Larry Grenadier

Kuvat:

31.05.2019 11:04


Larry Grenadier: The Gleaners

The Gleaners  

ECM 2560

Kontrabassosoolokonsertit ovat parhaimmillaan kiinnostavia ja innostavia tilaisuuksia. Etenkin silloin kun muusikko hallitsee oman soittimensa, musiikillisia ideoita riittää ja konserttitila on pienehkö ja intiimi. Jostain kestomuistini perukoilta löytyy tällainen positiivinen muistijälki jo kauan sitten (noin vuosituhannen vaihtumisen tienoilta) Ranskasta, jollain festivaalilla olleesta Joelle Leandren konsertista.

Vaikeudet alkavat kun konserttitila unohdetaan ja siirrytään studioon. Intiimiys, perustunnelma ja kommunikointi yleisön ja esiintyjän kanssa jäävät pois. Tilalla on vain muusikko, basso ja enemmän tai vähemmän viihtyisä studiotila.

Niinpäs soolobassolevyjä ilmestyy hyvin harvakseltaan. Jo neljännesvuosisadan pianisti BradMehldaun triossa musisoinut Larry Grenadier on nyt sellaisen tehnyt. Grenadierin innostajina, kenties jonkin asteisena esikuvinakin, ovat oman soolobassolevynsä ECM:lle tehneet Dave Holland, Barre Philips ja Miroslav Vitous.

Eipä ole helppo homma kun vastaanottaja (= yleisö) puuttuu eikä muitakaan ulkoisia virikkeitä ole. Tarinoita pitäisi kertoa ja siihen hommaan kontrabasso ei ole niitä kaikkein soveltuvimpia soittimia.  Tarinat ovat siis tärkeitä, niin myös tarvittava tekninen osaaminen. Tuo jälkimmäinen puoli ei yleensäkään tuota ongelmia, mutta korvaa miellyttävien sävellysten ja teemojen rakentaminen, musiikin sisällön tuottaminen ovatkin jo paljon hankalampia tehtäviä.

Grenadier suoriutuu urakastaan kohtalaisen hyvin. Levyä voi kuunnella joko mukavan leppoisasti taustamusiikkina tai sitten tiiviisti keskittyen. Teemat ovat selkeitäja loogisia, ja Grenadier, totta kai, taitaa instrumenttinsa salat. Sekä jousella että ilman sitähänen bassonsa soi täyteläisesti. Vain pari kertaa Grenadierin ajatus tuntuu olevan hieman hakusessa  miehen miettiessä mihin päin seuraavaksi suunnistaisi.

Nuo ”miettimishetket”ovat kuitenkin lyhyitäja nopeasti ohimeneviä, kestoltaan vain murto-osa kokonaisuudesta. Kokonaisuutena Grenadier onnistuu vaikeassa ja epäkiitollisessa tehtävässään vähintäänkin tyydyttävästi.

 

Larry Grenadier: kontrabasso

Äänitys: Avatar Studios, New York. Miksaus: Studios La Buissonne. Julkaisuvuosi: 2019. tuottaja: Manfred Eicher.

01. Oceanic (Larry Grenadier) 02:26
02. Pettiford (Larry Grenadier) 03:41
03. The gleaner (Larry Grenadier) 02:10
04. Woebegone (Larry Grenadier) 03:23
05. Gone like the season does (Rebecca Martin) 04:29
06. Compassion/the owl of cranston (John Coltrane, Paul Motian) 09:08
07. Vineland (Larry Grenadier) 03:06
08. Lovelair (Larry Grenadier) 03:39
09. Bagatelle 1 (Wolfgang Muthspiel) 01:49
10. Bagatelle 2 (Wolfgang Muthspiel) 01:48
11. My man’s gone now (George Gershwin) 05:35
12. A novel in a sigh (Larry Grenadier) 00:48

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 657 kertaa

Translate »