Bengt Berger Betches Brew

Kuvat:

08.01.2019 11:25


Bengt Berger Betches Brew: Gothenburg

Gothenburg  

Country & Eastern CE41

On aina mukava saada postia Bengt Bergeriltä. Koskaan kun ei tiedäminkälaista musiikkia tälläkertaa on tulossa. Se voi nimittäin olla mitävaan. Berger on monien yllätysten ja monenlaisten eri musiikkigenreiden mies. Toisten tuottajien tai omalla nimellään julkaisemia levytyksiäei ole määrällisesti paljon, mutta laatu korvaa sen ylenpalttisesti.

Kulloisenkin levytysmiehistön koko ja miehitys vaihtelevat. Käytännössäduo-levyistäyli kymmenen hengen kokoonpanojen nauhoituksiin. Kiinnostavimmat Beches Brew -ryhmän levyt ovat liveäänityksiä, joissa on vieläjonkin verran vaihtelevan vakioryhmän lisäksi vierailijoita. Kuten esimerkiksi viuluja soittavat laulavat Akkarai Sisters (Beches Indian Brew-albumi).

Jotain pysyvämpääkin toki on. Bergerin yhtyeissäovat vuosikausien ajan olleet saksofonisteina Thomas Gustafsson, Jonas Knutson ja Sir Thomas Jäderlund. Ja entäpäkitaristit sitten? –Max Schultz ja Göran Klingenhagen. Tiukempaa ruotsalaista menoryhmääsaa hakea.

Edellisten lisäksi pitääerikseen mainita Bergerin luottobasisti Stefan Bellnäs, joka Betches Brew -ryhmän pomon mukaan soittaa mitä vain ja milloin vain. Bellnäsillä on näet tervehenkinen ja reipas aavistuksen verran pelimannisävyinen lähestymistapa musiikkiin. Aivan samoin kuin itse Bergerillä, johon tuon henkinen musiikillinen kommunikaatio on saattanut tarttua miehen monilla pitkillä matkoilla Intiaan ja Länsi-Afrikkaan. Kyllä. Huolimatta monista tarkkaan sovitetuista keskisuurten kokoonpanojen perusaineksista huolimatta tietty pelimannimeininki on mukana bändin esityksissä. Niin nytkin.

Gothenburgon selkeästi levytyssessio, ei konserttiäänitys. Studiossa on kulloinkin mukana ne muusikot, jotka seuraavaan otokseen tarvitaan. Nytkin mukana on tuttuja Beches Brew muusikoita: Gustafsson, Klinghagen, Bellnäs ja Sir Thomas Jäderlund. Göran Klinghagen luukuttaa heti levyn alkupuolella sellaista kitarointia, että huhhuh. Teema on simppeli ja naivistinenMingus. Melkoinen kepittääjä tuo Klinghagen on. Kaikin puolin. Ja aivan lyömätön r&b-kitaristina.

Myös Gustafsson ja Jäderlund tarjoilevat saksofoneineen monia maukkaita hetkiäGöteborgissa. Grindingon vaudikas ja rytmikäs teema, jossa nuo kaksi innostuvat mittelemään voimiaan sopraano- ja sopraninosaksofonien kesken.

Apartliikkuu puolestaan vapaan jazzin alueella, musiikissa pöllähtelee vahva Ornetten (Coleman) henki, ja hyvältäkuulostaa.

Ei aivan parasta ja terävintäbergeriä. Mutta aivan riittävän hyvääkuitenkin. (TV)

 

Stefan Bellnäs: beyzz, Bengt Berger: rummut, Thomas Gustafsson: sopraanosaksofoni,Göran Klinghagen: kitara, Sir Thomas Jäderlund: sopraninosaksofoni, altto- ja bassoklarinetti, Viktor Reuter: akustinen basso ja Staffan Svensson: trumpetti(LineSeliLja Mingus).

Äänitys: Filip Leyman, Music A Matic Studios, Göteborg, 05.-06.05.2018. Miksaus: Filip Leyman, Thomas Gustafssonja Bengt Berger. Masterointi: Claes Persson, CRP Recordings. Graafinen suunnittelu: Jon Edergren, Spektra. Julkaisuvuosi 2018. Kansitaide: AndreasSamuelsson. Tuottajat:Bengt Berger ja Nikke Ström.

01.LieSeniL 5:06
02. Mingus4:30
03. Im Sitting in the Rain5:50
04. Hanuman Jump3:04
05. Grinding4:12
06. Penye Kahu 4:21
07. Kvintessens1:48
08. Gothenburg 3:59
09. Jädermeister3:18
10. Flappy Dick 4:07
11. Apart2:48
12. Another Song5:28

Sävellykset ja sovitukset: Bengt Berger.

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 453 kertaa

Translate »