Ericson / Nästesjö / Berre

Kuvat:

22.05.2019 10:24


Ericson/Nästesjö/Berre - Ausfahrt Freihalten!

Ausfahrt Freihalten!

Barefoot Records BFREC058CD

Kööpenhaminassa asustavat ruotsalainen saksofonisti ja klarinetisti Sture Ericson ja norjalainen rumpali Håkon Berre ovat työskennelleet yhdessä tiiviisti tällä vuosikymmenellä monissa eri kokoonpanoissa. Syksyllä 2014 he tapasivat malmöläisen kontrabasistin Johannes Nästesjön ja näin syntyi trio ENB.

Sen jälkeen kolmikko on tehnyt 9 kansainvälistä kiertuetta Pohjoismaissa ja Euroopassa sekä keikkaillut jatkuvasti Kööpenhaminassa ja lukuisilla festivaaleilla eri puolilla Eurooppaa. Kaikki kolme ovat soittajina olleet pitkään mukana modernin jazzin parissa ja tulleet tutuiksi erityisesti improvisoidun ja nykyaikaisen musiikin tyylilajien yhdistäjinä avantgardistisien vivahteiden ja sävyjen keskinäisessä toimintaympäristössä.

Tanskalainen soittajien vetämä kollektiivi Barefoot Records on erikoistunut ensisijaisesti vapaan kokeilevan musiikin julkaisuihin. Tästä yksi malliesimerkki on maaliskuussa ilmestynyt tämän kolmikon debyytti -albumin Ausfahrt Freihalten. Malmössä purkitettu vajaan 43 minuutin mittainen kahdeksan kappaleen tuote on rehellisesti täysin hetkessä tilannekuvia luovaa puhdasta improvisoitua musiikillista ilmaisua. Virallista julkaisua yhtye juhlisti viikon pituisella Puolan ja Saksan kiertueella maaliskuussa.

Yhteiselon aikana triosta on kehkeytynyt yhtenäinen paketti, mitä voi lukea kuin avointa kirjaa, missä keskinäinen valppaus ja toistensa soiton tarkka tulkitseminen nivoutuvat tiukasti yhteen. Tästä kehittyy monipuolinen äänimaailma, mistä löytyy laaja-alainen vapaalentoinen valikoima tuotteita kuin kaupan hyllyltä poimittuna.

Sepittelyt siirtyvät hitaan minimalistisista pohjaratkaisuista, kuten Gegenüber, ilmaisuiltaan repäiseviin irtiottoihin kuten levyn päättävä Durch. Sävelalat heittäytyvät säkenöivästi irralleen ja iskeytyvät toisiaan vasten pintarakenteisiin täydellä voimalla. Tämä kokonaisuus johtaa monisärmäisen äänimaiseman kehittymiseen, missä rosoisen karkeat rypistykset hautautuvat hiljalleen toisiaan muokkaaviksi rauhallisen kiireettömiin ja leppoisiin kaivantoihin. Piikit osuvat sattuvasti ihon alle, kunnes auvoinen rauha palautuu.

Tämä levy kuuluu taas sarjaan ”ristiriitaisia tunteita”, kaikille jotain tai ei mitään, kuka tykkää kuka ei. Improvisoitu musiikkia elää omaa elämäänsä, siitä voi löytää yllättäviä käänteitä, hauskaa leikittelyä ja tietenkin taitavaa instrumenttien hallintaa, mutta kaikille se ei iskostu eikä painu ihon pinnan sisään. Minulle tämä ainakin kelpaa ja Durch on oiva lopetus antaessaan mehevän takapotkun kuin saatteeksi ja opetukseksi ”näinhän sen pitää mennä”. (JKi)

Sture Ericson: alttosaksofoni, klarinetti, Håkon Berre: rummut, Johannes Nästesjö: kontrabasso

Äänitys, miksaus ja masterointi: Jakob Riis Inter Art Center, Malmö. Kannen graafinen suunnittelu: Håkon Berre. Tuotanto: Ericson/Nästesjö/Berre. Julkaistu:19.3.2019

1. Entlang  4:22
2. Neben  5:19
3. Gegenüber  6:03
4. Während  4:38
5. Zwischen  5:26
6. Anstatt  4:27
7. Hinter  5:17
8. Durch  6:53

Kokonaiskesto 42:41

Takaisin

Artikkeli luettu 595 kertaa

Translate »