Guillermo Bazzola

Kuvat:

05.01.2021 22:39


Guillermo Bazzola Lost & Found – Some Thoughts On Kenny Wheeler

Lost & Found – Some Thoughts On Kenny Wheeler

Gnutown Music GNU044

Kitaristi Guillermo Bazzola on ollut argentiinalaisen nykyjazzin kantavia voimia jo 1990-luvulta alkaen. Tähän mennessä hänen omissa nimissään on ilmestynyt viisi albumia, joista viimeisin julkaistiin kesäkuussa 2020.  Lost & Found -albumi – Some Thoughts on Kenny Wheeler sisältää hienostunutta kitaravetoista jazzia Lontoossa suurimman osan elämästään vaikuttaneen edesmenneen kanadalaistrumpetistin musiikin hengessä.

Levyn kannen sisälehdykän tekstissä Bazzola kertoo nuorukaisena innostuneensa Kenny Wheelerin musiikista kuultuaan sitä ensikertaa vuonna 1979. ”Siitä on jo vierähtänyt paljon aikaa, mutta aina, kun kuullen hänen hienovaraista yksityiskohtia täynnä olevaa musiikkiaan, se jaksaa hämmästyttää minua ikään kuin se olisi ensimmäinen kerta. Kenny oli hieno taiteilija ja erittäin menestynyt muusikko. Hänen työnsä on loputon tietolähde, joka jätti minuun syvällisen jäljen vuosien varrella. Tämän teoksen ei ole tarkoitus olla mikään perinteinen Wheeler -tribuutti hänen sävellyksin, vaan se on omistettu Kennylle rakkaudesta hänen musiikkiinsa”.

Lost & Found koostuu 10 Bazzolan vuoden 2018 aikana itse säveltämää ja kvintetille sovittamaa jazzmusiikkia.  Levyn sisältämä musiikki esitettiin ensi kertaa jo kaksi vuotta sitten marraskuussa Buenos Airesin jazzfestivaalilla ja äänitettiin viikkoa myöhemmin studiossa. Argentiinalaisen kvintetin soittajat kitaristi Guillermo Bazzola, sopraano- ja alttosaksofonisti Rodrigo Domínguez, tenorisaksofonisti Natalio Sued, kontrabasisti Jerónimo Carmona ja rumpali Hernán Mandelman ovat kaikki kotoisin Buenos Airesista. Sued vaikuttaa nykyään Amsterdamissa ja Bazzola itse on jo varsin pitkään asustanut Madridissa, missä hän harjoittaa intensiivistä ja arvostettua musiikin pedagogista tointa keikkailun ohessa.

Kaikki soittajat kuuluvat argentiinalaisen jazzin kärkinimiin, joiden kanssa Guillermo on tehnyt pitkään yhteistyötä. Levy saatiin julkaistua vasta puolitoista vuotta myöhemmin, koska se on tuotettu, äänitetty ja miksattu ”omin voimin” ja sen julkaisi pieni Bazzolan itse johtama Gnutown Music -yhtiö.

Kvintetti luo soittajien henkilökohtaisten kokemusten, taitojen ja taiteellisten näkemysten johdattelemana laajan yhdistelmän erilaisia sävyjä ja vivahteita, mitkä yhdistyvät vahvojen soittajien soolo-osuuksien ja määrätietoisen improvisoinnin saattelemana hienon tiiviiksi kokonaismaalaukseksi. Siinä jazzin parhaat peruselementit ovat kohdillaan ja sävellykset löytävät oman luomisvoimansa.

Bazzolan kitaran ääni on puhdas, lämmin ja mehevän pehmeästi kieppuva, millä hän kunnioittaa omilla sävellyksillään Wheelerin tyylistä musiikkia herkän hienovaraisesti ja herkullisesti. Tämän soinnikkuuden voi kuuntelijanakin havaita syvällisen kauniina ja kiihkeänä yli tunnin mittaisen levyn sisällössä. Varsinkin kappaleessa Smile For Kenny tämä herkkyys tulee muistoja vyöryttävän täyteläisesti esille.

Guillermo perusti Summer Quartetin Domínguezin, ja Mandelmanin kanssa vuonna 1999 ja julkaisivat levyn 3D ja 2004 toisen albumin Alas, missä Domínguezin lisäksi soitti Carmona.  Gnu Trion Guillermo perusti Madridissa vuoden 2007 alussa saksofonisti Marcelo Peraltan kanssa, joka menehtyi 59 vuoden iässä maaliskuussa 2020. Tämän levyn sisälehdykällä hän muistelee pitkäaikaista soittokaveriaan haikeudella omistamalla Lost & Found -albumin myös Marcellon muistolle.

Kaiken kaikkiaan Lost & Found on juhlavan lyyristä ja kevyesti harmonian aalloilla kelluvaa, tyynesti jazzin harjalla etenevää miellyttävää musiikillista kerrontaa, minkä seurannassa ei tarvitse pinnistellä. Kappaleet ovat helposti omaksuttavia, niissä on monipuolista näkemystä kappaleesta toiseen, siististi toteutettua hillittyä klassisuutta ja värikästä ilmeikkyyttä.

Kappaleita kuunnellessa voi todeta Bazzolan onnistuneen hyvin luomaan sävellyksiinsä luontevan lähestymistavan, mistä on helppo tunnistaa Wheelerin leppeän hivelevän tavan kirjoittaa aistikkaan tyylikästä jazzballadityylistä musiikkia. Tästä hyvänä tyylinäytteenä on levyn pisin nimikkokappale, missä molempien saksofonistien syvältä raapaisevan särkevästi purkautuvat soolo-osuudet ovat elähdyttävää kuultavaa.

Vaikka levyllä kuullaan selkeitä improvisaatio-osioita, kuten Un poco más de tiempo, niin mitään pakahduttavan voimallista purkautumista ei soitossa kuitenkaan tule eteen, vaan pääasiassa seesteinen ilmapiiri vallitsee levyn sisällössä alusta loppuun.

Suomikin on tullut tutuksi Bazzolalle hänen vierailtua pienimuotoisilla kiertueilla soittamassa vuosina 2016 ja 2017 mm. Porissa Espanjassa asuvan porilaislähtöisen kontrabasisti Risto Vuolanteen Kotka -trion kanssa. (JKi)

Guillermo Bazzola: sähkökitara, sävellykset ja sovitukset, Rodrigo Domínguez: sopraano- ja alttosaksofoni, Natalio Sued: tenorisaksofoni, Jerónimo Carmona: kontrabasso, Hernán Mandelman: rummut.

Äänitys: Ariel Schujman, Insigno, Buenos Aires, 25.11.2018. Tuotanto ja miksaus Guillermo Bazzola, Gnu Town Studio, Madrid. Masterointi: Dani Batán, Madrid. Yhtyekuva: Daniel Ayala. Kannen kuvat ja graafinen suunnittelu: Carlos Pagés. Julkaistu: 1.12.2020

01. Celebration 8:04
02. Eternal Rain 4:56
03. A Smile for Kenny 7:04
04. Interwaltz 6:58
05. Lost & Found 11:17
06. Un poco más de tiempo 4:56
07. Melancholy 4:45
08. K.W. 7:01
09. Farewell 7:28
10. Universe 3:16

Kokonaiskesto 65:43

https://gnutown.bandcamp.com/album/lost-found

 

Takaisin

Artikkeli luettu 421 kertaa

Translate »