Joey DeFrancesco 

Kuvat:

23.07.2019 21:09


Joey DeFrancesco: In The Key Of The Universe

In The Key of The Universe 

Mack Avenue Music Group MAC1147

Melko monet pitävät, erheellisesti tosin, Joey DeFrancescoa vanhan kunnon Hammond B3 -perinteen vaalijana ja jonkinlaisena Jimmy Smithin työn jatkajana. Todellisuudessa kuitenkin hän on soittanut tuolla perinneyhdistelmällä (jossa siis basisti pannaan työvoimakortistoon ja bassokuviot väännetään Hammondin jalkiolla) melko vähän.

Sen sijaan lähes kolmeen kymmeneen studiolevyyn ja lähes viiteen kymmeneen rivimiehenä tehtyyn levytykseen mahtuu monenlaista musiikkia ja soittokumppania. JohnMcLaughlin, jonka bändissä DeFrancesco soitti kohtalaisen pitkään, on yksi ”kovista” nimistä tuolla listalla. Miles Davis (luonnollisesti) myös, Amandla-albumin (1989) myötä. Muutoin listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Vauhtia ja menoa riittää koko kiekon täydeltä vaikkei tässä mitään Formula-tempoisia menopaloja  soitellakaan. Kun kompissa on varsin timanttinen ja hyvin svengaava lyömäsoitinkaksikko, niin silkkaa rytmin riemukulkuahan tämä on. Mikään balladien lurittelija DeFrancesco ei todellakaan ole. Vaan yksi poikkeus joukosta löytyy. A Path Through The Noise on koko albumin rauhallisin, balladin omainen kappale, jossa DeFrancesco tunnelmoi melodisesti – trumpetilla! Troy Roberts tunnelmoi samassa biisissä hienosti tenorillaan.

Tälle levylle DeFrancesco on koonnut vahvan soittajakaartin, jonka suurimpana helmenä on legendaarisen Pharoah Sandersin vierailu kolmessa kappaleessa. Sandersin tuttu karhean rosoinen tenorisoundi iskee tajuntaan heti. Sandersin tunnistaa muutamasta ensimmäisestä sävelestä. Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä Sanders on täydessä terässä ja vahvassa soittokunnossa.

Alkuperäinen ”hitti” Karma-albumilta, The Creator Has A Master Plan (Impulse, 1989) oli 32-minuuttinen, nyt tarjolla on ”vain” yksitoista minuuttia yhtä oman aikansa klassikkokappaletta, Sandersin laulun kera. Sanders-osuuden aloittaa vauhdikas In The Key Of The Universe, mutta kunnolla tämä veteraani pääsee oikeuksiinsa vasta em. The Creator… -kappaleessa. 

Perkussionisti Sam Figueroa sekä DeFrancescon kanssa pitkään soittanut rumpali Billy Hart ovat albumin maagisen hillittömän menon takaava kaksikko. Molemmilla miehillä on pitkä ja ansiokas ura, ja lisäksi Billy Hartilla on pitkäaikainen soittokumppanuus sekä DeFrancescon että Sandersin kanssa. Paria poikkeuskappaletta lukuun ottamatta maestro heittelee basso-osuudet jalkiollaan tämän vankan komppiparin apumiehenä.

Jos tuota ihannekomppikaksikkoa kuuntelee mielellään, niin sama koskee Troy Robertsin soittoa. Hän osoittautuu todella monipuoliseksi ja taitavaksi muusikoksi. Hän soittaa tasapuolisen komeasti kaikkia kolmea saksofoniaan. Oli hänen käsissään sitten altto, tenori tai sopraano, jokaisen soittosoundi on kerrassaan hyvä. Myös soolot ovat laadukkaita kautta linjan. Ja niin kuin tuo kolmen keskinäinen saksofonin vaihtelu ei muka riittäisi, Sandersin läsnä ollessa Roberts vetelee pari biisiä myös kontrabassolla. Sekin pysyy miehen hyppysissä hyvin ja sormet kulkevat sujuvasti. 

Joey DeFrancesco on tehnyt hienon ja monipuolisen albumin, jota kuunnellessa voi aistia jazzin historian havinaa ja paikoitellen myös musiikin vahvaa spiritualiteettia. (TV).

 

Joey DeFrancesco: urut, kosketinsoittimet ja trumpetti, Billy Hart: rummut, Troy Roberts: sopraano-, altto- ja tenorisaksofoni sekä akustinen basso (07), Sammy Figueroa: lyömäsoittimet, sekä:
Pharoah Sanders: tenorisaksofoni (05, 06 ja 07), laulu (06).

Äänitys ja miksaus: Clarke Rigsby. Masterointi: Nathan James. Kansikuva: Daniel B. Holman. Valokuvat: Michael Woodall. Design: Raj Haik. Tuottajat: Joey DeFrancesco ja Gloria DeFrancesco.

01 Inner Being.
02. Vibrations in Blue.
03. Awake and Blissed
04. It Swung Wide Open.
05. In The Key of The Universe.
06. The Creator Has a Master Plan.
07. And So It Is.
08. Soul Perspective.
09. A Path Through The Noise.
10. Easier To Be

Musiikki: Joey DeFrancesco, paitsi The Creator Has a Master Plan: Leon Thomas ja Pharoah Sanders.

Takaisin

Artikkeli luettu 676 kertaa

Translate »