Espoo Big Band MERRY, MERRY CHRISTMAS

Kuvat: Pedro Herrero

20.11.2021 14:52


Espoo Big Band

Merry Merry Christmas!

Joulu tuli etuajassa, kun Posti-Pate toi paketin. Espoo Big Bandin Merry, Merry Christmas-CD joulun punaisessa kannessa on ns. kova paketti, jota kaikkien kilttien jazzin ystävien kannattaa toivoa Pukin konttiin.

Levyn yhdeksän joululaulua, yksi niistä kahtena versiona, on äänitetty keskellä kesää. Äänituotannosta vastannut Jyri Sariola kertoi, että joulun tunnelmaa studioon toi piparkakut. Äänityksiin käytettiin neljä päivää. Rakentamiseen ja mikitykseen meni päivä ja loput kolme käytiin biisejä läpi ja sitten painettiin rec-nappulaa. Aili Ikosen Santa Claus Is Coming to Town onnistui jopa ensimmäisellä otolla, siis vokalisti ja bändi samaan aikaan.

Finnvox-studiolla on hienot perinteet ja tällä sessiolla taottiin jälleen uusi lenkki lukuisten, siellä äänitettyjen klassikoiden kultaiseen ketjuun. Masterointi tehtiin Jyrin omalla Minimix- studiolla.

Joululevyjä on tehty koko äänilevyjen historian ajan ja usein kaupallisuuden vaatimukset ohjaavat tuotannon kovin hajuttomaan ja mauttomaan lopputulokseen. Tätä levyä ei kannata laittaa pyörimään taustalle torttuja paistaessa eikä joululahjoja pakatessa, ei siis suositella tausta- ja hissikäyttöön.

Marzi Nymanin sovitukset ja musiikillinen johtajuus ovat nostaneet Espoo Big Bandin suomalaisten big bandien crème de la crèmeen. Levyt ja keikat ovat huippua tyylistä riippumatta, soolovoimaa kun bändistä myös löytyy.

Joululevylle solisteiksi valittaessa on kutsuja lähetetty niin kotimaisille artisteille, kun myös rapakon taakse. Kurt Elling, Lenny Pickett ja Ruthie Foster lähettivät omat lauluraitansa paluupostissa fileinä. Maarit, Aili Ikonen, Maria Ylipää ja Sami Pitkämö pistivät purkkiin omat osuutensa Pitäjänmäen studiossa.

Joululaulujen toivelauluvihkoissa valikoimaa riittää. Nyt poimitut yhdeksän kappaletta välttävät imelimmät jouluhöpsötykset. Some Children See Him on sävelletty vuonna 1951, silti se kuuluu aikaisemmin allekirjoittaneelle kuulemattomien joukkoon. Kurt Elling tekee tästä jazzia jo teeman käsittelyssä ja sitten vielä scattia kans, ja kitaraa ja Jukka Eskolaa. Hyvä aloitusraita.

Ruthie Fosterin Merry, Merry Christmas on sinisävyinen ja funkahtava joululaulu Chicagon tyyliin. Marzin kitarassa on sähkönsiniset kielet, ja bändin taustat antavat vahvaa tukea. Meininki on kuin suoraan vielä tekemättömästä blues brothers -jouluelokuvasta. Manuel Dunkelin foni ja Lenni-Kallen Taipaleen rhodes hoitavat homman maaliin.

Tunnelmasta toiseen mennään, Kun Joulupukki saapuu kaupunkiin. Perinteellinen big band -soundi on vaan niin hieno ja Ailin laulutapa kera scatsoolon ja taustaköörin on tuttua Ellan ja Basien levyiltä. Rumpuiskut ja fillit ovat kohdallaan kunnioittaen Sonny Paine-Buddy Rich -perinteitä.

Winter Wonderland käynnistyy Heikki Tuhkasen turbopasuunalla. Mittari on takuulla ollut punaisella Heikin mikrofonin kohdalla. Näin pasuunaa pitää soittaa tarpeen tullen. Sami Pitkämön svengaava laulu johtaa pasuunasoolon kautta fonisektiosooloon, jota on varmaan muutama kerta hierottu. Hienoja oivalluksia sovituksessa ja soinnuissa. Loppu on fade out.

Maarit ei ole tainnut juuri aikaisemmin joululauluja tehdä. Nyt on tuloksena hieno valinta ja Marian Poika saa eteerisen tulkinnan Rami Eskelisen lapinrumpujen säestyksellä. Tämän seimen yllä loistaa joulun tähden lisäksi myös revontulet.

Blues mama Ruthie Foster vie kuulijat reiluksi kolmeksi minuutiksi New Orleansin joulukadulle. Tuuba kuuluu asiaan ja klarinetit soivat iloisesti. O Little Town of Bethlehemin teema on simppeli gospel-kappale, juuri sellainen, jota paraatikokoonpanoilla soitetaan.

Oikeinkin perinteellinen joululaulu on Kello löi jo viisi, jossa Maarit ja Lenni-Kalle aloittavat duona. Sykettä lisätään ja täytyy oikein heristää korviaan Maaritin laulua kuunnellessaan, niin on hienoa fraseerausta ja äänenkäyttöä. Välillä käy mielessä onko kieli suomea. Popen fonisoolo on tosi kipeä.

Juuri kun tuntuu, että konstit ovat käytetty löytyy vielä EBB:n hyvin rasvatusta koneesta yliloikkari. Jouluyö juhla yö on itselleni rakkain joululaulu ja sen käynnistää Lenny Pickett, tuo amerikan Pope Puolitaival. Aili Ikosen selkeä, kuulas ja kaunis laulutapa muodostaa kontrastin sovitukselle kuten myös Sami Pitkämön baritoni, joka jatkaa modulaation kautta toiseen värssyyn. Kolmas edetään vahvojen duettona brassimattojen säestämänä. Laulutapa on melodiaa kunnioittava.

Tätsin toisenlaiseen tunnelmaan päästään kera Star of Wonderin ja Maria Ylipään.  Orkesterin käytössä ollaan modernin big band -tyylin ytimessä. Vähäeleinen sovitus antaa tilaa Marialle, jolle tämä musikaali-genre on tuttua. Lenni-Kallen, Jarmo Saaren ja Ville Vannemaan soitto vie metsään, tarkemmin sanottuna talviseen ja lumiseen.

Levyn päätösraita saattaa olla alternative take Jouluyölle. Ei sitä meikäläisen korva erottanut. Niin tai näin on, se niin hieno, että kyllä kelpaa kuunnella kahteen kertaan.

Tämä levy on joulu 2021 ehdoton hankinta!

Espoo Big Band

1. Some Children See Him 7:19
(Burt, Hutson)
Vocals: Kurt Elling
Solos: Jarmo Saari, Jukka Eskola, Kurt Elling

2. Merry, Merry Christmas 6:01
(Taylor)
Vocals: Ruthie Foster
Solos: Marzi Nyman, Manuel Dunkel, Lenni-Kalle Taipale

3. Santa Claus Is Coming to Town 3:58
(Coots, Gillespie)
Vocals: Aili Ikonen
Solos: Aili Ikonen

4. Winter Wonderland 5:39
(Bernard, Smith)
Vocals: Sami Pitkämö
Solos: Heikki Tuhkanen, Lenni-Kalle Taipale

5. Marian Poika 5:38
(Hairston, Saukki)
Vocals: Maarit Hurmerinta

6. O Little Town of Bethlehem 3:27
(Brooks)
Vocals: Ruthie Foster

7. Joulukirkkoon 6:52
(Raala, Hellén)
Vocals: Maarit Hurmerinta
Solos: Lenni-Kalle Taipale, Pope Puolitaival

8. Jouluyö, Juhlayö 5:00
(Gruber, Schöneman)
Vocals: Aili Ikonen, Sami Pitkämö
Solos: Lenny Pickett

9. Star of Wonder 5:56
(Roche)
Vocals: Maria Ylipää
Solos: Lenni-Kalle Taipale, Jarmo Saari, Ville Vannemaa

10. Silent Night 5:00
(Gruber, Mohr)
Vocals: Aili Ikonen, Sami Pitkämö
Solos: Lenny Pickett

Conductor, guitar
Marzi Nyman

Featuring artists
Vocals: Kurt Elling, Ruthie Foster, Maarit Hurmerinta, Aili Ikonen, Sami Pitkämö, Maria Ylipää

Saxophone: Lenny Pickett

Trumpets: Jukka Eskola, Tero Lindberg, Sami Pöyhönen, Janne Toivonen

Trombones: Pekka Laukkanen, Heikki Tuhkanen, Valtteri Malmivirta, Juho Viljanen

Saxophones: Ari Jokelainen, Pope Puolitaival, Manuel Dunkel, Ville Vannemaa, Janne Murto

Rhythm section: Keys: Lenni-Kalle Taipale, Guitar: Jarmo Saari, Bass: Vesa Ojaniemi, Drums: Rami Eskelinen

Production Espoo Big Band

Executive Producer Matti Lappalainen

Recorded at Finnvox Studios, 31.5.-3.6.2021 by Jyri Sariola

Mixed by Jyri Sariola, Matti Lappalainen & Marzi Nyman
Mastered by Jyri Sariola (Mimix Studios)

Cover art by Jan Lappalainen
Catalogue number : EBBCD05

Barcode 6429830111405

Genre Christmas / Jazz / Big Band

Format CD & Digital

Label EBB

Release Date Wed 27 October 2021

Additional information & interviews pedro.herrero@apriljazz.fi / +358 40 517 9399

Takaisin

Artikkeli luettu 286 kertaa

Translate »