Alder Ego

Kuvat:

02.11.2018 13:43


Alder Ego: II

II

We Jazz 2018

Rumpali Joonas Leppäsen johtaman Alder Egon toinen levy II tuntuu hieman matkalta johonkin toiseen todellisuuteen. Siinä on keveyttä ja avaruutta, modernia tulkinnoille tilaa jättävää jazz-ilmaisua ja monien kappaleiden nimet herättävät mielikuvituksen – on leviathan-merihirviötä, seireenien laulua ja välillä noustaan lentoonkin. Musiikillisen ilmaisun juurten voi kuvitella versoavan Ornette Colemanin 60-luvun kvartettien myöhentämään maaperään, mutta sen ote on tältä vuosituhannelta.

II jatkaa ihailtavan johdonmukaisesti niin Alder Egon ilmaisun kaarta kuin tekijöidensäkin kehitystä. Saksofonisti Jarno Tikka ja trumpetisti Tomi Nikku ovat jo muutaman vuoden kuuluneet nousevan uuden sukupolven kärkinimiin ja soitossa on nytkin tunnetta ja särmää – kuunnelkaa vaikka Nikun trumpettia Le Chant Des Sirènes’ssä tai Tikan saksofonia Cubismissa. Myös basisti Teemu Åkerblom on osoittanut olevansa monipuolinen luottomies ja vakuuttavaa on soitto nytkin. Oman lisänsä tuo joihinkin raitoihin myös Ilkka Uksilan vibrafoni – on oikein miellyttävä piirre että Leppänen käyttää kvartetin lisäksi myös muita soittimia – ensimmäisellä Alder Ego -levyllähän kuultiin Harri Kuusijärven harmonikkaa.

Entäpä sitten johtaja Leppänen itse – muutama vuosi Verneri Pohjola valitteli miten häneen vieläkin viitattiin nuorena lupauksena vaikka uraa on parikymmentä vuotta, nelisen vuotta nuoremman Leppäsen kanssa on ehkä hieman samaa vaaraa, Alder Egon myötä Leppänen on ollut enemmän esillä johtajana ja säveltäjänä, mutta Big Bluen kautta hän nousi jo kansallisesti tunnetuksi tekijäksi vuosituhannen alussa joten nyt kuultava kypsä kädenjälki säveltäjänä on vuosien kokemuksen hioma. (PV)

 

Joonas Leppänen, drums, Jarno Tikka, sax,  Tomi Nikku, trumpet, Teemu Åkerblom, bass + Ilkka Uksila, vibes
Recorded & mixed by Tuukka Tervo
Mastered by Jukka Sarapää & Juho Luukkainen

1. Leviathan 06:40
2. Le Chant Des Sirènes 05:55
3. Cubism 04:21
4. Vultures 04:36
5. Flight 04:47
6. Blood Moon 05:34
7. Solitude 06:11

Composed by Joonas Leppänen
Produced by Joonas Leppänen & Matti Nives

Released October 26, 2018

 

Takaisin

Artikkeli luettu 635 kertaa

Translate »