Dan Cavalca

Kuvat:

05.09.2021 20:28


Dan Cavalca - Lights of Red Island

Lights Of Red Island

Principal Records

Rumpali Daniele Cavalca on tehnyt kiinnostavaa yhteistyötä jo yli 10 vuotta toisen rumpalin Claudio Scolarin kanssa. Kahden rumpusetin ja syntetisaattorin ohjelmoidulla yhteensovittamisella Daniele ja Claudio löysivät toisensa sattumalta äänityssessiossa vuonna 2007, missä molemmat olivat rakentamassa omia projektejaan samaan aikaan. He päättivät kehittää yhdessä jotain uutta.

Tämän yhteistyön tuloksena on syntynyt hienostunutta musiikkia, missä populäärimpi viihde, jazzin improvisaation keinot ja jalostuneet klassiset elementit kohtaavat sulassa sovussa.  Varsinaiseksi läpimurroksi voisi luonnehtia vuotta 2010, jolloin Colours of Red Island -albumi ilmestyi trio kokoonpanona. Siinä kaksikkoa täydensi Claudion poika trumpetisti Simone Scolari. Sitä seurasi useita äänitteitä, joista viimeisin Claudio Scolari Projectin levy Cosmology ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa. Sooloartistina Dan Cavalca on aikaisemmin julkaissut vuonna 2014 ilmestyneen neljän kappaleen EP-levyn The 4 Seasons ja 2016 ilmestynyt elokuvallista elektroniikkavetoista soundia edustavan Cinematic -albumin.

Kaikesta huolimatta Dan tunsi Colours of Red Island levyn olleen kaikista projekteista vaikuttavin hänen mielessään, sen vaistonvaraisuus ja rohkea mielikuvituksellisuus kaikkine efekteineen olivat kertakaikkisen mieleenpainuvia yksityiskohtia. Vuosien saatossa Claudio oli kuunnellut Danin tekemiä sooloprojekteja ja tykästynyt niihin. Niinpä hän oli ehdottanut Danille, ”mitäpä, jos tekisit Colours of Red Island levyn sisällöstä oman tulkintasi.”  Dan innostui ajatuksesta ja näin syntyi uusi sooloalbumi Lights of Red Island, mikä julkaistiin Claudio Scolarin johtaman Principal Recordsin toimesta kesäkuussa 2021.  Tämän levyn Dan on omistanut Claudion kanssa eri projektien kautta syntyneelle tiiviille yhteistyölle.

Uudelleen sovitetussa versiossa alkuperäisen Colours of Red Island -levyn kappaleet seuraavat toisiaan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Levyn viimeisenä bonusraitana kuullaan vuonna 2012 ilmestyneessä Synthesis -levyllä julkaistu syvällisen tunteellinen Hymn of the Inventions.  Alkuperäisellä kappaleella Danin soittama melodica oli oikeastaan keskeisessä roolissa, mutta soololevyllään hän on erottanut alkuperäisestä versiosta Claudio Scolarin esittämän huilulinjan ja loihtinut sen ympärille taiteellisen maalauksellisen kuvauksen vain syntetisaattorin ja kaikuefektin avulla. Hienoa työtä.

Lights of Red Islandissa Dan ylläpitää osittain alkuperäisen albumin rytmin ja melodian osia, mukauttamalla ja muotoilemalla niitä uudelleen. Kietomalla osasia yhteen, hiljaisuudessa hämyisän matkan edetessä aution luonnon helmaan, hän jalostaa uusia äänen sävyjä kehittäen siitä uuden äänimaailman, missä jatkuva etsintä etenee jouhevasti alati uusia ajatuksia makustellen.

Cavalcan kehittämässä elektronisessa ilmaisutyylissä äänentuotto perustuu suunnitelmalliseen tapaan käyttää syvälle tunkeutuvaa minimalismia hienojakoisesti eräänlaisena tehokeinona mihin sähköisiä elementtejä siististi lisäten syntyy miellyttäviä yksityiskohtia. Tämä kokonaisuus tiivistyy mielenkiintoisella tavalla kuuloaistimuksiin luoden tunnelmallista ambienttia musiikkia, ikään kuin tyhjyydestä syntyisi täydellisyyttä.

Dan Cavalca on soittanut monen suunnan kokoonpanoissa ja sitä kautta hän on tässä sooloesityksessä onnistunut yhdistämään myös nykyaikaisen melodisen soinnikkuuden ja rytmisyyden aallon harjalle.

Daniele Cavalca on asenteellisesti valikoiva ja omaksumiaan vaikutteita seuraava muusikko, joka saa musiikillaan kuuntelijan irtautumaan jokapäiväisistä rutiineista, mieltä painavat murheet ja arjen harmaus katoaa ainakin kuunteluhetkellä, jolloin ajaudut matkalle avaruudelliseen autuuden tuntemattomuuteen. Lights of Red Island on hienostunutta elektronisia lisukkeita hienovaraisesti hyväksi käyttävää instrumentaalimusiikkia, jonka parissa viihtyisi pidempäänkin kuin tämän vajaan neljäkymmentäminuuttisen ajan. (JKi)

Daniele Cavalca: syntetisaattori, sähköiset efektit, lyömäsoittimet, rummut.
Miksaus ja masterointi: Andrea Fontanesi. Kannen taide: Dan Cavalca. Tuotanto ja sovitukset: Daniele Cavalca. Sanat (Infinite Silence): Buik. Julkaistu: 15.6.2021

01. Colors of Red Island (5:18)
02. Movement Inspiration (2:34)
03. Variation of Movement (4:06)
04. Dialogues Night (2:34)
05. Earth Dances Explosions (2:58)
06. Improvised Sentimental Song (2:35)
07. Electric Light over Water (3:07)
08. Emotion Appearance (3:29)
09. Winds of Metamorphosis (3:44)
10. Infinite Silence (3:50)
11. Cold Landscape (2:07)
12. Hymn of the Inventions (Bonus Track) (2:38)

Alkuperäinen musiikki Claudio Scolari ja Daniele Cavalca

Kokonaiskesto 39:07


Takaisin

Artikkeli luettu 211 kertaa

Translate »