Gabriel Vicéns

Kuvat:

03.01.2021 10:30


Gabriel Vicéns - The Way We Are Created

The Way We Are Created

Inner Circle Music INCM 094

Puerto Ricosta kotoisin oleva jazzkitaristi Gabriel Vicéns julkaisi lähinnä omista sävellyksistä koostuvan debyyttialbuminsa Point In Time keväällä 2013. Pari vuotta myöhemmin Days -albumin ilmestyessä hän oli jo lyönyt itsensä läpi kotimaansa jazzyhteisössä.  Viimeistään Days vahvisti sävellystyön ohella hänen kykynsä toimia samanaikaisesti yhtyeen johtajana.

Vicéns on sittemmin vakiinnuttanut asemansa New Yorkin musiikkipiireissä ja nyt vuoden 2021 alussa julkaisuun tulevalla kolmannella albumillaan The Way We Are Created hän johdattelee sekstettiään mallikkaan täyteläisesti.  Albumin aloituksena kuultavan nimikkokappaleen alku rakentuu hiljaisesta kitarariffistä monipuolisen soinnukkaasti eri sävelasteikoilla hyppelehtien eteneväksi tunteikkaan melodisen kirjavaksi musiikkikentäksi.

Sävyisän mukavasti ja viihdyttävän rauhallisesti eteenpäin vyöryvät sävellykset kumpuavat afro-puertoricolaisesta kansanperinteestä kuin elämänmyönteinen arkinen tapahtumaketju, mihin sekoittuu citykulttuurin mukanaan tuoman nykyjazzin rytmikäs menohyrrä pehmeine ja tulisine sävytyksineen.

Vaikka Gabriel Vicéns on itse säveltänyt levyn kappaleet, niin hän tähdentää kuitenkin soittajien roolia kokonaissisällön luomisessa. Hän antaakin paljon tilaa soittajien toimia yksilöinä. “Tukeutumalla pelkästään sävellettyyn pohjaan ei koskaan johda parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Sävellyksien soveltamisessa pitää ottaa huomioon soittajien omat vahvuudet, luonteen ominaisuudet kaikkine erikoispiirteineen. Vasta niiden vapauksien soveltaminen sävellyksiin tekee tuotteesta kokonaisuuden.” Näin hän on luonnehtinut musiikin tekemisen kokonaisyhtälön.

Ajattelijana ja yhtyejohtajana Gabriel Vicéns luo ensin rytmisen perustan, millä hän toteuttaa musiikillista näytelmää. Hänen puertoricolaiseen plena- ja bombapohjaiseen musiikki- ja myös tanssiperinteeseen pohjautuvan ajattelumallin mukaiset sävellykset viestittävät luovia monitahoisia ilmaisutapoja, joita kuuntelijan on kaikesta huolimatta helppo seurata.

”Jos aidosti omasta elämästäni kumpuavat sävellykset voisivat puhua puolestaan, ehkä ne voisivat myös selittää meille, miten ne syntyivät”, sanoo Gabriel, ja jatkaa ”The Way We Are Created on ennen kaikkea eräänlainen tutkimusmatka, mikä heijastaa miten kaikki elävät olennot luodaan, luonnollisesti kekseliäiksi ja mielikuvituksellisiksi, olemme kaikki syntyneet olemaan luovia”.

The Way We Are Created -albumin on tuottanut puertoricolainen saksofonistitähti Miguel Zenón yhdessä Vicénsin kanssa. New Yorkin hienoista muusikoista (alttosaksofonisti Roman Filiúon, pianisti Glenn Zaleski, basisti Rick Rosato, rumpali E.J. Strickland sekä perkussionisti Victor Pablo) koostuva ryhmä antaa elämän hänen sävellyksilleen.  Heidän viileän sujuvat soolonsa ovat nautittavaa kuunneltavaa.

Yhtyeenä soitetuista kappaleista täydellisen vastakohdan muodostavat kolme lyhyttä vajaa kaksiminuuttista välisoittoa, mitkä toimivat jonkinlaisina hengähdystaukoina vahvistaen albumin yhtenäistä kokonaisuutta. Vicénsin kitaran ja perkussionisti Pablon duona työstämät afro-puertoricolaiset lyömäsoittimet barril de bomba (tynnyrimallinen isohko pystyrumpu) ja panderos de plena (tamburiinin tapainen käsissä pidettävä rumpu) kietoutuvat kauniisti jazzin harmoniseen ja melodiseen monimutkaisuuteen kappaleissa Caribeño Pensandor, ja Retorno.  Kappaleen Fuera De Mi Cuerpo Vicéns puolestaan kitaroi yksinään vahvasti elektronisten tehosteiden saattelemana, kohinaa ja riitaisia ääniä vuodatellen.

The Way We Are Created kuvaa hyvin Gabriel Vicénsin oman äänen kehitystä, ei pelkästään kitaristina ja säveltäjänä, vaan myös hänen tapaansa ideoida ja visioida perin pohjin musiikillista taustaa ja sen tekotapoja kokeilemalla erilaisia rajoitteita ja menetelmiä sekä arvottaa niitä. Yhdelläkään idealla ei ole arvoa, tai merkitystä, ellei se materialisoidu joksikin enemmäksi, esineen kaltaiseksi ideaksi itsessään.

Tätä levyä on helppo kuunnella, sen monipuolisen herkän äänen, viihdyttävän soitannollisuuden, äänimaisemallisuuden ja selkeästi muotoiltujen hienojen solistiosuuksien taidokkuuden vuoksi. Levy ei tarjoa varsinaisesti mitään yllätyksellistä uutta, vaan siinä pitäydytään hienostuneella luonnollisella tavalla jazzmusiikin perusasioihin.  (JKi)

Gabriel Vicéns: kitara, Roman Filiú: alttosaksofoni, Glenn Zaleski: piano, Rick Rosato: basso, E.J. Strickland: rummut, Victor Pablo: perkussiolyömäsoittimet.

Äänitys: Chris Benham, Big Orange Sheep, New York, toukokuu 2019. Miksaus ja masterointi: David Darlington. Editointi: Danilo Pichardo. Tuotanto: Gabriel Vicéns ja Miguel Zenón, avustajina Greg Osby, Jochi Dávila sekä 71 osakkuusyrityksestä koostuva voittoa tavoittelematon puertoricolainen järjestö. Kannen nimeämätön maalaus: Gabriel Vicéns. Kannen graafinen suunnittelu: Abdiel Flores, WIGO Design. Julkaistaan: 15.1.2021.

01. The Way We Are Created 9:05
02. It Doesn’t Matter 6:45
03. Caribeño Pensandor 1:51
04. The Upcoming 6:12
05. A City Of Many Mysteries 6:40
06. Fuera De Mi Cuerpo 1:38
07. Definite Purpose 5:28
08. To The Unknown 7:24
09. Retorno 1:47
10. The Mystery Of S.T. 7:21

Kokonaiskesto 54:18

Takaisin

Artikkeli luettu 103 kertaa

Translate »