Koma Saxo

Kuvat:

23.04.2021 16:24


We Jazz Records WJCD28

Toissa vuoden We Jazz-festivaalien kohokohtiin kuului ruotsalais-suomalais-saksalaisen Koma Saxon konsertti G-Livelabissa. Keikka oli energisyydessään todella hieno intensiivinen kokemus. Nyt tuon konsertin tunnelmat palautuvat mieleen sekä vinyylinä että cd:nä julkaistuna livenä.

Jo tuolloin meille konsertissa olleille kerrottiin, että siitä on tarkoitus tehdä livetallenne. Kirjoitin Jazzrytmien jutussa, että yhtyeen alullepanijalla basisti Petter Eldhillä on tosin melkoinen työ editoidessaan materiaali, sillä bändin esityksessä oli sellaisia aineksia, jotka eivät välttämättä toimi yhtä hyvin levyllä kuin livenä. Ja kas, Eldh on näin tehnyt tiivistäessään reilun tunnin keikan vajaaseen 40 minuuttiin karsiessaan pois esimerkiksi jutussani kehuman Christian Lillingerin pitkän rumpusoolon. joka tosin ei levyllä olisilaan välttämättä kovin hyvin toiminutkaan.

Editointi on todella onnistunut, sillä jatkumon oloisessa lopputuloksessa bändin huikea energia tuntuu korostuvan entisestään. Kappaleiden teemat ovat enimmäkseen aika viitteellisiä, eräänlaisia kirjoitettuja väliosia vuolaana etenevässä musiikissa. Setin yllätysnumero on päätöksenä oleva venäläismelodia, joka meillä tunnetaan Kasakkapartion nimisenä. Levyllä sillä on ruotsalainen nimi Stepp Min Stepp säveltäjänään NKVD-agenttinakin Stalinin aikana toiminut Lev Knipper. Tämä kappale on toteutukseltaan interaktiivinen, sillä G-Liven yleisö tunnistaa oitis teeman ja hymisee melodian bändin säestämänä ihan osaavasti.

Pääsolisteina ovat Koman kolme fonistia, tenoristit Otis Sandsjö ja myös huilistina yhdessä nimerossa oleva Jonas Kullhammar sekä alttoa ja baritonia soittava Mikko Innanen, kaikki monissa liemissä keitettyjä alan miehiä. Myös komppaajat Eldh ja Lillinger ovat hyvin esillä, sillä molemmat soittavat kompatessaankin paikoin varsin solistillisesti.

Otis Sandsjö, tenorisaksofoni, Jonas Kullhammar, tenorisaksofoni ja huilu, Mikko Innanen, altto- ja baritonisaksofoni, Petter Eldh, basso, Christian Lillinger, rummut.

Äänitys, miksaus ja masterointi Juho Luukkanen. Äänitetty G-Livelaboratoriossa 5.12. 2019. Tuotanto Petter Eldh. Vastaava tuottaja Matti Nives.

1. Euro Koma (Eldh)
2. Puls Koma (Eldh, Lillinger)
3. Fanfarum For Komanum III (Kullhammar)
4. Waldz Me Baby. Walz Me All Night Long ( Even Helte Hermansen)
5. Otis & Christian (Sandsjö, Lillinger)
6. Blumer (Lillinger)
7. Fiskeskääsmelodin (Trad,)
8. Stepp Min Stepp (Lev Knipper)

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 221 kertaa

Translate »