Muriel Grossmann

Kuvat:

07.05.2016 09:46


Muriel Grossmann: Natural time

Natural time

DR 08 CD

Ensivaikutelma ihmisestä kertoo usein nopeasti hyvin paljon oleellista. Näin on luonto kai tarkoittanut. Olisi kuitenkin virhe antaa levyn ensikuuntelun tarjoaman vaikutelman jäädä hallitsemaan ajatuksia. Ensimmäinen tuntuma itävaltalaisen Muriel Grossmannin albumiin antoi tulokseksi: toimivaa, ihan mielenkiintoista, mutta ehkäpä hieman yllätyksetöntä. Palattuani pienen tauon jälkeen uudelleen tämän levyn ääreen tajusin, että se alkaakin vaivihkaa avautua vasta useamman kuuntelukerran myötä itsestään suurempaa meteliä pitämättä.

Kappaleet ovat pitkiä, 6-12 minuuttisia. Pitkät kappaleet antavat musiikille mahdollisuuden kasvaa harmoniseksi mielentilaksi. Grossmannin altto- ja sopraanosaksofonien soundi on ilmeikäs, tunteikas, hetkittäin riipaisevakin. Esikuvina saattaisivat varsin perustellusti olla John Coltrane ja Ornette Coleman. Kappaleiden kokonaisilme on syvällinen, mutta valoisa, positiivinen, spirituaalinen ja toivoa antava. Ehkäpä myös Grossmannin nykyisen asuinpaikan Ibizan valo hehkuu kappaleissa. Jotenkin myös useassa kappaleessa käytetyt kolmijakoiset tahtilajit tuntuisivat luovan positiivisuutta ja kepeyttä. Nuottien väleistä huokuu vaivihkaa myös jotakin ajatonta, yleisinhimillistä ja yleismaailmallista.

Klassinen kvartetti tuntuu kaikkein luonnollisimmalta kokoonpanolta näiden sävellysten tulkitsemiseen. Yhtye soittaa tasapainoisesti ja orgaanisesti. Muriel Grossmann Quartet on toiminut tällä miehityksellä vuodesta 2014, ja ahkerasti keikkaileva bändi toimii kuin unelma. Serbialaisen Radomir Milojkovicin kitarasoundi ja -tyyli sopivat hyvin yhteen Grossmannin fonien kanssa. Itävaltalainen kontrabasisti Gina Schwarz ja serbialainen rumpali Uros Stamenkovic täydentävät orgaanisen kokonaisuuden.

Tämä musiikki jos mikä sopii arvoituksellisesti hehkuvaan, tyyneen, kesän mysteeriin heräävään suomalaiseen iltaan. (TJ)

 

Muriel Grossmann: alto, soprano saxophone, Radomir Milojkovic: guitar, Gina Schwarz: bass, Uros Stamenkovic: drums

Recorded at Dreamlandrecords Studios and Escuela Municipal de Musica de Sta. Eulàrla des Riu, Ibiza
Mixed and mastered by Klaus Scheuermann at 4ohm music, Berlin
Produced by Muriel Grossmann & Radomir Milojkovic
Julkaistu: 2016

01. Natural Time 10:17
02. Lightning 8:48
03. Your Pace 6:01
04. Happiness 12:09
05. African Dance 8:29
06. Peace for all 8:37
07. Bliss 9:07

Composed by Muriel Grossmann

Takaisin

Artikkeli luettu 638 kertaa

Translate »