MOVE Quintet

Kuvat:

24.06.2021 22:59


MOVE Quintet - MOVE in Moers

Move In Moers

Fundacja Sluchaj! FSR 07/2021

Säännöllisesti vuodesta 2014 lähtien esiintynyt saksofonisti Harri Sjöströmin muodostama nykyaikainen improvisaatioyhtye MOVE -kvintetti on muodostunut berliiniläisistä improvisoidun musiikin aatemaailman hengessä soittavista muusikoista, jotka edustavat viittä eri kansallisuutta. Harrin johtama sopraanotaide kulkee jossakin jazzin ja modernin klassisen välimaastossa, missä vapaa improvisaatio hyvin usein löytää tilaa liikkua ja muodostaa uusia kuvioita.

Yhtyeen toinen nestori suomalaisen Sjöströmin ohella on Aachenissa 1962 syntynyt pianisti Achim Kaufmann, joka innostui jo nuorena improvisoidusta musiikista. Vietettyään aikanaan yli 10 vuotta Amsterdamissa hän muutti Berliiniin, missä hän liittyi improvisoidun musiikin yhteisöön. Hänen rakenteellisen syvällisestä soitostaan tulee esiin harmoninen hienovaraisuus.

Muut kolme muusikkoa ovat pari- kolmekymmentä vuotta nuorempia. Berliiniin kotiutunut tanskalainen kontrabasisti Adam Pultz Melbye on kiertänyt laajalti eri puolilla maailmaa soittaen monien tunnettujen free-jazzartistien kanssa. Säveltäjänä hän tekee työtä jazzin ohessa elokuva-, teatteri- ja taidetanssimusiikin parissa. Nykyään hän tutkii myös laajemmin elektro-akustisten muotojen käyttömahdollisuuksia kontrabasson soitossa.

Norjalaisen Dag Magnus Narvesenin improvisaatiotyöstö rumpujen takana on vahvaa, mutta samalla herkkä melodinen sielukkuus tulee hyvin ytimekkäästi esille. Hänen soittotyylissään aktiivinen painotus kuunteluun luo hyvän pohjan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Berliinissä vuodesta 2012 lähtien vaikuttanut meksikolainen vibrafonisti, säveltäjä, äänitaiteilija ja lyömäsoittaja Emilio Gordoa on keskittynyt monenlaisiin projekteihin, erityisesti kokeelliseen musiikkiin, ääni-installaatiotaiteeseen, meluun, free jazziin, improvisaatioon ja nykymusiikkiin. Hän käsittelee vibrafonia uusilla laajennetuilla tekniikoilla. Hän toimi Moersissa 2019 myös improvisoivana residenssi-taiteilijana.

Soittajat ovat tavanneet toisensa Berliinin samanhenkisessä muusikkoyhteisössä, missä yhtenäinen kommunikointi onnistuu luontevasti avantgardismin, oma-aloitteisten sävellysten ja free jazzin räjähtävien kaikujen pyörteissä. Tuloksena on vaihtelevan vaikuttavaa yllätyksellisyyttä raikkaasti poukkoilevan monivivahteisen ilmaisutavan veivailussa.

Yhtyeen soittajat itse kuvaavat soittamaansa musiikkia ”spontaanin odottamattomaksi ja raikkaan yllättävästi vietteleväksi kuin ruoanlaitto parhaimmillaan, eli ehtaa musiikkia juuri nyt, tässä hetkessä! Vapautta ei ole ilman vastuuta, joten joka hetki kun laitat sinne äänen, seisot sen takana. Muuten se ei ole vakuuttavaa.” Ennen kaikkea heidän soittonsa rakentuu rehevästä keskusteluyhteydestä, mistä muodostuu omanlainen yhteiselle pohjarakenteelle nouseva musiikillinen kieli.

Yhtye on aikaisemmin julkaissut (2017) CD:nä syyskuussa 2016 Hyvinkään Taidemuseossa äänitetyn konsertin. Nyt se sai jatkoa, kun MOVE esiintyi Moersin “Beyond Jazz” -festivaalilla kesäkuussa 2019 soittaen 43 minuuttia kestäneen yhtenäisen setin, mikä äänitettiin suorana otoksena. Siitä julkaistu albumi MOVE In Moers tuli jakeluun huhtikuussa tänä keväänä.

Albumilla MOVE liekehtii tutkimusmatkallaan laajalla alueella monitahoisia nykyaikaisen vapaan improvisaation sävyjä viljellen ja samalla eri tyylien rajapintoja ylitellen.  Mukavuusalueen ulkopuolella omalla omituisella tavallaan liikehtiessään yhtye hakee vapaasti uusia äänivalikoimia. Aktiivisen voimallisesti eri tasoilla normikuvioista poikkeavasti liikkuessaan MOVE löytää uutta eläväistä maalauksellisuutta esityskokonaisuuteen. (JKi)

Achim Kaufmann: piano, Adam Pultz Melbye: kontrabasso, Dag Magnus Narvesen: rummut, Emilio Gordoa: vibrafoni, Harri Sjöström: sopraano- ja sopraninosaksofoni.

Äänitys: Thomas Block, konserttiäänitys, Moers Festival, 8. kesäkuuta 2019. Miksaus ja masterointi: Patrick Römer, Unisono Studio – Berlin. Kannen maalaus: Thomas Nyqvist. Ryhmäkuva: Miriam Juschkat. Graafinen suunnittelu: Zuza Ustjan. Tuotanto: Harri Sjöström & Maciej Karłowski yhteistyönä.  Vastaava tuottaja: Maciej Karłowski. Julkaistu: 25.4.2021

1. MOVE in Moers 43:06
Musiikki: Achim Kaufmann (GEMA), Dag Magnus Narvesen (TONO), Adam Pultz Melbye (KODA), Emilio Gordoa, Harri Sjöström (GEMA)

Takaisin

Artikkeli luettu 249 kertaa

Translate »