Kalle Lae

Kuvat:

09.05.2022 16:02


Deep in the blues

 

LAECD01

 

Tämä on kitaristi Kalle Laen uran toinen albumi. Edellisestä onkin kulunut jo kotvan aikaa, sillä hänen esikois-lp:nsä Omin päin julkaistiin jo 1976. Tunnen levyn hyvin, sillä olin sen tuottajana. Muistan Kallen 1970-luvulta yhtenä Suomen parhaista blues-kitaristeista, joka tosin soitti ammatikseen paljon muutakin kuin bluesia. Hän oli mukana 1970-luvun puolenvälin tienoilla Jussi & The Boyseissa ja 1980-luvulla toimi etupäässä studiomuusikkona. Sittemmin päivätöiden ohella hän on soittanut erilaisissa kokoonpanoissa etupäässä jazzia.

Tämän cd:n ohjelmisto on varsin monipuolinen. Mukana on pari Duke Ellingtonin orkesterin tunnetuksi tekemää kappaletta (Blues in Orbit ja Caravan), Horace Silverin 1950-luvun Senor blues, seuraavalta vuosikymmeneltä Kenny Burrellin ensi kertaa 1963 levyttämä, tällä levyllä myös sanoituksen saanut Chitlins con carne, Ray Charlesin 1966 hitiksi tekemä ja monien rock-bändien esittämä I don’t need no doctor, lattariklassikko Besame mucho ja Sonny Boy Williamsonin blues-klassikko Good morning little schoolgirl. Omaa työtä on puolestaan Kallen ja levyn sovittajan Markku Rengon väsäämä rap-henkinen, stadin slanginen Ei hosista.

Kappaleiden joukossa on monia tuttuja, jotka kuitenkin Rengon sovitusten ansiosta ovat saaneet tuoretta ilmettä. Esimerkkeinä vaikka huilujen käyttö Senor Bluesin puhaltajina tai Caravanin nopeutettu tempo. Bändissä on useita puhaltajia, joiden pääasiallisena roolina on tarjota taustat Kallen kitaralle ja laululle. Jazzin ja bluesin välillä liikkuva kitarointi on selvästi hänen vahvuusaluettaan, sillä tarjolla läpi levyn on jouhevasti etenevää tyylikästä sooloilua. Tekniikka on selvästi hyvin hallussa, samoin tyylitaju, jolla hän muuntelee soittoaan kappaleiden sävyihin.

Kalle Lae, kitara, laulu, Markku Renko, sovitukset, orkesterin johto ja trumpetti, Pentti Lahti, Mikko Mäkinen, saksofonit, huilut, Johannes Salomaa, bartonisaksofoni, Mikko-Pekka Svala, fagotti, Heikki Tuhkanen, pasuuna, Markus Niittynen, Antti Utriainen, piano, Hannu Rantanen, Ilkka Hanski, basso, Henrik Björklöf, rummut, Juha Tanninen perkussiot, vibrafoni.

Äänitys: Markku Veijonsuo, Varistoteles-studio, Vantaa.Tuotanto: Kalle Lae.

 

1. Senor blues (Silver)

2. Chitlins con carne (Burrell, Löf)

3. Blues in orbit (Strayhorn)

4. Good morning little schoolgirl (Williamson)

5. Besame mucho (Velazquez)

6. Ei hosista (Lae, Renko)

7. Caravan (Tizol)

8. I don’t need no doctor (Armstead, Ashford, Simpson)

Kokonaiskesto: 30:45

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 42 kertaa

Translate »