Lars Fiil

Kuvat:

18.11.2018 20:30


Lars Fiil - Frit Fald II

Frit Fald II

Fiil Free Records FFR0918

Tanskalainen pianisti, säveltäjä ja improvisoija Lars Fiil julkaisi ensimmäisen LP- formaatissa ilmestyneen levynsä Frit Fald kolme vuotta sitten. Nyt tämä LP-albumi sai jatko-osan, kun Frit Fald II julkaistiin syyskuussa tänä vuonna.

Lars Fiil Quartet voitti Young Jazz -yhtyekilpailun vuonna 2010 ja julkaisi ensimmäisen albuminsa Reconsideration heti seuraavana vuonna. Toinen LP:nä ja digitaaliversiona julkaistu Frit Fald -levy ilmestyi syksyllä 2015 trio kokoonpanolla. Larsin ohella kolmikon muodostivat saksofonisti Lis Kruse ja rumpali Bjørn Heebøll. Omien yhtyeittensä lisäksi hän on aktiivisesti mukana monissa muissa kokoonpanoista Tanskan musiikkipiireissä.

Frit Fald II on työstetty samalla trio -kokoonpanolla ja levyn tuotantoon vaikuttaneet taustavoimatkin ovat likipitäen samat kuin kolme vuotta sitten. Kahdeksasta kappaleesta koostuvan levyn kesto on vähän päälle 40 minuuttia jakautuen ajallisesti lähes puoliksi molemmin puolin levyä. Levyllä on kolme live -äänitettä, joista A-puolen avaava Skygger on ensimmäinen.

Sen Lars avaa noin puolitoistaminuuttisella introlla painokkaalla pianon kosketuksella kuitenkin hiljalleen edeten. Siihen Lis Kruse vastaa ensin vaimean kaukaisella kaikumaisella lähestymisellä. Bjørn Heebøllin rummut syttyvät taustalle hentoisen kevyesti vispilöinnin kautta. Siitä voimallisuus alkaa kasvaa ja loppua kohden kiihdytellään jo hyökkäävämmin hieman jopa riitelyn aihetta hakien. Kaikin puolin herkullinen avaus antaa runsaasti mahdollisuuksia vapaaseen keskusteluun.

Hvem Er Du hakee uusia alueita erilaisilla äänien ilmaisutavoilla. Siitä syntyy soittajien välille runsaan täyteläinen vuorovaikutteinen keskustelu pienien voimaosioiden kautta vaihtelevan tyylikkäästi. Larsin lyhyt klassisvoittoinen yksilösuoritus Fredes Förste Sang toimii eräänlaisena alkusoittojatkumona ykköspuolen neljänteen kappaleeseen Alt Er Overgang, mikä on sisällöltään vähän samankaltainen kamarijazzmainen rauhallisen hiljalleen soljuva yhtenäinen vuoropuhelu.

Levyn B-puoli alkaa live-äänityksellä Apati Og Dog kiihkeän syvällisellä tunteenpurkauksella Larsin vuodattaessa pianosta rauhallista tunteikkuutta. Lis Kruse vastaa ensin hiljakseen kunnes hän tekee nopean suunnanvaihdon jatkaen raivoisan voimallisella saksofonin puhalluksella, missä on kaikesta huolimatta vaikuttavan sielukasta, emotionaalisuutta ja ajatuksellisuutta. Siitä keskustelu jakautuu uskaliaan nopeasti täysin uusiin kesyttömiä näköaloja luoviin vaihtoehtoisiin näkökulmiin jatkuen mahtavan kypsänä ja vapautuneena heittäytymisenä uusille alueille. Kaikessa monipuolisuudessaan tämä kappale tuntui todella vahvalta ja monipuoliselta.

Varsin reippaaseen tahtiin nelistävä Hvem Hvad Hvor kiertelee ja kaartelee nopealla tempolla yhtenäisenä sekamelskana, missä kaikki pitävät yllä vauhdikasta yhtenäistä vuoropuhelua koko ajan. Hidas Statisk Uro ei tuo oikeastaan mitään uutta tuulta purjeiden alle. Bjørn Heebøll pääsee hieman enemmän esille kappaleen loppuosassa yli minuutin mittaisella symbaaleiden vingutuksella, millä hän vastaa Larsin hiljaiseen pianonsoittoon. Lopuksi kuullaan uudestaan kappale Hvem Er Du, mutta nyt pari minuuttia pitempänä live-versiona.

Levy on kokonaisuudessaan sisällöltään melodiarikasta käsitteellisyyden rajamailla muotoa muuttavaa kamarijazzia, missä liikutaan kuin riimitetyssä runollisessa äänimaailmassa. Merkillepantavaa on intiimi, läheinen tunnelmallisuus, mitä luodaan kolmen soittajan vuorovaikutteisessa ympäristössä. Siinä mielessä levyä voidaan pitää ykköslevyn tunnelman täydentäjänä.

Levy pitää kuulijan herkeämättömässä otteessa ajatuksia herättävällä mielikuvituksellisuudella. Kuten Frit Fald ”ykköslevyllä”, ”kakkosellakin” on linjakkaan rikas melodinen pohjarakenne, mutta ”kakkosella” löytyy uskaliaampi ja ennakkoluulottomampi tapa lähestyä musiikkia uusilla kesyttämättömän rohkeilla kokeilevilla käänteillä nopean yllättävästi ja villisti ärsytellen. Lars Fiil on löytänyt uuden vaihteen monipuolisen äänispektrin luojana. Voisi sanoa, että hän on ottanut askeleen syvemmälle vapaan kokeilevan jazzin pelinappuloiden pyörittäjänä.

Lars Fiil: piano, Lis Kruse: alttosaksofoni ja neyhuilu, Bjørn Heebøll: rummut

Äänitys: Bjørn Gjessing, raidat 1, 5 ja 8 liveäänitys Koncertkirken, heinäkuu 2016, raidat 2, 3, 4. 6 ja 7 The Village, Vanløse, Tanska huhtikuu 2017. Miksaus ja Masterointi: John Fomsgaard. Tuotanto: Lars Fiil. Kannen taide: Tina Hau. Kannen -layout ja -suunnittelu: Louise Fiil. Julkaistu: 21.9.2018.

LP – A
1. Skygger (live)
  7.41
2. Hvem Er Du  4.49
3. Fredes Förste Sang  1.19
4. Alt Er Overgang  6.41

LP – B
1. Apati Og Dog (live)
  7.00
2. Hvem Hvad Hvor  3.18
3. Statisk Uro  3.30
4. Hvem Er Du (live)  6.19

Levyn kokonaissoittoaika 40.35

Takaisin

Artikkeli luettu 490 kertaa

Translate »