Mette Juul

Kuvat:

08.08.2019 10:27


Mette Juul - Change

Change

Universal Music UNI 7796107

Tanskalainen jazzlaulaja, lauluntekijä ja kitaristi Mette Juul osallistui menestyksellisesti useaan nuorille naislaulajille Suomessa ja Baltiassa järjestettyihin laulukilpailuihin 2000-luvun loppupuolella. Siitä avautui väylä omalle uralle, minkä aikana hän on ehtinyt esiintyä Suomessakin useampaan kertaan, viimeksi tänä vuonna heinäkuun alkupuolella Baltic Jazzissa Taalintehtaalla.

Mette Juul on julkaissut kolme albumia ja on nyt saanut valmiiksi neljännen Change -albuminsa, minkä virallinen julkaisu tapahtuu syyskuun alussa. Change on äänitetty osissa Metten omassa kodissa, New Yorkissa ja Göteborgissa Ruotsissa. Levyn kolmestatoista kappaleesta neljä on Metten itse säveltämää ja sanoittamaa sekä yksi lainakappale hänen uudelleen sovittama ja sanoittama. Kaikki loput ovat Metten itse valitsemien yksittäisten säveltäjien, kuten Cole Porter ja Antonio Carlos Jobim, kirjoittamia.

Metten aikaisemmat levyt rakentuivat instrumentaatioiltaan laajemmalle alueelle. Ensimmäisellä levyllä Coming in from the Dark (2010) mukana taustalla oli käytännössä tanskalainen pianotrio (Alex Riel, Heine Hansen, Jesper Lundgaard) ja kaksi tunnettua vierailijaa trumpetisti Palle Mikkelborg (3 raitaa) ja kitaristi Poul Halberg (1 raita). Toisella levyllä Moon On My Shoulder (2012) taustayhtyeen muodostivat pohjoismainen pianotrio (Nikolaj Hess, Lars Danielsson ja Morten Lund) sekä nykyisin maailmalla arvostettu trumpetisti Amrose Akinmusire. Lähes kokonaan Metten omaa sävellystuotantoa sisältänyt kolmas levy There Is a Song (2015) koostui tanskalais-yhdysvaltalaisen pianotrion (Nikolaj Hess, Joe Sanders ja Rodney Green) taustatyöstä ja Ambrose Akinmusiren trumpetin soinnikkaasta soitosta, mutta mukana oli lisäksi vierailijana sähkökitaristi Mike Moreno kolmella raidalla.

Change -levyn matkassa kuljetaan aikalailla erilaisessa ääniympäristössä, neljän kitaran kauniin pehmeässä soundimaailmassa. Tällä albumilla ei soiteta kuitenkaan yhtenä yhtenäisenä orkesterina, vaan levyn sisältö syntyy soolo-, duo- ja triosessioista. Metten laulun ja kitaransoiton ohessa levyllä kuullaan kolmea tunnettua kitaristia, ruotsalainen Ulf Wakenius (3 raitaa), New Yorkissa nykyään asuva Israelista kotoisin oleva Gilad Hekselman (2 raitaa) ja tanskalainen Per Møllehøj (1 raita). Kontrabasisti Lars Danielsson on mukana jokaisessa kappaleessa, mutta soittaa selloa ja kitaraa kolmella kappaleella. Metten pitkäaikainen yhteistyökumppani pianisti Heine Hansen soittaa viidellä eri kappaleella.

Levyn kaksi aloitusraitaa Mette laulaa kitaransa ja Larsin sellon säestyksellä kahdestaan. Beautiful Love kertoo mystisen kauniisti ja herkästi rakkauden kaihosta, mikä johtaa lopulta unelmien täyttymykseen. Laululla on oma tärkeä tehtävänsä kappaleessa At Home, mikä perustuu jo edellisellä levyllä tutuksi tulleeseen kappaleeseen There is a Song. Tässä versiossa kuulostaisi siltä, että nyt Mette on löytänyt sanomalleen sen oikean haluamansa sisällön, paikan, minne on helppo löytää tie ja minne voit aina tulla sellaisena kuin olet. Ei ole väliä mistä tulet tai missä olet, sieltä löytyy aina paikka laululle. Näin romanttisesti tekevät yhteistä matkaa Mette ja Lars. Mette soittaa kitaraa laulujensa ohella myös kappaleissa Without a Song ja Young Song, muissa hän laulaa, jonkun muun säestyksellä.

Larsin ja Heinen kanssa yhdessä toteutettu Get Out Of Town eroaa levyn syvällisten tunteiden mieltä liikuttavasta melankolisesta yleislinjasta mahtavan rytmikkäillä puhdaslinjaisilla bluesvaikutteilla. Miksi toivoisit minulle pahaa, mikset vetäytyisi eläkkeelle maatilalle ja antaisit tilaa puissa viihtyvien lintujen viehätysvoimalle. Sama kolmikko jatkaa taas syvällisellä tunteiden paloa heti seuraavalla It Might Be Time To Say Goodbye, on asioita, joita kaipaan yrittäessäni jatkaa elämän tutkimusmatkaa.  Metten sävellysten ajatuskulku ja idyllinen soinnukas melodisuus jatkuu vielä tämän kolmikon yhteistyönä kappaleessa Young Song sekä kahdessa lainakappaleessa I’m Moving On ja Without a Song.

Mette kertoo, että Lars Danielssonin panostus tämän levyn synnylle on ollut hänelle äärimmäisen tärkeä. ”Hän osallistui aivan oma-aloitteellisesti levyn tuottamiseen äänitysten aikana uusien raikkaiden ideoiden kanssa ja sai niiden kautta lisättyä uutta ulottuvuutta lauluihini. Hän esitteli minut Ulf Wakeniukselle ja siitä syntyi kolme yhteistä aihetta levyn sisältöön Double Rainbow, Just Friends ja Evening Song.” Gilad Hekselmaniin Mette tutustui New Yorkissa ja monien yhteisesti äänitettyjen laulujen kautta tälle levylle päätyivät kappaleet Dindi ja Northern Woods.

Metten ja Perin yhteinen The Peacocks (A Timeless Place) on hiljalleen kulkeva mielikuvatarina ajattomuuden paikasta, minkä kesäisen taivaan heijastukset synnyttävät. Toisenlainen tapa elää ja lähestyä ihmistä, jonka kanssa haluaisit pitää yhtä. Kannattaa pitää silmät avoimina, tutkia ympäristöä ja luoda ikiaikainen muistikuva, näkemys ajattomuuden paikasta, niin löydät oman sisäisen rauhan.

Levy päättyy Metten ja Ulfin yhteiseen iltalauluun. Evening Song on harras viesti siitä miten päivä päättyy taivaan täyttyessä tähdistä. Huomisen voi unohtaa, anna yön muuttua ajaksi, jolloin saatat rentoutua, luoda unelmia. Siinä on kaikki se mitä tarvitset.

Mette Juul on todellinen lauluntekijä, vilpittömän välitön ja vaatimattoman oloinen. Hänen luonnollinen ja herkkä tapansa esiintyä luo kuulijoissa viehättävän lämpimän läheisyyden atmosfäärin. Esittämisvarmuus on äänenkäytön kanssa hänen vahvuuksiaan. Hän omaa loistavan laaja-alaisen äänenkäytön, vapautuneen ja mukaansatempaavan esittämistavan. Hänen lämminhenkisessä tavassa tuoda laulujen sanomalla yhteys kuulijoihinsa on rentouttavan vetovoimaista. Levyn kappaleiden sävyisä kodikas tyyneys kuljettaa kuulijaa vaivattomasti eteenpäin.

Tämä smooth-jazzin piiriin lukeutuva Change -albumi sopii oikein hyvin kaikille, jotka pitävät puhtaan sentimentaalista harmoniaa sisältävästä laulukerronnasta, unelmien toteutumisesta, luonnonläheisyydestä ja kaikesta elämään sisältöä tuovasta sanomasta. (JKi)

Mette Juel: laulu, kitara (raidat 1, 2, 9 ja 10); Ulf Wakenius: kitara (raidat 5, 6, 13); Lars Danielsson: kontrabasso (kaikki raidat paitsi 1, 2 ja 11), sello, symbalit, kitara; Heine Hansen: piano (raidat 3, 4, 7, 9, 10) Rhodes, celeste, huuliharppu; Gilad Hekselman: kitara (raidat 8 ja 11); Per Møllehøj: kitara (raita 12).

Äänitys: Lasse Nilsson, Nilento Studio (triosessiot, avustaja Michael Dahlvid). Alex Haley, Big Orange Sheep (duosessiot Gilad Hekselman). Miksaus ja masterointi: Lasse Nilsson, Nilento Studio, Göteborg. Tuotanto: Mette Juul, apulaistuottajat: Lars Danielson ja Lasse Nilsson. Kuvat: Alex Nyborg Madsen. Kannen graafinen suunnittelu: Lars Magnussen. Julkaistaan: 6.9.2019

01. Beautiful Love (Wayne King, Victor Young, Egbert Van Alstyne, sanoitus Gillespie) 3.21
02. At Home (There Is A Song) (sävellys ja sanoitus Mette Juul) 3.09
03. Get Out Of Town (säv. ja sanoitus Cole Porter) 3.24
04. It Might Be Time To Say Goodbye (säv. ja sanoitus Mette Juul) 3.28
05. Double Rainbow (säv. Antonio Carlos Jobim, sanoitus Gene Lees) 4.50
06. Just Friends (säv. John Klenner, sanoitus Sam M. Lewis) 2.49
07. I’m Moving On (säv. Kirk Nurock, sanoitus Judy Niemack) 2.35
08. Dindi (säv. Aloysio De Oliveira, Antonio Carlos Jobim, sanoitus Ray Gilbert) 3.04
09. Young Song (säv. Heine Hansen ja Mette Juul, sanoitus Mette Juul) 3.31
10. Without A Song (säv. Vincent Youmans, sanoitus Billy Rose ja Edward Eliscu) 4.18
11. Northern Woods (säv.”I Am Who I Am Thomas Fonnesbäk, sovitus ja sanoitus Mette Juul) 3.27
12. The Peacocks (A Timeless Place) (säv. Jimmy Rowles, sanoitus Norma Winstone) 5.18
13. Evening Song (säv. ja sanoitus Mette Juul) 5.35

Kokonaiskesto 46:49

Takaisin

Artikkeli luettu 946 kertaa

Translate »