Aleksi Myllykoski & Tapani Rinne

Kuvat:

27.04.2021 17:25


Aleksi Myllykoski & Tapani Rinne Signature Dark -Remixes

Signature Dark – Remixes

Signature Dark Grey SDG1 2021

Signature Dark Grey on keväällä 2020 Helsingissä perustetun Signature Dark levy-yhtiön uusi alalevymerkki. Yhtiöiden taustalla toimii helsinkiläinen pitkän linjan tuottaja, artisti, äänisuunnittelija ja DJ Aleksi Myllykoski.  SDG:n ensimmäinen julkaisu on remix-kokoelma, Signature Dark Remixes.  Se sisältää uudelleenmiksattuja versioita Signature Darkin kahdelta ensimmäiseltä viime vuonna julkaisemalta alkuperäisalbumilta, Aleksi Myllykosken Dark Days ja jazzpiireissä hyvin tunnetun Tapani Rinteen neljäs varsinainen soolotyö Foghornia. Molemmat vaikuttavat tänä päivänä Rinteen jo vuonna 1988 perustamassa RinneRadio triossa. Remixes -levyn digitaalinen versio julkaistaan 14.5.2021 ja suunnitelmissa on myös tuottaa vinyylisarja, mikä tulee julkaisuun myöhemmin.

Yhtiön keskeinen idea on julkaista tummasävyistä ja minimalistista musiikkia Technoon ja Dub Technoon keskittyen. Techno -estetiikan versiota edustavat mm. Samuli Kemppi ja Tuomas Norvio ja Dub technoa mm. Roberto Rodriguezin ja Mooncue aka Roope Koo:n versiot. Kokeellisuudella tulee olemaan keskeinen rooli myös levy-yhtiön tulevissa julkaisuissa.

Julkaisu sisältää kolmetoista teosta suomalaisilta konemusiikin tuottajilta. Keskeinen idea on julkaista tyylillisesti alakuloisen minimalistista ambientia, tummasävyistä ja surumielisyyteen taipuvaista sekä elokuvallisia näkökulmia esille tuovaa noir-jazzmusiikkia. Sitä tehdään improvisoidun soiton hengessä, millä pyritään tunnelmallisella visuaalisella viestinnällä ilmaisemaan hetkellisiä tuntoja ja ympäröivän sielunmaiseman avaruudellista hahmottamista.

Tähän tulokseen pääsemiseksi perimmäisen pohjan ovat luoneet Myllykosken ja Rinteen poikkeuksellisen omaperäisen äänivyyhdin aikaansaaneet alkuperäiset teokset, joissa korostuu jatkuva sävelkimppujen vyöry ja kohina, pitkät ääniohjelmoinnit. Vaikka aika ajoin soitossa toistuvat suhteellisen pienet harmoniset vaihtelut saattavat tuntua monotoniselta äänen toistolta, niin siihen oheen syntyy maittavia rytmisiä rakenteita, määrittelemätöntä taiteellista inspiraatiota ja pohdiskelevaa luomiskykyä.

Eivätkä kappaleet silti täysin pelkkään ankeuteen vaivu tai uppoudu apatiaan, vaan kyllä niistä löytyy monipuolista vetovoimaa, instrumentaalisen musiikin transsia ja surrealistisia piirteitä. Kuulijassa nousee ajatuksia pintaan, mitkä nostattavat mielenkiintoa. Tämänlainen musiikki voisi toimia meditatiivisena apuvälineenä vaikka joogassa tai hieronnassa rauhallisen stressittömän ilmapiirin luojana. Rentoutumisen kautta synkkä mieliala väistyy ja tilalle tulee runsaasti optimismia.

Omasta näkökulmasta katsoen pidän tällaisesta lähestymistavasta musiikissa, missä minimalismi kohtaa vastapainona hektisen elektronisen imutuksen. Mielestäni jazz kestää aivan hyvin myös teknon muuttujat ja siitä syntyy uudenlainen kehikko, missä yhteiset tavoitteet voivat löytää toisensa. Mielestäni levyllä on aivan huimia yksityiskohtia, joista syntyy raikas tuulahdus. Voisin hyvin kokeilla kuunnella tätä uudestaan makuulla kuulokkeet korvilla ja silmät kiinni välittämättä mitä ympärillä tapahtuu antaen vain ajan kulua.  (JKi)

Aleksi Myllykoski: elektroniset tehosteet, koneet, Tapani Rinne: tenorisaksofoni, bassoklarinetti
Kannen kuva: Aleksi Myllykoski, Graafinen suunnittelu: Juuso Koponen. Julkaisu: digiversiona 14.5.2021

Levyltä Dark Days
01. Ashes  Myllykoski / Rinne – (Roberto Rodriguez Remix) 9:40
02. Lost Marbles  Myllykoski / Rinne – (Mooncue aka Roope Koo. Remix) 7:16
03. What Lies Beneath the Tree of Brotherhood  Myllykoski / Rinne – (Rasmus Hedlund Remix) 6:39
04. Consumed  Myllykoski / Rinne  (Tm Shuffle aka Samu Vesterinen Latenight Dub) 7:28
05. Lost Marbles  Myllykoski / Rinne – (Samuli Kemppi remix) 6:11
06. Void  Myllykoski / Rinne – (Tuomas Norvio Remix) 8:19
07. Lost Marbles  Myllykoski / Rinne – (Satoi Reballing) 6:40
08. Ashes  Myllykoski / Rinne – (Latmos aka Samu Vesterinen Remix) 7:45

Levyltä Foghornia
09. Foghorn
Rinne  (Lighthouse Dub) 9:33
10. Kirjurinluoto
Rinne  (uudelleen Aleksi Myllykoski) 8:16
11. Erottaja
 Rinne (Kaiunta Remix) 5:07

Dark Days levyn extrat digitaalisesti
12. Void
  Myllykoski / Rinne – (Rasmus Hedlund Remix) 5:59
13. Lost Marbles
  Myllykoski / Rinne – (Satoi Abyssopelagic Marble Retrieval Mix) 12:22

Kokonaiskesto 102:25

Takaisin

Artikkeli luettu 346 kertaa

Translate »