Evergreens

Kuvat:

04.06.2019 09:12


Evergreens: Plays Evergreens

Plays Evergreens

Salon Seudun Ohjelmapalvelu Oy 2019, EGCD 19

Keski-iältään pitkälti yli seitsenkymppiset tanssi-/jazzmuusikot Suomen Turusta ovat pyöräyttäneet vanhojen, hyvien aikojen muistelmat eli kasanneet evergreenejä tuplacd:n verran. Ensimmäinen levy on nostalgian patinoimia soitteluja äänittetynä jo vuonna 2010. Tuolloin tietysti hieman eri kokoonpanolla kuin viimevuotiset äänitteet, jotka ovat toisella cd:llä. Levyt putkahtivat kaiken kansan saataville jo helmikuussa.  

Orkesteri perustettiin aikoinaan Salossa ja mukana oli soittajia Salon lisäksi Somerolta ja Paimiosta. Sittemmin porukassa on ollut muutosrotaatiota ja vaihtuvuutta. Nykyisin kaikki soittajat ovat turkulaisia ja laulusolisti Tuula Kuitunen asuu Naantalissa. 

Levykokonaisuus kaikkine 20 raitoineen on varmaankin monelle nykyjazzarille kuin karhea lauta, josta tulee helposto tikkuja sormiin. Kaikille vanhan liiton jazzareille se on makeata nannaa… jazzia, joka aikoinaan sai jatsarijalan teputtamaan ja tanssitöppöset liikekannallepanolle… jazz-sanalle hymähteleville on hyvä kertoa, että levyn kappaleiden säveltäjinä ovat olleet mm. Cole Porter, Thelonious Monk, Antonio Carlos Jobim, G D Weiss, Richard Rodgers… 

Esitysten tyylisuuntana on nk. haitarijazz, tuo melkolailla katoava kansanperinne. Valitettavasti, sillä on surku, että Matti Viljasen, Jokke Knuutisen ja monen muun upeat jazzhaitaroinnit ovat vaipumassa unholaaan harmaantuvien jazzreiden myötä. Mutta onneksi vielä on tällaisia harmaahapsien haitarivetoisia bändejä, jotka vielä painivat näiden vanhojen kappaleiden ja perinteiden kanssa. Jopa säveltäen tuohon vanhaan formaattiin sopivia uutuuksia. 

Vaikka levyn musisointi ja lauluosuudet eivät olekaan valitettavien monien mielestä nykyaikaan ”soveltuvia”, vaan vanhan kansan höpöhumppamössöä, niin esityksissä on mukana se nykyisin niin useasti puuttuva sielu. Se mikä pureutuu kuulijan mielihyvään ja tempaa hänet mukaan musiikin riemukkaaseeen olotilaan. Teknisesti evergreenarit soittavat musiikkiaan juuri sillä tatsilla ja ulosannilla, kuten se aikoinaan tehtiin. Ilman helvetillista sähköistettyä kone- ja äänimaailmaa. Tämän musiikin täytyy olla luonnollista kaikkine mahdollise rosoineen ja epätäydellisyyksineen… sen täytyy olla tässä ja nyt. Ei päiväkausien studiohinkausten muokkaamaa. 

Palkeiden revittäjänä ja bändin edusmiehenä toimii haitaristi Risto Mäkinen. Ja hyvin toimiikin. Maukkaan maukasta soitantoa, tuoden mieleen allekirjoittaneen varhaisvuodet. Hän saa hyvää tunnetukea ykköslevyllä tenoristi – huilisti Juhani Tuomiselta ja kakkosella Mauri Lehtisen altosta. Komppiosaston miehistö vääntää taustaa mukavalla sykkeellä. Ilman isompia irtiottoja… tanssivan tasaisesti. 

Laulusolisti Tuula Kuitusella on levyllä iso urakka. Pääosin se purkautuu tunnelmaan sopivana lauluna, joissain kohdin sovitusten myötä jonkin asteisena yliyrittämisenä ja omien äänirepertoaarien rajapintojen ylityksenä. Mutta laulussa oli myös sitä evergreenimäistä tunnetta ja sielua. Kuitusen kokonaisääniala on kattava ja alarekisteri erinomaisen kohtalokasta kuultavaa. 

Mukavan lupsakka plätyllinen vanhaa svengaavaa jatsipoljentoa. Sellaista, joka saa kohdetyhmänsä hyvälle tuulelle. Kunnon vanhan kansan fiilistelyä. (OR)

 

Levy 1 – Äänityssessio 2010

Tuula Kuitunen laulu, Risto Mäkinen harmonikka ja digihanuri, Juhani Tuominen tenorisaksofoni, huilu,  Tapio Kilpi basso, Hannu Karvia rummut

01. You’d be so nice to come home to (Cole Porter) 3:10
02. Wave (Antonio Carlos Jobim) 4:54
03. Stormy weather (Ted Kochler) 5:07
04. Route 66 (Bobby Troup) 5:00
05. Round Midnight (Thelonious Monk)  4:36
06. Kärleksvals (Ulrik Neumann) 4:24
07. What a wonderful world (G.D. Weis) 5:19
08. Back to life (Risto Mäkinen) 4:13
09. My funny Valentine (Richard Rodgers) 5:56
10. It’s alright with me (Cole Porter) 3:58
11. I’ve got you under my skin (Cole Porter) 4:33
12. Basin street blues (Spencer Williams) 4:22
13. How insensitive (Antonio Carlos Jobim) 5:23
14. We’ll meet again (Ross Parker) 3:51 

Levy 2 – Äänityssessio 2018

Tuula Kuitunen laulu, Risto Mäkinen harmonikka, Mauri Lehtinen alttosaksofoni, Tapio Kilpi basso, Jarmo Hänninen rummut

15. What a difference a day made (Maria Grever) 5:02
16. Beautiful Maria of my soul (Robert Kraft) 3:39
17. Eric’s tune (Erik Lindström) 3:43
18. Taas sävel soi (Risto Mäkinen) 2:23
19. Back to life (Risto Mäkinen) 4:50
20. Rige rag (Risto Mäkinen) 1:55

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1450 kertaa

Translate »