Johanna Iivanainen – Maria Kalaniemi – Timo Alakotila – Mikko Iivanainen

Kuvat:

16.11.2018 16:33


Johanna Iivanainen – Maria Kalaniemi – Timo Alakotila – Mikko Iivanainen: Seimiyö

Seimiyö

Åkerö Records 2018, Åkeröcd19

Joulu tulla jolkuttellee… tänä vuonna se alkoi jo marraskuun alussa, kun ensimmäiset joululevyt julkimoitiin. Levyjen sisältö ja toteutus vaihtelevat pikkulasten joulupukin sylissä lauletuista ”joulupuu on rakennutuista” kökköilyistä enkelimäisen kauniisiin ja melodisiin kappaleisiin. Tämä levy edustaa viime mainittua.

Asialla nelikko, jossa kukin edustaa omalla sarallaan Suomen huippuosaamista. Lauluosuuksia tulkitsee tunteellisen herkän sielukkaasti Johanna Iivanainen. Taivaallista kitarointia tarjoilee kitaristi Mikko Iivanainen, tutun väkevä soittoniekka myös jazzin saralta. Nelikon täydentävät nykykansanmusiikin uranuurtajat haitaristi Maria Kalaniemi ja pianisti Timo Alakotila. Hienosti soiva kokonaisuus…

Nyt liikutaankin uusien ja vanhojen joululaulujen rajapinnalla. Aistikkaasti sovitettuna ja sävykkäina. Kansainvälisyys, kansanmusiikkimaisuus, kamarimusiikillisuus ja pikku ripauksina jazzillisuuskin hitsautuvat makoisasti yhteen. Pari  instrumenttiversiota, Timo Alakotilan Valo ja Mikko Iivanaisen Blessings sulautuvat erinomaisesti monitahokkaaseen sisältöön. Myöskään Johanna Iivanaisen monikielinen laulanta ei häiritse kokonaisuutta.

Levyn nimikkokappale ja sen avaava Seimiyö on Olli Ahvenlahden säveltämä edesmenneen runoilija Tommy Tabermanin tekstiin. Omalla tavallaan väkevä kokonaisuus saa seimiyössä pimeässä olevat kuusetkin näyttämään enkeleiltä. Ja enkeleitä, joulun tarinaa ja jo alakoulussa laulettuja vanhoja traditioita tarjoillaan aistikkaina sovituksina ja hienon melodisina toteutuksina.

Kappaleiden sovitukset ja niiden esitystapojen runsaus henkivät rauhaa ja pysäyttävät nykyisen kaupallisen jouluhössötyksen mielestä. Nyt puuttuvat taivaallista markkinahumua puhaltavat puhaltimet, teennäiskliseiset hoilotukset, muoviset tekohelyt  ja mauttomat värivalot. Nyt koetaan musiikin myötä todellista perinteistä joulun henkeä. Sitä pyhää sellaista, joka on kuvastaa koko joulun alkuperää… menneiden aikojen tunnetta. Nykyaikaan formatoituna…

Laulujen taustaa kutovat mainiosti käsikädessä niin haitari, piano kuin kitarakin. Niin herkissä hiljentymisissä kuin massiivisen mahtavissa kirkastuksissakin. Kalaniemen haitarin voimallinen mukanaolo luo väkevää koskettavuutta, sellaista vanhaa suomalaista kosketuspintaa, joka on painettu sähköteknisten vempaimien myötä liian monin osin unhon yöhön.

Alakotilan pianon mustavalkiot liikkuvat kappaleiden tunnemaailmassa kevyistä sivelyistä väkeviin tahdituksiin. Maukkaasti ja tunteella. Samanlaiseen hienoon ja aistikkaaseen tunnelmointiin pääsee myös Mikko Iivanainen kuusikielisillään. Hienoa yhteensoittoa kaikilta kolmelta.

Johanna Iivanainen on laulajana käsite. Hänen tapansa artikuloida kulloisenkin tunnemaailman mukaan on upeaa. Pehmeys ja intensiivisyys näissä kappaleissa on todella kaunista, lämpöistä ja rauhoittavaa.

Positiivisesti erilainen joululevy, joka tuo joulun perinteitä aistikkaasti esille. Tämän levy kunnioittaa sisällöltään ja esittämistavaltaan niitä oivasti, mutta on samalla tuorestettu ja sovitettu makoisasti nykyaikaan. Ei sen kaupalliseen humuun, vaan joulun todelliseen sanomaan…

Haitari, piano, kitara ja laulu ovat tässä muodossa hieno joululahja… kuunneltavaksi, nautiskeltavaksi ja rauhoittavaksi (OR)

 

Johanna Iivanainen laulu, Maria Kalaniemi haitari, laulu, Mikko Iivanainen kitara, Timo Alakotila piano

Äänitys ja miksaus Speedy Saarinen, Mediagents, Oulunkylä, Helsinki, kevät 2018
Masterointi Svante Forsbäck, Chartmakers

01. Seimiyö 5:00
02. Varpunen jouluaamuna 5:00
03. Maria, Herran piikanen 5:01
04. Valo 4:56
05. Breath of Heaven 5:13
06. The Little Road to Betlehem 2:37
07. Heinillä härkien kaukalon 3:07
08. Blessings 4:55
09. Me käymme joulun viettohon 3:28
10. Enkelijää 3:32
11. Nyt syttyy valot tuhannet 4:10

Seimiyö-joulukonserttikiertue 2018 

05.12. klo 19 G Livelab, Helsinki | www.glivelab.fi | www.lippu.fi
08.12. klo 18 Hyvinkää, Kaukas juhlatalo | www.kaukaselofolk.fi | www.lipputoimisto.fi
09.12. klo 15 Juva, Juvan kirkko | www.juvanseurakunta.fi
11.12. klo 19 Turku, Domino | www.linnateatteri.fi
12.12. klo 19 Lappeenranta, Kehruuhuone | www.kehruuhuone.fi | www.lippu.fi
13.12. klo 19 Tampere, Tampereen Työväen Teatteri | www.ttt-teatteri.fi | www.lippu.fi
14.12. klo 19 Kokkola, Konservatorion Sali | www.web.centria.fi | www.lipputoimisto.fi
15.12. klo 14 Toholampi, Kulttuurisali | www.toholampi.fi
16.12. klo 15 Pieksämäki, Poleeni | www.poleeni.fi | www.ticketmaster.fi
17.12. klo 19 Nurmes, Hannikaisen Sali, Nurmeksen joulumusiikki | www.nurmes.fi |
19.12. klo 19 Espoo, Sellosali /Juurijuhlan joulu, www.juurijuhla.fi, www.sellosali.fi | www.lippu.fi

Takaisin

Artikkeli luettu 1154 kertaa

Translate »