Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim

Kuvat:

15.11.2018 14:32


Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim: Awakening

Awakening

Eclipse Music ECD-201862

Tämä on Musiikkia isolla M-kirjaimella. Musiikin syvin olemus löytyy nimittäin selkeimmin juuri siitä mistä tällä levyllä on kysymys: improvisoinnista. Ja kun asialla on kaksi ehdotonta alan mestaria, liikutaan jo musiikin olemuksen syvimmissä syövereissä.

Osittain äärimmäisen puhtaaksi improvisoinnin tällä levyllä tekee myös se, että nämä muusikot, Juhani Aaltonenja Raoul Björkenheimsoittavat vasta nyt (!) ensimmäistä kertaa keskenään, káksistaan.Awakeningäänitettiin heidän ensimmäisellä duo-keikalla.

Näin elinvoimaiseen luovuuteen päästään kuitenkin vain erittäin harvoin. Awakening-albumilla valikoimaa ja vaihtelua löytyy runsain mitoin niin,että sekä vauhtia että rauhallista menoa riittää. Perusvire on selvästikin rauhallinen. Suomalainen luonto on yksi molempia muusikoita inspiroiva tekijä. Kansikuva antaa siihen viitteitä, mutta se on pientä. Luontoteema kuuluu myös musiikissa ja se on tärkeätä jos mikä.

Toisessa, siinä villimässä päässä, meno on sellaista, että hurjimmillaan kaksikon vapaa improvisointi äityy, pariinkin kertaan,sellaiseen tilanteeseen, jossa Aaltonen vaihtaa improvisointivälineensä hetkeksi huilusta ihmisääneen.

Heti Telakan konsertin päätyttyä vajaat kaksi vuotta sitten toivoin hartaasti, että konsertti olisi äänitetty ja että siitä tehtäisiin levy. Toiveeni toteutui! Ja parhaalla mahdollisella tavalla. Sillä tekijöinä myös esiintymislavan ulkopuolella olivat maan ehdottomat huippunimet äänitysten  ja studio-tekniikan aloilta. Heikki Iso-Aholahoiti konserttiäänityksen ja Pauli Saastamoinentuikitärkeän masteroinnin.

Awakening-levyn soundi on ilmava ja seesteinen, ”Hyvin ilmattu” voisi sanoa. Myös soitinten keskinäinen balanssi on kohdallaan. Soitinten oma luonnollinen sointi tulee kristallinkirkkaana kuulijan korviin. Soitto ikään kuin leijuu keveästi sitä ympäröivän täyden hiljaisuuden keskellä. Soundit ja balanssi ovat jopa parempia kuin itse konsertissa. Kun sulkee silmänsä voisi kuvitella olevansa aidossa konserttitilanteessa.

Taustajoukoista ei pidä myöskään unohtaa Tapio Ylistä, jonka Eclipse Music on viime vuosien aikana suoltanut markkinoille useita erinomaisia suomalaisia jazzlevyjä. Selvästikin ison hatunnoston paikka!

Nämä kaksi erinomaista muusikkoa ovat molemmat jo kauan sitten omilla tahoillaan osoittaneet olevansa maailmanluokan  soittoniekkoja. Lausetta tukevat mm. lukuisat levyarvostelut sekä muut positiiviset kommentit. Varsinki Suomen ulkopuolella… Viimeistään nyt, tämän häikäisevän hyvän levyn ilmestyttyä, on taas kerran lisää syitä muistaa ja korostaa sitä, että he molemmat kuuluvat koko maailman jazzmuusikkojen huippukastiin!

Lopputuloksena on häikäisevän uskomattoman upea albumi. Se on tässä: vuoden ehdottomasti parhain suomalainen jazzlevy! (TV)

 

Juhani Aaltonen: huilu, Raoul Björkenheim: 6- ja 12-kieliset kitarat, viola da gimbri

Äänitys: Heikki Iso-Ahola, Telakka / Tampere Jazz Happening, 05.11.2016. Masterointi: PauliSaastamoinen, Finnvox Studio. Kansikuva: Raoul Björkenheim. Kannen design: Aarni Ylinen. Julkaisuvuosi: 2018. Tuottaja: Raoul Björkenheim.

Sävellykset: Juhani Aaltonenja Raoul Björkenheimellei toisin mainittu:

01. Kaleidophonic (Björkenheim)
02. Reflections (Aaltonen)
03. Into Light
04. Path With Heart
05. Awakening
06. Eyes of The Wise 

Takaisin

Artikkeli luettu 554 kertaa

Translate »