Jakob Sörensen Bagland

Kuvat:

16.05.2019 15:56


Jakob Sörensen Bagland: Cirkel

Cirkel  

Jäger Community Music JCM030   

Tanskalainen trumpetisti Jakob Sörensen on miellyttävä uusi tuttavuus: Cirkelon kaikin puolin hyvin tehtyä miellyttävää musiikkia. Sörensen osoittautuu albumin myötä monipuolisesti lahjakkaaksi muusikoksi, jonka kynästä irtoaa monen tyylistä mielenkiintoista musiikkia ja joka on mallikas myös solistina.

Tarinan mukaan Sörensenin kahden aiemman levyn musiikki on ollut selkeän akustishenkistä, skandinaaviseen soundiperinteeseen pohjautuvaa rytmimusiikkkia. Nyt hän on tietoisesti siirtynyt muutaman pykälän verran nykyaikaisempaa (?) soundimaailmaa kohti. Kohti bändisoundia, jossa on mukana mm. trumpetti-, rumpu- ja kitaraefektejä. Unohtamatta kuitenkaan musiikin pohjoismaisia perusjuuria.

Musiikillisista muutoksista huolimatta Cirkel on selkeästi akustista jazzia. Konepuolta, silloin kun sitäon esillä, on käytetty ja hyödynnetty maltilla ja maulla, ja esimerkiksi kitaristi Alex Jönsson soittaa sekäakustista että sähköistä kuusikielistä soitintaan. Sörensenin ja Jönssonin yhteissoittoa kuunnellessa kiinnittyy huomio myös heidän keskinäiseen kemiaansa: heidän yhteinen sävelmaailma ja musiikillinen tulkinta sulautuvat luontevasti yhteen.

Yhtyeen liiderin ohella juuri kitaristi Alex Jönsson on vahvasti esillä, toisin kuin esimerkiksi kosketinsoittaja Mathias Jäger, jonka soolot ovat tosi harvassa. I Kirken on niitäharvoja kappaleita, joissa Jäger on pianoineen kunnolla esillä.

Fredrik Sakham paljastaa solistiset kykynsä sen lisäksi, että hänen ja rumpali Frej Lesnerin komppityöskentely on luovaa ja mainiosti svengaavaa. Sakhamilta kuullaan hyviä bassosooloja niin jousella kuin ilmankin sitä.

Sörensenin sävellykset ulottuvat laajalle skaalalle. Välillä niissä on tiukkaakin kitaravääntöä(esimerkiksi), toisaalta taas bändi pääsee tunnelmoimaan hienojen melodioiden kimpussa. Viimeksi mainituista on syytänostaa esiin Ageposten, jonka melodisen teeman Sörensen tulkitsee trumpetillaan pelkän pianotaustan päälle. Se (Ageposten) on kenties kaunein teema koko albumilla.

Albumi käynnistyy suorastaan virsitunnelmissa, ja Sakham heittää kehiin hienon jousella soitetun bassosoolon. Pian avauksen jälkeen päästään rytmikkäämpiin ja reippaampiin sfääreihin.Bryllup käynnistyy edeltäjänsä Ageposten-kappaleen tunnelmissa, mutta sittemmin tempo tuplaantuu ja Jönsson revittelee kitaraansa sydämensä kyllyydestä.

Cirkel on kaikin puolin miellyttävä, musiikillisesti monipuolinen albumi. (TV)

 

Alex Jönsson: kitara, Mathias Jäger: koskettimet, Frederik Sakham: basso, Frej Lesner: rummut, Jakob Sörensen: trumpetti.

Äänitys-, miksaus- ja masterointi: Jacob Worm, Finland Studio. Julkaisuvuosi: 2019. Kansitaide ja Design: Andreas Nordström. Tuottaja: Jakob Sörensen.   

01. Open End pt. 1 1:39
02. Steps 3:15
03. Cirkel 4:20
04. I Kirken 4:29
05. Drapeau blanc 4:13
06. Solnedgang 3:00
07. Ageposten 8:05
08. Bryllup 4:48
09. Jagten 5:36
10. Open End pt. 2 1:27  

Musiikki: Jakob Sörensen, paitsi: Steps(Mathias Jäger) ja Drapeau blanc: (Fredrik Sakham).

Takaisin

Artikkeli luettu 625 kertaa

Translate »