Armaroli / Schiaffini / Sjöström

Kuvat:

12.01.2021 18:03


Armaroli/Schiaffini/Sjöström - Duos & Trios

Duos & Trios

Leo Records CD LR 892

Kesäkuussa 2020 ilmestynyt Duos & Trios -levy on hyvin poikkeuksellinen ja ennennäkemätön instrumentaatioyhdistelmänä. Kolme muusikkoa, italialaiset vibrafonisti Sergio Armaroli ja pasunisti Giancarlo Schiaffini, sekä Berliinissä asuva suomalainen sopraano- ja sopraninosaksofonisti Harri Sjöström tajusivat, että heidän oli keksittävä jotain todella omaperäistä vastaamaan tätä erittäin epätavallista instrumenttiyhdistelmää. Tuloksena syntyi yhdeksän duo ja kolme trio kappaletta. Tekijät itse ovat kertoneet, että ”sisällöstä piti saada luotua uusi musiikillinen kieli, mistä löytyy kertomus, eräänlainen tapahtumaketju. Se piti sitten improvisoinnin keinoin saada heijastamaan musiikillista rikkautta”.

Duos & Trios -albumiprojekti käynnistyi samasta tapahtumasta kuin pari kuukautta myöhemmin ilmestynyt Orbits -albumi. Molempien levyjen synnyn taustalla oli tapaaminen Berliinissä Harri Sjöströmin pyydettyä perkussionisti Andrea Centazzoa muodostamaan hänen ja basisti Matthias Bauerin kanssa trio paria konserttia varten. Andrealla oli puolestaan trio kokoonpano aikaisemmilta ajoilta Sergion ja Giancarlon kanssa. Kun Berliinin keikat onnistuivat Andrean mielestä hyvin, niin tuloksena oli Harrin liittyminen näihin kokoonpanoihin levytyksiä varten.

Homma lähti liikkeelle, kun Sergio kutsui Harrin Italiaan soittosessioon, minkä tarkoituksena oli äänittää duona ja triona improvisoitua musiikkia epätavallisen soitinyhdistelmän kanssa. Tuloksena syntyi 12 kappaleen täysi 70 minuutin pituinen CD, 9 duoesitystä ja 3 trioesitystä, vapaassa hengessä ilmaistua jazzia. Duoesitykset on rakennettu Sergion ja Harrin keskinäisiksi tuotoksiksi. Triossa soittavat luonnollisesti kaikki kolme samanaikaisesti. Koska festivaaliesiintymistä ei voitu järjestää, kolmikko asettui studioon kolmeksi päiväksi joulukuussa 2019.

Armaroli ja Schiaffini tuntevat toisensa hyvin yhteisistä projekteistaan pitemmän ajan takaa. Sitä vastoin Sjöström on molemmille uusi tuttavuus. Soittajat ovat löytäneet kuitenkin hämmästyttävän hyvin yhteisen ajatusmoodin, minkä pohjalta rakentui kirkkaan selkeä äänien monisärmäinen ja värikäs spektri.

Levy alkaa trion kappaleella Trio One ja päättyy kahdella trion esityksellä Trio Three ja viimeisenä Trio Two. Vaikuttaa hieman epäloogiselta, mutta improvisointi mahdollistaa numerojärjestyksenkin osalta muutoksen. Mene ja tiedä onko tarkoituksellisesti näin tehty.

Joka tapauksessa silloin 22 ja puoliminuuttinen ”Trio Kakkonen”, levyn pisimpänä kappaleena on samalla moniulotteinen päätös koko levylle. Alku menee uuden ajokortin hakemisessa, keskinäinen linjanveto on mietiskelevää, pasuunan törähtelyt ja röhnötykset, vibrafonin hitaan kevyet naputtelut ja sopraanon karheat irrottelut hakevat omaa muotoaan. Uusi taso löytyy. Schiaffinin pasuuna alkaa räyskiä rosoisesti ja Sjöström lisää sopraanoonsa uutta kudontaa ja keskusteluyhteys saadaan aikaiseksi, tahti kiihtyy ja särmäinen rouheus kasvaa. Hetken mielijohteiden tuumailu hiljentää liikettä, haetaan uutta linjajakoa. Yhteinen taival tulee päätökseen, kuvitteelliset tikapuut nousevat korkeuksiin tavoitellen taivaan tähtiä ja viimeisen linnunradan avaamatonta kantta.

Trio aloittaa kuusiminuuttisella kinastelulla, missä molemmat puhaltajat tuntuvat inttelevät kuin olisivat perheriidassa keskenään. Välillä seisahdutaan rauhallisen oloisesti mököttelemään ja vibrafonin kilkutukset taustalla viittaavat sovittelijan tekevän hiljaisesti omaa työtään sovun aikaansaamiseksi. Se ei tunnu oikein auttavan, vaan murahdukset ja kipakat kiljunnat jatkuvat. Loppua kohden sovittelu tuo tulosta ja hiljalleen laannutaan ja tyydytään tehtyyn ratkaisuun.

Duetit ovat melko lyhyitä, pääosin 2-3 minuutin mittaisia, mutta mahtuu sinne joukkoon lähes yksitoista minuuttinen Duet Six. Siinä edetään maltillisesti. Ratkaisumalleja haetaan maalaillen hiljaista maisemaa, tavallaan kuin ladaten uutta energiaa johdattelemaan eteenpäin elämässä. Keskustelua käydään luottavaisesti täyteläisessä hyvän mielialan vuorovaikutuksessa. Välillä ollaan hämmästyneitä miten ratkaisuja pystytään tekemään yksinkertaisesti kurkottamatta ja heittäytymättä johonkin epätodellisen vision luomaan mielikuvaan.

Sjöströmin sopraano särähtelee särmikkään piikikkäästi kappaleessa Duet Seven tuoden mukanaan epävarmuuden, ailahtelevuuden, hapuilun ja horjahtelun mielikuvaa. Tuntuu kuin uskonpuute ajaisi sivuraiteelle ja lopulliseen tuhoon. Duet Eight tuo uuttaa virtaa raskaasti kulkeneeseen koneeseen. Vibrafonin kevyt leikittelevä kosketus ja sopraanon terävä ja tiukka puhallus hilpeän raikkaana ja reippaan oloisena energiavirtana muuttaa ajatuksia asteen positiivisemmaksi. Uutta vahvuutta on löytynyt ja usko paremmasta tulevaisuudesta tuntuu olevan vankka. Duet Nine jatkaa samalla räväkällä tahdilla, nyt kirmaistaan kuin lehmät olisi päästetty irti keväiselle laitumelle.

Vaikka kyseessä on pienkokoonpanot, niin eri osiot on kudottu hienovaraisen taitavasti yhteen liikkumalla onnistuneen sujuvasti vastavuoroisen keskustelun pohjalla, sekoitellen sävyisän rauhalliseen etenemiseen kiihkeitä välisoittoja. Improvisoituun musiikin vihkiytyneiltä soittajilta sopeutuminen samaan ajatusmaailmaan löytyy yleensä melko hyvin, vaikka ei se mikään itsestäänselvyys aina ole. Toistensa ymmärtäminen on edellytys vuoropuhelun onnistumiselle, mutta yksilön omia ominaisuuksia ja taitoja unohtamatta. Tässä nämä muusikot ovat onnistuneet toimimaan parhaalla tavalla yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

En tiedä onko levyä myytävänä yleisesti levyliikkeistä, mutta mikäli improvisoitu musiikki kiinnostaa ainakin sitä voi ostaa suoraan tästä ositteesta https://harrisjostrom.bandcamp.com/album/duos-trios. (JKi)

Sergio Armaroli: vibrafoni; Giancarlo Schiaffini: pasuuna; Harri Sjöström: sopraano- ja sopraninosaksofoni.

Äänitys, miksaus ja masterointi: Piergiorgio Miotto, II Pollaio, joulukuu 5-7. 2019, Ronco Biellese, Italia. Kannen kuva: Harri Sjöström. Kannen suunnittelu: Andreas Wolf. Kannen sisäpuolen kuvat: Roberto Masotti (Sergio Armaroli), Claudio Casanova (Gianfranco Schiaffini), Uwe Bley (Harri Sjöström). Kannen sisäpuolen teksti: Ettore Garzia. Julkaisija: Alissa Publishing /PRS. Julkaistu: 26.6.2020

 1. Trio One (Armaroli/Schiaffini/Sjöström) 6:00
 2. Duet One (Armaroli – Sjöström) 6:05
 3. Duet Two (Armaroli – Sjöström) 4:48
 4. Duet Three (Armaroli – Sjöström) 3:37
 5. Duet Four (Armaroli – Sjöström) 2:16
 6. Duet Five (Armaroli – Sjöström) 1:31
 7. Duet Six (Armaroli – Sjöström) 10:43
 8. Duet Seven (Armaroli – Sjöström) 2:30
 9. Duet Eight (Armaroli – Sjöström) 3:34
 10. Duet Nine (Armaroli – Sjöström) 2:48
 11. Trio Three (Armaroli/Schiaffini/Sjöström) 3:35
 12. Trio Two (Armaroli/Schiaffini/Sjöström) 22:36

Kaikki kappaleet ovat improvisoidusti esitettyjä, mutta musiikillinen pohjatyö jakaantui kaikkien kolmen osalle: Sergio Armaroli (7, 8, 9, 10, 11) Giancarlo Schiaffani (12) Harri Sjöström (1, 2, 3, 4, 5, 6)

Kokonaiskesto 70:10

Takaisin

Artikkeli luettu 260 kertaa

Translate »