Masa Orpana

Kuvat:

01.01.2019 12:29


Masa Orpana: Honk

Honk

Alba Records 2018, ABCD 433

Honk, honk, honk… vähän tuo elukkaoppi on vuosien varrella rapistunut eli oliko se sika vaiko ukkometso, joka äänteli tuollalailla. No, nyt ei ole kuitenkaan kyse mistään kurakkoährääjästä tai homenokasta, vaan Tampereen piirikunnan tutuista jazzin vääntäjistä.

Masa Orpana on bändeineen ulostuonut kymmenen biisin plätyn, jossa on neljä aitoa Orpanaa ja loput coverkampetta. Orpanan rohea, tutun väkevä ote nappaa kuulijansa tiukkaan otteseen. Ei millään viekkaudella tai väkivallalla, vaan aidolla rytmillä ja tatsisykkeellä.

Milloin laahaavana hitain parkettiaskelin, milloin rätväkkänä rytmipoljentona. Aitona ja teeskentelemättömänä. Sellaisella perushämäläisen jykevällä tunteella. Sellaisena, jossa sakspiippu ja kitara lurittavat välillä vapauden tunnossakin. Maslakan muikeina ja korvia hivelevinä. Ilman helvetillisiä jippoiluja. Rehdin rukiisina…

Vaikka liikutaankin tavallaan jazzin maailmoissa, jopa New Orleansilaisuutta tapaillen, kokonaisuuteen  sopii kaiken karvaista rytmipoljentoa. Jopa ihan ehtaa, tunnetursuavaa countrya keskiyön hämyssä, jossa steelkitara vonguttaa herkyyttä tenorin kanssa.

Kuitenkin levyn ryhti säilyy tanakkana koko ajan. Tietynlainen pelkitetty musiikillinen olemus toimii hyvin, vaikka pelkona on se, että soitanto rupeaisi puuduttamaan. No, ei rupea, sillä pelimannit osaavat värjätä kokonaisuuden tehokkaan monisävyisellä osaamisellaan että monitahokkaalla kappalevalikoimalla. Orpanan piippu on väkevän impulsiivinen ja häntä tukee mainiosti kuusikielisellään Jonni Seppälä.

Varsinainen komppiosasto pitäytyy tasavarmoissa rytmikuvioissa ilman kummempia eturiviin pyrkimyksiä. Juppo Paavola pistää työstöihinsä kuitenkin sopivasti lisäväriä. Basisti Ville Vallila on aistikkaan tömäkästi ja sopivan kainosto nk. takavasemmalla. Molemmilta herroilta levyn tunnelmaan sopivaa hyvää soitantoa.

Vierailija sähköpianisti-urkuri Saku Järvinen antaa sopivan lisäruiskeen tunnetta ja tunnelmaa. Samalla hän tuo mukaan annoksen nostalgian havinaa. Hyvä lisä perusporukkaan.

Kokonaisuudessaa levy on väkevä lataus peruskampetta, jossa ei tavoitella taiteellisia aspekteja, vaan kuuntelijoille mielihyvää. Sellaista, jota voi nauttia ja relata. Jopa pistää tanssiksi, jos siltä tuntuu… tai keskittyä musiikin lisäksi yksitähtisen nautintoihin. (OR)

 

Masa Orpanasaxophones, Jonni Seppäläg, lap steel (4), Ville Vallilab, Juppo Paavoladr
Feat. Saku Järvinenelectric piano (2, 8), organ (5,9)

Recorded 8/2017 & 1/2018 at PMO, Tampere by Jonni Seppälä
Mixed by Jonni Seppälä
Mastered by Jykä Aholaat Dreamhouse Studio, Lempäälä

01. The dog (Orpana) 7:23
02. Tanya (Joe Liggins) 4:38
03 Rockin’ Shuffle (Orpana) 5:05
04. Midnight (Boudleaux Bryant, Chet Atkins) 4:23
05. Clear Day (Orpana) 4:39
06. Backwoods (Henry Glower) 5:17
07. Hastings Street Bounce (trad., arr. Pepper Adams) 4:51
08, Churchill Strut (Orpana) 5:15
09. Blue Jean Shuffle (Plas Johnson) 4:07
10. Soul Sister(Dexter  Gordon) 4:38

 

Takaisin

Artikkeli luettu 919 kertaa

Translate »