Alexi Tuomarila Trio

Kuvat:

21.06.2019 13:57


Alexi Tuomarila Trio: Sphere

Sphere

Edition Records 2019, EDN1128

Pianisti Alexi Tuomarilan trio on soittanut samassa kokoonpanossa jo pitkään – bassossa norjalainen Mats Eilertsen ja rummuissa Olavi Louhivuori. Varhaisimmat Constellation levyllä julkaistuista äänityksistä ovat YLEn sessioista vuodelta 2005 ja nyt Edition Recordsin julkaisema levy Sphere on trion neljäs.

Uusi levy tuntuu kuitenkin jotenkin erinomaisen tuoreelta. Oman vahvan panoksensa tähän tuo toki vieraileva tähtisolisti Verneri Pohjola jonka valokeilan vastustamattomasti puoleensa vetävää trumpettia kuullaan kolmella raidalla, mutta väkevää on Tuomarilan pianismikin. Levy alkaa Shapeshifterin intensiivisellä rytmisellä tykittelyllä joka tuo mieleen niin Phronesiksen kuin Tigran Hamasyanin. Tätä seuraa Jord jossa Pohjolan trumpetti toimii esimerkinomaisesti jännitteen ja sen vahvan melodisen purkautumisen lähteenä. Kolmosraita Origins palaa jäntevän rytmikkäisiin tunnelmiin ja näiden kolmen kappaleen suora on niin väkevä alku että kuulija alkaa olla myyty.

Loppulevy mennäänkin hieman rauhallisemmissa tunnelmissa, mutta tyytyväisenä voi nauttia tunnelmista levyn loppuun asti. Ehkä kuitenkin levyn edetessä sen moni-ilmeisyys alkaa tuntua rasitteelta – huippuvahvan alun perusteella nimittäin kokoonpano(i)lta kuulisi mielellään niin kokonaisen rytmiseen paahtoon keskittyvän levyn kuin Pohjolalla terästetyn kvartettilevynkin. Kun päällimmäiset kritiikit ovat tällaisia niin täytyy vain todeta, että erinomainen levy on kyseessä. Tuomarilan trio on pystynyt tähän mennessä parhaimpaansa.

Levyn kansi ansaitsee myös erikoismaininnan. Kannen pyöreä näyttää ensin silmältä tai ehkä joltain kivettyneeltä mustakotaiselta hedelmältä, mutta tarkempi vilkaisu näyttää että siinähän taitaa komeilla Länsimetron Keilaniemen asema. Yllättävä ja hieno kansi. (PV).

 

Alexi Tuomarila piano, Mats Eilertsen basso, Olavi Louhivuori rummut.
feat. Verneri Pohjola trumpetti (tracks 2, 5 and 7)

Recorded by Matti Littunen and Speedy Saarinen
Mixed by Matti Littunen and Speedy Saarinen
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

1. Shapeshifter (Alexi Tuomarila) 06:22
2. Jord (Olavi Louhivuori) 07:50
3. Origins (Alexi Tuomarila) 06:37
4. Sirius (Olavi Louhivuori) 04:42.
5. Boekloev (Mats Eilertsen) 08:59
6. Unfold (Mats Eilertsen) 04:59
7. Krakow (Alexi Tuomarila) 05:29
8. Celeste (Olavi Louhivuori) 05:34

Released May 28, 2019
Takaisin

Artikkeli luettu 738 kertaa

Translate »