Dr. Helander & Third Ward

Kuvat:

12.12.2020 17:53


Dr. Helander & Third Ward: Traffic Jam on the Back Street

Traffic Jam on the Back Street

Bluelight Records 2020, BLR 33212 2

Mitähän siitä tulee, kun akateemisen kahden väitöskirjan teoreetikko hyppää vanhan ruosteisen VW Transporterin rattiin ja ministeri kartanlukijaksi? Kun matkustajan paikalle työntyy vielä paljon elämää nähnyt rumpali, ei hyvältä näytä. Ei ihme, että ennen pitkää ajaudutaan sivukadulle.

Liikenneruuhkan (Traffic Jam) tämä kokoonpano saa aikaiseksi.  Noilla etupenkin herroilla on myös musiikillisia ansioita. Ohjauspyörää kääntelee tohtori Ilkka Helander eli jo 60 -luvulla bluesherätyksen saanut Dr. Helander ja vänkärin paikalle istuu bluesministeri Esa Kuloniemi. Molemmat herrat kuuluvat Suomi-bluesin pioneereihin. Samaa voi sanoa kolmannesta herrasta, rumpali Leevi Leppäsestä, joka on suomalaisen juurimusiikin perusäijiä. Kun herroilla on soittimet takakontissa ja matkustajiksi on poimittu Tomi Leino huuliharppuineen, Panu Syrjänen saksofeineen ja Timo Pratskin urkuineen, ei ole yllätys, että porukka keksii panna ajankulukseen jamit pystyyn. Liikenneruuhkasta syntyykin Traffic Jamit eli vapaasti suomennettuna liikennejamit.  Herrojen soitossa on niin paljon Mississippin varrelta tuttua bluespoljentoa, että se houkuttelee paikalle tuon valtavan virran suistossa asustelevan alligaattorin, kuten mainiosta kansikuvasta näkyy. Onkohan tuo otus tullut houkuttelemaan bändiä nimeään kantavan Alligator Recordsin leipiin? Taitaa olla sama otus, joka on Third Wardin esikoislevyn kannessa kita ammollaan ja näyttää haukkaavan koko orkesterin? Mene ja tiedä. Kyllä nämä äijät varmasti tuolle maineikkaalle levy-yhtiölle kelpaisivat, mutta onneksi he ovat pysyneet kotimaisessa Bluelight levy-yhtiössä.

Tuon edellisen, erinomaisen levyn Meat Grindin’ Business 

kansi ja arviointi löytyvät täältä (http://jazzrytmit.fi/wp/s8-levyarvostelut/c29-levyarvostelut/dr-helander-third-ward/). Tuolla levyllä vieraili bluesharpun suuruus  Charlie Musselwhite.  Uusi julkaisu jatkaa samalla mainiolla linjalla, mutta nyt täysin kotimaisin voimin. Ja tosi hyvin jatkaakin.

Tämä Dr. Helanderin trio on ottanut nimensä Texasista, Houstonin Third Ward -nimisestä (eli suomeksi kolmannesta) kaupunginosasta. Syynä tähän on mitä ilmeisemmin ollut muuan Sam Lightnin’ Hopkins, joka eleli ja soitteli aikoinaan tuossa kaupunginosassa, mutta vieraili myös Suomessa levittäen bluesin ilosanomaa.  

Nämä runsaan 40 minuutin jamit on sitten taltioitu ja julkaistu sekä cd:nä että vinyylinä. Eka biisi Nasty Revelator lähtee liikkeelle Tomi Leinon väkevällä huuliharpulla, jota Helanderin ja Kuloniemen kitarat taustoittavat elävästi. Kerrassaan hienoa huuliharppua Leinolta. Kakkosbiisissä (Gimme Some of That) Back Beat onkin sitten pakko pyytää rumpali Leevi Leppäseltä takapotkua, back beatia, jotta elämässä päästään eteenpäin. Niin, takapotkua ja meininkiä Leppänen iskee ihan riittävästi ja pitää huolta, että paikalleen ei jäädä.  Hyvä biisi, jossa Panu Syrjäsen fonit säväyttävät ja lisäävät vahvaa tunnelmaa. Baritonin törähdyksiä on ilo kuunnella, tenorista puhumattakaan. 

Hard Luck Day  on sitä itseään, kovan päivän bluesia, jossa Leinon  harppu vie soittoa eteenpäin. Mieleen tulee Sonny Boy Williamson kakkosen harpun soitto. Kitarat  ja Helanderin laulu ovat kuin suoraan 60-luvun Chicagosta. Mitenkähän oluen saloihin perehtynyt Helander laulaa Gambina viinistä, tuosta ginillä maustetusta alanmiesten mielijuomasta. Se selviää vain kuuntelemalla tuota biisiä, jossa Helanderin laulu ja kitara sekä Kuloniemen slide tuovat mieleen Elmore Jamesin jalanjäljissä kulkeneen 60-luvun Fleetwood Macin ja muiden tuon ajan brittibändien levytykset. Se on eittämättä yksi levyn helmistä. Samaa voi sanoa Ask Me About the Blues   biisistä, jonka introssa Helander loihtii kitarastaan sävyjä ja tunteikkuutta, jota on mahdotonta sanoin kuvata. Kun kitaran taustalla soivat Pratskinin urut,  mieleen tulevat blueskitaran nykyisen mestarin Ronnie Earlin julkaisut. Blown off with the Wind  on menevää modernia bluesia, jossa Helanderin ja Kuloniemen kitarat täydentävät toisiaan. 

Strike a Match on kuumaa, polttavaa bluesia, jossa Leinon huuliharppu lisää tulista tunnelmaa. Black Hole, musta aukko vie sielun mukanaan. Wah-wah pedaalilla muokattua kitaraa kuulee nykyään harvoin, mutta tähän biisiin se sopii, varsinkin näin hyvin soitettuna. 

Highway Shoes saa Leinon huuliharpun, Helanderin laulun ja kitaran sekä Kuloniemen sliden myötä ajatukset kohti valtateitä. Levyn päättää Prime Minister, pääministeri ja se tuo esiin koronaviruksen voiman ja viranomaistoimet karanteenien ja muiden rajoitusten suhteen. Mutta voimansa osoittaa myös tämä musiikillinen koronanyrkki soitollaan ja pyynnöillään. Vahvaakin vahvempaa bluestulkintaa koko triolta. Helanderin kitara ja bluesministeri Kuloniemen slide sekä Leppäsen voimalliset rummuniskut vievät kuulijan modernin sähköisen delta-bluesin syövereihin ja saavat varmasti pääministerinkin jalat vipattamaan ja mielen herkistymään tunteikkaille pyynnöille.

Kaikki biisit ovat bändin omia, sanoitukset Ilkka Helanderin. Hauska ja levyn sisältöä hyvin kuvaava kansi on Pasi Rytkösen taidonnäyte. Levyn on äänittänyt ja miksannut bändin rumpali Leevi Leppänen.

Lopuksi täytyy todeta, että jos oli kansikuvan auto ruosteinen ja kovia kokeneen näköinen, sama saattaa ulkoisesti päteä kuvan äijiin, mutta vain ulkoisesti. Tosiasiassa he ovat suomalaista, haponkestävää ruostumatonta terästä. Se kuuluu myös soitosta. Olen aikaisemminkin todennut, että Helander on karismaattisimpia suomalaisia bluesartisteja. Uskottavampaa tulkitsijaa saa hakea. Tällä levyllä Helander tuo vahvan laulun lisäksi esiiin myös taitonsa kitaran soitossa. Tatsi kitaran kieliin on ihailtava. Sävyjä löytyy. Tunnustus myös Kuloniemelle sekä kitaran että  basson soitossa ja Leppäselle rummuissa. Hyvin hoitivat leiviskänsä.

Hyvät ihmiset, tässä on levy, joka kannattaa hankkia ja panna soimaan joulukinkun ja muiden jouluherkkujen sulattelun oheen.  Oikeastaan tämä levy riittää jouluherkuksi. Se on samalla vahva ehdokas vuoden 2020 parhaaksi blueslevyksi.

Dr. Helander – guitar & vocal, Esa Kuloniemi – guitars & bass, Leevi Leppänen – drums, Tomi Leino – harmonica, Panu Syrjänen  – tenor & baritone sax, Timo Pratskin – organ. 

Recorded by Leevi Leppänen at Studio Stadi in Helsinki, Finland on December 4th 2019, January 13th & 15th, March 13th and May 15th & 19th 2020
Mixed by Leevi Leppänen at Studio Stadiin June 2020
Mastered by JP Mönkkönen at Instant Audio in Miilola, Finland on June 24th 2020

  1. Nasty Revelator  3:10
  2. (Gimme Some of That) Back Beat 3:36
  3. Hard Luck Day 5:03 
  4. Gambina Wine 4:16
  5. Ask Me About the Blues 5:00
  6. Blown off with the Wind 2:55
  7. Strike a Match 3:17
  8. Black Hole 3:58
  9. Highway Shoes 5:13
  10. Prime Minister 5:24

Takaisin

Artikkeli luettu 352 kertaa

Translate »