Jonatan Sarikoski Search Party

Kuvat:

14.07.2020 14:56


Jonatan Sarikoski Search Party: The Time Is Ripe

The Time Is Ripe

Unit Records, UTR 4931

Jonatan Sarikoski (s. 1990) on nippanappa kolmekymppiseksi pelimanniksi ehtinyt operoimaan monenlaisissa työyhteisöissä. Rumpali on viimeisimmällä kymmenluvulla levyttänyt kokoonpanoissa Pope Puolitaival Nordic4 (Northern Resonance, Flame Jazz Records 2019), Kaisa’s Machine (In the Key of K, Eclipse Music 2017), Kasperi Sarikoski & Nuance (Essence, Fredriksson Music 2015) ja AR Quartet (AR Quartet, Fredriksson Music 2014).

Lisäksi hän on rumpaloinut muun muassa yhtyeissä Thilo Seevers Ensemble, Apilas, Quartester ja Tomi Nikku 5tet. Soittokokemusta ovat kartuttaneet niin ikään toimeksiannot vaikkapa Jukka Perkon, Iiro Rantalan, Jukka Tolosen, Severi Pyysalon, Jouni Järvelän ja UMO Jazz Orchestran kanssa.

Kaiken tekemisen ohessa on kasvanut näyttämisenhalu esitellä jotain aivan omaa. Patteristin nimikkoyhtye Jonatan Sarikoski Search Party perustettiin vuonna 2018 Itävallassa, jonne Sarikoski asettui opiskelemaan jo edellisvuonna.

Koulutus Jazz Institut der Kunstuniversität Grazissa suomalaisten akatemioiden jälkeen on avannut ovia kansainvälisille areenoille. Ilmankos, onhan vuonna 1965 perustettu Grazin alma mater kuulemma Euroopan vanhin yliopistotasoista jazzopetusta tarjoava laitos.

Valmistuttuaan Sarikoski on muuttanut pääkaupunkiin Wieniin ja operoi nyt sieltä käsin. The Time Is Ripe -albumin levytysmiehityskin koostuu osittain opiskelun myötä tutuksi tulleista kollegoista.

Ydinkvartetissa soittavat itävaltalainen tenorisaksofonisti Tobias Pustelnik, saksalaispianisti Thilo Seevers ja luottokontrabasisti Vesa Ojaniemi, jonka kanssa Sarikoski on työskennellyt eri yhteyksissä kutakuinkin uransa alusta lähtien. Kitaristi Timo Kämäräinen vierailee pitkäsoiton kolmessa raidassa.

Kosmopoliittisesta bändistä kun on kyse, koplan debyyttialbumin julkaisee sveitsiläinen, Bernissä toimiva Unit Records.

Search Partyn musiikki pohjautuu Sarikosken sävellyksiin. Niistä valtaosa syntyi Grazin vuosina. Kokoonpanon ja konseptin ideana on kartoittaa tuntematonta etsintäpartion tavoin. Agenda on selkeä ja johdattaa päämäärätietoisuuteen.

Samalla levyyn kiteytyy Sarikosken vuodet muusikkona, samoin kuin tavoite koota sooniseen muotoon ajan mittaan kertyneitä sävellysideoita ensimmäistä kertaa oman nimikkoprojektin yhtyeenjohtajana ja tuottajana.

Traditio ja sen tulkinnat muodostavat The Time Is Ripen perustan. 1950- ja 1960-luvuilla muovattu akustinen mainstream soljuu jouhevasti. Soitteissa toteutetaan ryhmän nimessä määriteltyä ohjelmallisuutta yhdistämällä moodeja ja harmonisia elementtejä uusiin konteksteihin ilman leimallisten genrejen lainalaisuuksia.

Raidassa These Peculiar Times yhtyeen flown luontevuus kiteytyy tyylitajuisesti ja kiehtovasti. Kaikki elementit ovat hallitussa tasapainossa ja tunnelma tumman samettinen. Teos Arturus tuo kokonaisuuteen vuorostaan pohjoismaista sävypalettia kuulaudellaan ja vähäeleisyydellään.

Siihen nähden että yhtyeen liideri on rumpali, Timo Kämäräisen kitara saa levyn soitteissa yllättävän paljon tilaa ja dominanssia. Silloin ilmaisun balanssi siirtyy fuusion ja progressiivisen rockin suuntaan. Näin etenkin päätöskappaleessa Hovering.

Kaikkineen The Time Is Ripe koukuttaa syventymään silloin, kun muusikot tuntuvat avautuvan keskinäisen kuuntelemisen ja tilan suomisen haasteille. Sen myötä musiikkiin uutteutuu minimalismin taikapölyä, joka vie mennessään muihin tiloihin ja sfääreihin. Vähemmän on nytkin enemmän.

 

Tobias Pustelnik, tenorisaksofoni; Thilo Seevers, piano; Vesa Ojaniemi, kontrabasso; Jonatan Sarikoski, rummut; Timo Kämäräinen, kitara (1, 2, 7)

1. A Duel for Dusk 9.57
2. Early Days 6.25
3. The Tooth of Time 6.22
4. The Boost 2.54
5. These Peculiar Times 4.00
6. Arturus 6.23
7. Hovering 11.24

Sävellykset ja sovitukset Jonatan Sarikoski.

 

Tulevia keikkoja

Jazz-Espa: Jonatan Sarikoski Search Party pe 31.7.2020 klo 15.00, Esplanadin puisto, Helsinki.
SunJazz: Jonatan Sarikoski Search Party su 2.8.2020 klo 20.00, Tenho Restobar, Helsinki

Takaisin

Artikkeli luettu 741 kertaa

Translate »