Kadri Voorand

Kuvat:

05.07.2020 14:01


Kadri Voorand; In duo with Mihkel Mälgand

In Duo with Mihkel Mälgand

ACT 9739-2

Erikoisen erinomaista ääni- ja sävelmaailmaa. Tiukalla tunteella. Kepeäkenkäisesti iloitellen. Pehmokosketuksellisena lämpönä. Mystisenä maalailunakin. Hallitun ammattimaisena kokonaisuutena. Sielukkaan sydämellisesti…

Asialla mahtavan intensiivinen multi-instrumentisti-laulajatar Kadri Voorand aisaparinaan hillityn väkevä kontrabasisti Mihkel Mälgand. Kumpikin Eestin jazzmusiikkitaivaan kirkkaimpia tähtiä. Tosin heidän repertoaarinsa oikeasti kattaa jazzin lisäksi paljon muunlaistakin musiikkia. Mutta aivan sama, sillä kaikki pysyy hienosti hanskassa ja sielukkuus roihuaa täydellä liekillä. 

Kadri soittaa laulun ja äänimaailmansa lisäksi pianoa, kromaattista kalimbaa eli sormipianoa, viulua, kellopeliä ja electronisia efektilaitteita. Mihkelin keskittyessä kontrabasson lisäksi bassokitaraan, basso rumpuun, selloon ja percussioihin. Monitahokas arsenaali, jonka käyttöä on myös live-esityksissä upeaa katsella. Ja erinomaiselta ne maistuvat myös tällä levyllä. 

Kadrin äänirepertoaari on ihastuttavan laaja ja voimakas. Siitä toki löytyy pehmeää kehräävyyttä ja pehmeyttä tarvittaessa. Sopiva kaiku saa hänen äänensä soimaan yli maitten ja mantujen, korostaen sen ihastuttavuutta. Hänen monitahokas tapansa äänenkäytössä nousee omiin sfääreihin myös hänen ”vuoropuheluissa” soittimien kanssa sekä omintakeisissa ”scattailussa”. Mestarillista äänen hallintaa. 

Mihkel Mälgand hoitaa oman roolinsa hienon hallitusti, seuraillen Kadrin esitystä sopivana taustana. Väliin toki Mihkelkin saa sopivasti tilaa eturiviin. Loistava aisapari Kadrin ”kiemuraiseenkin äänimaailmaan”. Mihkel on ottanut osaa myös muutamien kappaleiden säveltämiseen ja sovituksiin Kadrin kanssa lopputuloksena hienoa kuultavaa (ja nähtävää livenä).

Kadrin instrumentaaliset taidot toimivat myös erinomaisen hienosti laulun ja kokonaisuuden osalta. Kokeileva vapaus antaa uusia ulottovuuksia. Näillä eväillä on kuultavissa tarinanomaisia unelmia, jonka tekstit ovat Kadrin käsialaa. 

Tyylisuunta on aitoa Voorandia. Rohkean omalaatuista ja energistä. Siihen on poimittu vaikutteita Kadrin äidinsuunnan perinnöstä folkista. Kansanmusiikista. Jazz-elementtejä pohjoisin värein. Sinisävelmien vivahteita ja r&b:n sykettä. Klassisia ripauksia että laulelman runsassisältöä. Äänimaailman moninaisuus ja Kadrin huima esitystapa sitoutuvat Mälgandin soiton myötä maistuvaksi kokonaisuudeksi. 

Aistikkaan onnistunut levy, jossa raja-aidat eivät supista kokonaisuutta, vaan antavat musiikin purkautua vapaasti. Yllätyksellisestikin. Tunteiden riehua todellisina ja koskettavanina. (OR)

 

Kadri Voorand vocals, piano, chromatic kalimba, violin, glockenspiel & electronic effects, Mihkel Mälgand double bass, bass guitar, bass drum, cello & percussion
Guest: NOËP / vocals on What If I Did Kill You

Recorded by Kadri Voorand and Kaur Kenk in Kasispea (Estonia), February 14 – April 30, 2019.
Mixed by Miikka Huttunen.
Mastered by Svante Forsbäck

01. I’m Not In Love (Kadri Voorand & Mihkel Mälgand) 03:58.
02. Ageing Child (Kadri Voorand & Mihkel Mälgand) 04:16
03. Kättemaks / Revenge  Eeva Talsi / Jaan Tätte) 04:41
04. Like Yoko And John (Kadri Voorand) 03:11
05. Still In Love (Kadri Voorand) 04:40
06. They Don’t Really Care About Us (Michael Jackson) 03:53.
07. What If I Did Kill You (feat. NOËP) (Kadri Voorand) 02:51
08. I Drove A 1,000 Miles (Kadri Voorand & Mihkel Mälgand) 02:22
09. Where Would You Be (Kadri Voorand) 03:13
10. I Must Stop Eating Chocolate (Kadri Voorand) 01:54
11. Õhtu / Evening (Kadri Voorand / Kersti Merilaas) 03:38
12. I Stopped Time (Kadri Voorand) 05:16Kadri Voorand

 

Takaisin

Artikkeli luettu 288 kertaa

Translate »