Frank Carlberg – Noah Preminger

Kuvat:

06.12.2018 19:03


Frank Carlberg – Noah Preminger: Whispers And Cries

Whispers And Cries

Red Piano Records RPR-14599-4431

Miehemme New Yorkissa, säveltäjä-pianisti Frank Carlberg, lähti ajat sitten Bostoniin opiskelemaan ja sille tielleen hän myös jäi. Levyjä häneltä ilmestyy melko tasaiseen tahtiin kerran vuodessa. Erinomaisen Large Ensemblen kanssa tehdyn Monk-teemaisen albumin jälkeen hän on tässä siirtynyt kevyempään ja pienempään yhtyemuotoon, duoon.

Carlbergin soittokumppani Whispers And Cries–albumilla ei ole eilisen teeren poika hänkään. Noah Premingeron julkaissut omissa nimissään yli tusinan verran kovasti kehuttuja levyjä.  Downbeat-lehdessä “vasta” 32-vuotias Preminget valittiiin hiljattain myös tenorisaksofonistien nousevaksi tähdeksi. Kas siinäpä meriittiä kerrakseen.

Loisteliasta tenorisimia onkin tarjolla runsaasti. Preminger loihtii soittimestaan erittäin värikylläistä ja vivahderikasta sävelmaailmaa. Hänen soundinsa voi olla kuiskaileva tai roteva sekä monin eri tavoin sävykäs ja hän hyödyntää soittimensa äänialaa laidasta toiseen mallikkaasti.

Kaksikko keskittyy levyllä tuttuihin jazzstandardeihin. Mutta millä tavalla he sen tekevätkäään! Teemat ovat heti alusta asti monin tavoin koristeltuja . sointumaailmaa on modernisoitu, mutta hyvällä maulla eikä liikaa.

Monista hienoista raidoista albumin kirkkaimmaksi helmeksi nousee selvästi Billy Strayhorninkuolematon klassikko Take The A Train, tuo Duke Ellingtoninorkesterin tunnussävel (tai siis yksi niistä). Siinä kiteytyy monia edellä mainittuja perusasioita kasapäittäin. Äkiltään ei tule mieleen yhtä hyvää (tai parempaa) versiota tuosta kymmeniä kertoja erilaisilla ja –kokoisilla bändeillä levytetystä sävellyksestä.

Try A Little Tendernesskäynnistyy pitkällä ja huikean hienolla tenorikadenssilla. Vastaavanlainen kadenssi, kuullaan myös kappaleen lopussa, mutta nyt reilusti lyhyempänä. Tea For Twostakaksikko on leiponut, siitäkin, omanlaisensa version. Se on töksähteleä ja hauska, ikään kuin pienellä huumorilla maukkaasti höystetty.

Molemmat muusikot ovat myös erinomaisia säveltäjiä. On sinänsä harmi, ettei heidän omaa tuotantoaan kuulla tässä lainkaan. (No, ehkä ensi kerralla sitten…). Joka tapauksessa: erinomainen kokonaisuus, loisteliaan upea levy.

 

Frank Carlberg: piano, Noah Preminger: tenorisaksofoni.

Äänitys: Jimmy Katz, Jordan Hall, Boston, 05.- 06.07.2017. Miksaus ja masterointi: Dave Darlington. Valokuvat: Jimmy ja Dena Katz. Design: wideopensource. Julkaisuvuosi: 2018. tuottajat: Noah Preminger ja Frank Carlberg.  

01. Someone To Watch Over Me(George Gershwin) 7:58
02. Take The A Train (Billy Strayhorn) 5:28
03. Embreaceable You (George Gershwin) 7:14
04. Reflections (Thelonious Monk) 6:50
05. The Meaning Of The Blues (Bobby Troup) 8:44
06. These Foolish Things (Eric Maschwitz / Jack Strachey) 6:16
07. Try A Little Tenderness(Campbell / Connelly / Woods) 7:13
08. Aura Lee (traditional) 5:11
09. Tea For Two (Vincent Youmans) 6:29
10. I’ve Grown Accustomed To Her Face (Frederick Loewe) 6:11

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 460 kertaa

Translate »