Borderlands Trio

Kuvat:

09.01.2019 17:19


Borderlands Trio: Asteroidea

Asteroidia

Intakt Records CD 295/2017  

Jazzpianotrioja löytyy maailmasta pilvin pimein, mutta vain hyvin harvoilla niistä on selkeästi muista erottuva sekä omintakeinen soundi ja sävelkieli. Silloin kun sellaisia löytyy, trioista tulee silloin tällöin – ei toki usein  suosittuja (vrt. Bad Plus, alkuaikojen Trio Töykeät, ikävällä tavalla toimintansa päättänyt EST eli Esbjörn Sven (vrt- edellä mainitut)sonin trio.   

Borderlands Trio kuuluu tähän omaperäiseen koukkoon,. Tosin suuri suosio odottaa vielä tuloakaan ja tuskinpa sitä tuleekaan, sillä sen edustama tyyli kun ei ole niitä helpoimmin omaksuttavia (vrt.edellä mainitut), jotkut niistä jopa turhaankin kaupallisuteen ja miellyttämiseen sortuvaa tavaraa..

Kerrassaan mahtavaa ja persoonallista musiikkia kuitenkin. Etten sanosi että omasta mielestäni Borderlands on parasta ja maukkainta mitä pianotriojen maailmassa on pitkään aikaan syntynyt.

Trio on keikkaillut harvakseen ja vain satunnaisesti vasta ….  Yhteinen kemia ja musiikillinen ajatustapa ovat kuitenkin niin vahvat, että se on aivan alusta saakka innostanut muusoita pysymäään yhdessä.

Eric McPhersonon tästä kolmikosta kokenein ja monipuolisin muusikko. Aikanaan mm. JackieMcLeanin ja Andrew Hillin opissa ja soittokumppanina ollut McPherson on soittanut lukuisten suuruuksien bändeissä: edellä mainittujen lisäksi mm. Pharoah Sanders, Muhal Richard Abraham, Richard Davis, Greg Osby ja Aishai Cohen. Monien muiden ohella. Levytyksiä McPhersonille on kertynyt yli 60 – merkittävän paljon siis.  

KrisDavis valitiin taannoin Vuoden tulokkaaksi pianistisarjassa, Don Byron, Terriy Line Carrington ja John Zorn ovat muutama esimerkki hänen entisistä soittokumppaniestaan. Joissain kirjoituksissa hänta on verrattu Cceil Tayloriin. Kieltämättä vertaus on osuva, vaikkei sinällään lainkaan tarpeellinen. Mutta kieltämättä Taylormainen ote minunkin päässäni soi Davisia ensi kertaa kuullessani.   

Kris Davis hyörii ahkerasti myös flyygelinsä siäsllä ja käyttää preparoitua pianoa ja sen suomia mahdollisuuksia hyvällä maulla hyväkseen. Jossain haastattelussa hän on kertonut ettei käytä soitossaan minkäänlaisia selkeitä harmonioita. Totta se onkin, hänen soittonsa muodostuu erilaisista ja .. melodiakuluista. Ainoat “soinnut” ovat rankkoja klustereita …. (TV)

 

Stephan Crump: basso, Kris Davis: piano, Eric McPherson: rummut.  

Äänitys: David Stoller, The Samurai Hotel,Queens,NY. Masterointi: Stephan Crump, The Butler Plaza,Brooklyn, NY. Kansitaide ja graafinen suunnittelu: Jonas Schoder.:Jim Macnie. Julkaisuvuosi: 2017. Tuottajat: Kris Davis, Stephan Crump  ja Ed McPherson/ Intakt Records.

01. Borderlands (26:32)
02. Carnaval Hill (2:06)
03. Flockwork (7:52)
04. Ochre (3:40)
05. Body Waves (6:31)
06. From Polliwogs (5:59)

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 454 kertaa

Translate »