CLAUDIO SCOLARI / DANIELE CAVALCA / SIMONE SCOLARI

Kuvat:

16.10.2011 14:07

MISV04

Siistiä, kaunista, taiteellisen hengellistä, rehevää, rauhallisen mukautuvaa ja kuuntelijan korvia hivelevää nautintoa. Tämä on ensivaikutelma tästä Claudio Scolarin jo viime vuoden keväällä julkaistusta 79 minuuttisesta CD:stä Colors of red island. Yhtyeen johtajana tämä on hänen viides albuminsa. Ensimmäisestä Landskap A on kulunut jo kuusitoista vuotta, joten hän ei ole pitänyt mitään kiirettä tuotannon suhteen.

Scolari on monipuolinen muusikko, joka soittaa tällä levyllä rumpujen ohella huilua, pianoa ja syntetisaattoreita. Daniele Cavalca vastaa lähes yhtä suurella arsenaalilla – rumpujen lisäksi käytössä on vibrafoni ja kontrabasso. Mukana on myös Claudion poika Simone Scolari trumpetteineen. Levyn soitto etenee siis varsin merkillisessä koostumuksessa, mutta sitäkin mielenkiintoisella tavalla kahden rumpalin ja yhden trumpetinsoittajan voimin.

Kuulija kiedotaan sellaiselle musiikilliselle alueelle, mikä tuntuu olevan saavuttamattomissa, kaukana jossain hämärän rajamailla, sellaisessa tuntemattomuudessa, mitä on mahdotonta kohdata. Se on käsin koskematonta utumaailmaa, missä aaveet liikkuvat lähes huomaamattomina jättäen jälkeensä savun sekaisen pilvimuodostelman. Tarvitset ehkä vapauttajan avuksi, jotta pystyt läpäisemään mustan aukon mikä on edessäsi. Tahdot päästä siitä sisään kuuntelemaan lisää tätä kaihon vienoa viekoittelevaa musiikillista vetovoimaa intuition saattelemana. Olet irtoamassa todellisuudesta, jokapäiväisestä hermoja raastavasta rutiinista, tunne alkaa olla euforinen, jalat irtoavat maasta – olet lähdössä lentoon – matkaat jonnekin – määränpäänä tuntematon. Liitelet taivaalla kuin siipensä levittänyt kotka saalistamassa päivän ateriaa.  Koet vapauden tunteen – olet jossain magian ympäröimässä värikkäässä karusellissa – punaisella saarella.

Olet matkalla jossain sumuisessa verkostossa, missä ei ole väliä paistaako aurinko tai ei. Sinut valtaa vapauden tunne, voit hengittää vapaasti, saat keuhkot täyteen hapekasta raikasta ilmaa. Maisemaa vaihtuu tuon tuostakin, kuulet rumpujen pauhun, huilun hiljaisen vaikeroinnin, huopapalikoiden vaimean tahdikkaan kilkutuksen vibrafonin koskettimilla, trumpetin vaimean inunnan, ”syntikan” megaorgaanisen sähinän ja epämääräisen suihkeen, basson matalan kumun. Olet saavuttanut määränpään – helpotuksen tunteen, lihaksiston turtuneen rentouden. Et pääse nousemaan – polvet eivät jaksa kannattaa – maitohappo on kadonnut lihaksistosta. Olet sukeltanut äänivallin toiselle puolelle, Claudio Scolarin ja Daniele Cavalcan tuottamaan äänimaailmaan, autuuden ilmapiiriin.

Levy on aika pitkälle samalla eräänlainen aavemainen basso-rummut kombinaatio näytös, mikä korostuu energisen näyttävästi erityisesti kappaleessa Walt’s Waltz, missä Scolari laittaa kalvot koville. Infinite silence on jonkinasteinen ”taidetta koteihin” näytös, missä Claudio puhaltaa huilua hitaasti hyppelehtien kuin kukko tunkiolla kiekaisten aika ajoin Danielen taputtaessa käsillä rumpua. Se on kuin suoraan taiteiden yöstä, nousevaa ja laskevaa, mukavasti polveilevaa duotyöskentelyä. Hienohenkinen Winds of metamorphosis henkäilee nautinnollisesti Simonen trumpetin tahdissa vienosti, eteerisen kevyesti ja ilmavasti, kaiku vastaa jostain pitkältä hitaasti ja huomaamatta, kaihoisan utuisesti, kuin vieno syksyinen usvatuuli henkien kaipuuta. Joku kolkuttaa vastaan – se on pianon aaltoileva liplatus. Ulkoavaruudellinen utopian verkko sulkee kuulijan hitaasti sisälleen.

Improvisaatio on jonkinlaista unelmien täyttymystä – visio täydellisyydestä – johon muusikot pyrkivät ehkä koskaan sitä löytämättä. Uskomus parantamisen mahdollisuudesta, uusien asioiden oppimisesta ajaa kohti uusia tavoitteita ja päämääriä. Aina löytyy uusia ajatuksia, joita kohti pyritään entistä nopeammin. Usko tulevaisuuteen on kova, jostain löytyy joskus se labyrintti mikä johtaa täydellisyyteen.   (JKi)

 

Claudio Scolari; rummut, perkussiot, huilu, piano ja syntetisaattorit, Daniele Cavalca; rummut, perkussiot, vibrafoni ja kontrabasso, Simone Scolari; trumpetti

Äänitys: Andrea Fontanesi, Vox Recording Studio, Reggio Emilia, Italia, marraskuu 2009. Tuotanto: Claudio Scolari. Kannen suunnittelu: Alessandro Montevero. Kuvat: Antonio Bassi ja Daniele Fontanesi. Julkaistu: maaliskuu 2010.

 1. Colors of red island (Claudio Scolari)  7:14
 2. Movement inspiration (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca)  7:57
 3. Variation of Movement (Claudio Scolari)  8:04
 4. Dialogues night (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca)  8:56
 5. Earth dances esplosions (Claudio Scolari)  4:47
 6. Improvised sentimenta song (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca)  8:21
 7. Electric light over water (Claudio Scolari)  8:40
 8. Walt’s Waltz (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca) 7:04
 9. Winds of metamorphosis (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca)  5:30
 10. Infinite silence (Claudio Scolari ja Daniele Cavalca) 6:28
 11. Cold landscape (Claudio Scolari)  5:47

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1079 kertaa

Translate »