HERD

Kuvat:

29.01.2019 22:51


HERD: X

X

Doorbell Music 2019, DOORBELL0004 (CD), DOORBELL0005 (vinyyli), DOORBELL0006 (kasetti)

Vibrafonitrio Herd juhlii tänä vuonna kymmenvuotistataivalta. Tähän viitannee uuden levy nimi X. Onkin yllättävää että levy tosiaan on trion ensimmäinen instrumentaalistudiolevy – aiemmin bändiä on levyllä kuultu LIVE!!nä vuonna 2011 ja Aili Ikosen kanssa Jazzbasilli -tunnelmissa muutamaa vuotta myöhemmin.

Vibrafonitrion ikuisiin haasteisiin kuuluu melodiasoittimen herkkyys – tunnelma jää helposti vaisuksi ja lisää pontta olisi siihen debyyttiinkin aikoinaan kaivannut. Nyt levyn avaava Music for Situations, joka julkaistiin myös etukäteen digitaalisinglenä ilmoittaa vahvasti, että potkua ja draivia on löytynyt kokemuksen myötä. Panu Savolaisen vauhdikasta vibrafonia tahdittavat Tuomas Timosen vetävä rock-henkinen rumputyöskentely ja Mikko Pellisen ukulelebasso joka riipaisee särkijällä höystetyn soolonkin. Ukulelebasso ei ole soittimena ihan yleisimmästä päästä – liekö päätynyt Herdiin sitä kautta että pienemmän instrumentin soundi sopii yhteen mukavammin vibrafonin ja marimban kanssa, näin nimittäin on. Pellisen soundit ovat mukavasti jostain akustisen pystybasson ja sähköbasson välimaastosta.

Levyn soundeissa siis suoraviivaista rock-paahtoakin, mutta usein erityisesti Panu Savolaisen sävellyksissä on klassisen musiikinkin vivahteita, pientä etydimaisuutta. Vähän ehkä tunnelma tuo mieleen saksalaisen ACTin julkaisut – pientä hengenheimolaisuutta Iiro Rantalan kanssa voi aistia.

Herkkyys ei ole paletin laajennuksessa mihinkään kadonnut, mutta vähän määrätietoisempi meno kuten avausraidassa tai Cold Wind -kappaleessa vihättää. Välillä levy onnistuu oikein yllätämäänkin kuulijan – Woodpecker’s Dream alkaa letkeästi groovaten, Timonen vetelee hihatilla 16-osia ja paukuttelee B-osassa vapautuneesti rumpujaan ja sitten ihan yhtäkkiä kappale muuttuukin hetkeksi ambientiksi kuminaksi josta palataan varsin sähköisin soundeihin kovempaan rytmiikkaan. Biisin päättyessä ei oikein tiedä mitä tämä nyt oli – ei rakenteeltaan biisi jota kovin montaa levylle mahtuu, mutta mukava yllättävä veto joka todistaa osaltaan, että Herd ei ole tyytynyt helpoimpaan.

Levytysten välillä niin koko triokin kuin erityisesti vibrafonisti Savolainen ovat kunnostautuneet klubi-isäntinä tehden yhteistyötä mitä moninaisempien artistien kanssa. Tällä lienee vahva vaikutuksensa siihen miten ilahduttavan monipuolinen uusi -levy on. (PV).

 

Panu Savolainen – vibrafoni, marimba ja kellopeli, Mikko Pellinen – ukulelebasso, Tuomas Timonen – rummut

01. Music for Situations
02. Closer Together
03. Exit
04. From the Last Page
05. Cold Wind
06. Woodpecker’s Dream
07. Clouds
08. Beat
09. Fulham
10. New Beginning
11. Motion

Sävellykset Panu Savolainen (1., 4., 5., 8., 9., 10. & 11.), Mikko Pellinen (2., 3. & 7.) ja Tuomas Timonen (6.).

Trio kiertää Suomea ja lähiseutuja levynjulkaisutunnelmissa seuraavasti:

16.2. Hämeenlinna, Suistoklubi
20.2. Helsinki, G Livelab
21.2. Riihimäki, Vihreä Talo
02.3. Lahti, Pikkuteatteri
20.3. Tallinna, Philly Joe’s

Takaisin

Artikkeli luettu 511 kertaa

Translate »