongen, Grankulla
Mix: Rabbe Hjelt, Robi de Godzinsky
Master: Robi de Godzinsky
Photo: J-E Nyström, Osku Rajala Jazzrytmit
Translation: Maria Linley
Layout: Riika Paakkunainen

Production: Understödsföreningen för jazzmusik i Grankulla rf

RMC-Records 2019

 

Takaisin

Artikkeli luettu 888 kertaa

Translate »