Doug Raney & Nicolai Gromin

Kuvat:

03.12.2018 12:53


Doug Raney & Nicolai Gromin: There Will Never Be Another You.

At Sabines, Copenhagen, July 6th, 1993

There Will NeverBe Another You

Stunt Records  STUCD 18062

Mikäpä sen miellyttävämpää ja leppoisampaaa kuunneltavaa kuin kaksi erinomaista ja tyylikästä kitaristia yhdessä rentouttavan musiikin parissa. Heitä yhdistäviä tekijöitä on useita. He ovat mm  molemmat ns. maahanmuuttajia, kaksi niin monista Tanskaan pysyvästi asettuneista muusikoista, joita riittää aina Ben Websteristäalkaen. Molemmat päätyivät Kööpenhaminaan samoihin aikoihin, 1970-luvun lopulla. Sattumalta miesten kuolinajatkin olivat lähekkäin: Nicolai Gromin  2017, ja valitettavan nuorena (50-vuotiaana) edesmennyt Doug Raney vuotta aiemmin.

Gromin oli ensimmäisiä (ellei peräti ensimmäinen?) neuvostoliittolainen jazzmuusikko, joka pääsi muuttamaan pysyvästi ulkomaille. Yhdysvaltalainen Raney seurasi isänsä jalanjälkiä pitkin Eurooppaa tämän keikkamatkoilla. Hänen isänsä Jimmyoli myös kitaristi, jolta poika-Doug omaksui myös tyylillisesti paljon. Gromin ei koskaan tullut tunnetuksi, Raney sitä vastoin levytti useita albumeita omalla nimellään ja säesti useita Tanskassa vierailleita muusikoista aina Chet Bakeristaa lähtien.

Kaksikko esiintyi tiheästi Sabine’s Cafeteriassa, joka oli jonkin aikaa kaupungin kuumin menomesta suositulla bailausalueella. Vaatimattomasta kahvilan näköisestä  ulkonäöstään huolimatta Sabine’s loi ja toi paljon uutta väriä Kööpenhaminan huvielämään. Se oli mm. ensimmäinen paikka, jossa oli tarjolla tapaksia. Tapakset ja brandy olivat suosittuja, ja musiikki! Se soi klubissa 24 tuntia/vrk! Sisäänpääsy oli aina ilmainen. Oman lukunsa muodosti pasunisti Papa Buen ja Ole Dixonin (piano) duo, jonka vakitunen soittoaika alkoi klo viisi (!) aamulla. Monet vanhemman jazzin ystävät muistavat vieläkin Papa Bue Viking Jazz Bandin, joka perustettiin vuonna 1956 ja jatkoi toimintaansa vuosikymmenten ajan.

Duon ohjelmisto koostui lähes kokonaan jazzstandardeista. Esimerkiksi levyllä on mukana yksi sävellys kummaltakin ja loput kuusi kappaletta ovat satoja kertoja kuultuja ja levytettyjä standardeita. Olennaisinta on kuitenkin se miten näitä puhkiveivattuja sävelmiä esitetään. Duo ei sortunut tavanomaisiin pahimpiin kliseisiin. Sen versiot ovat vahvalla persoonallisella otteella soitettuja. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Cherokeenalkuteema, joka on lajissaan suorastaan mainio.

Molemmilla kitaristeilla on oma tunnistettava soittotyyylinsä, vaikka peruslähtökohta onkin sama. Levyllä kitarat tulevat omilta “kanaviltaan”, ja Grominilla on tumma soundi kun taas Raneyn kitara soi selvästi kirkkaammin. Molemmat sooloilevat ja komppaavat toisiaan tasapuolisesti.

Pientä nostalgiankin tuntua on levyllä mukana. Tuottaja Sören Friistoimi nimittäin Raney-Gromin duon aktiiviaikoina Sabine’s Cafeterian bändien buukkaajana ja baarimestarina. Mutta ei tätä levyä nostalgiasyistä ole julkaistu. Kyllä musiikilliset arvot ja ansiot ovat sellaiset, että tämä levy on ollut aiheellista julkaista. (TV)

 

Doug Raney ja Nicolai Gromin: kitarat.

Äänitys: Ib Skovgaard, Sabine’s Cafeteria, Kööpenhamina, 06.07.1993. Masterointi: Jörgen Vad ja Ole Mathiessen, Vad Lyd. Valokuvat: Gorm Valentin. Kansi: Yellow1.dk. Tuottajat: Ole Mathiesen ja Sören Friis. Toimeenpanevat tuottajat: Sören Friis ja Peter Littauer.

1. Something’s Up (Doug Raney) 9:40
2. My Funny Valentine(Richard Rodgers / Lorenz Hart) 10:12
3. There Will Never Be Another You(Harry Warren / Mack Gordon) 7:33
4. Nardis(Miles Davis) 9:09
5. Ask Me Now(Thelonious Monk) 8:36
6. Cherokee(Ray Noble) 8:50
7. Estate(Bruno Martino / Bruno Brighetti) 10:21
8. Blues For Thad(Nicolai Gromin) 5:26

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 458 kertaa

Translate »