[ÓWT KRÌ]

Kuvat:

29.04.2021 13:41


[ÓWT KRÌ] - Shards

Shards

Signature Dark SD4 2021

Miten tästä pääsisi oikein alkuun, sillä kyseessä ei tosiaan ole perinteisen tulkinnan mukainen musiikkijulkaisu, vaan päinvastoin, yleisesti käytössä olevia tunnettuja instrumentteja ei tunnu löytyvän. Käytettävä koneisto koostuu lähinnä ns. DIY-soittimista sekä loopauksesta ja äänien efektoidusta voimakkaasta konemanipuloinnista. Mene ja tiedä, sillä kuunneltuani äänitettä mielestäni mukana tuntuisi kuuluvan ainakin pianon ääni jäntevässä We Flow -kappaleessa.

Kysymys on monitahoisen värikkäästä äänitaiteesta, mitä kehitellään itserakennetuilla omalaatuisilla välineillä. Mistä nimi [ówt krì] syntyy ja mitä se itse asiassa tarkoittaa, en osaa sanoa. Toisaalta ei sillä niinkään mitään merkitystä ole, sillä kyllä se sopii tällaiseen voimakkaaseen äänimaailman vuoristorataan, missä lymyilee tosissaan omanlaisensa viehätys. Kaiken takana on itsekehiteltyä kokeellisen luovuuden projekteja tuottava helsinkiläinen Kenneth Kovasin.

Ensimmäisen digitaalisen teoksensa, .​.​.​time, hän julkaisi vuonna 2006, minkä jälkeen niitä on tasaiseen tahtiin syntynyt, ainakin hänen Bandcamp -sivustonsa mukaan, toistaiseksi 25 kappaletta, joista jokunen on julkaistu myös fyysisessä muodossa CD:nä tai kasettina. Tarkemmin asiasta kiinnostuneet voivat hakea julkaisuista tietoa sivustolta https://owtkri.bandcamp.com/.

Vuonna 2013 hänen projektinsa alkoivat saada laajenevaa julkista huomiota, kun teos The New Seed julkaistiin CD:nä. Seuraavana vuonna [ówt krì] soitti ensimmäisen live-esityksensä Suomessa ja pari esitystä Yhdysvaltain itärannikolla. Samana vuonna tehdyt pienemmät äänitteet julkaistiin myös kasettina, mikä osoitti, ettei hänen luovuutensa ilmaisukyvylle ei ollut vielä löytynyt rajoja ja live-esiintymistilaisuuksia alkoi enenevässä määrin tulla eteen sekä kotimaassa että ulkomailla.

Marraskuussa 2018 [ówt krì] julkaisi itse kolmannen CD-levynsä Ximenes, Bandcamp-sivunsa kautta.  Signature Dark -levymerkillä 7.5.2021 esiteltävä Shards on tekijän neljäs albumi, mikä tulee julki ensin digitaalisena ja myöhemmin vinyylinä. Shards sisältää kuusi dark ambient teosta. Kenneth Kovasin itse hahmottaa sen sisällön olevan ”käsitteellinen kokonaisuus, jossa kappaleiden otsikot toimivat ohjaavana säikeenä ja muodostavat abstraktin äänikertomuksen”.

Näin puolestaan levy-yhtiö ilmaisee  levyn sisällöstä omassa tiedotteessaan. ”[ówt krì]:n tarina Shards on musiikillinen kuvaelma pirstoutuneesta mielestä, joka on altistunut ahdistukselle. Ahdistuksen alkuperä löytyy ympäröivän maailman ja sen tilan äkillisten muutosten luomasta kaaoksesta ja fokuksen häviämisestä elämässä. Kun rutiinit katkeavat ja elämän tasapainoa ylläpitävät elementit karkaavat horisonttiin, voi mieli harhautua tummanpuhuviin maisemiin ja synkistyä. Tästä inhimillisestä reaktiosta ympäröivään tilanteeseen saa levy kantavan teemansa. Shards tarjoaa tavan kokea tummat sävyt musiikin myötä turvallisesti omalta sohvalta, omassa rauhassa, itselle sopivana hetkenä.”

Mielen murentuessa voi tällaisesta musiikillisesta äänivyörystä löytää jonkinlaisen pakotien olemassa olevaan ongelmaan, masennukseen, depressiohäiriöön, apatiaan, epätoivoon, alakuloisuuteen ja yleisellä tasolla stressin aiheuttamaan kireyteen. Äänenvoimakkuutta pitää kuitenkin tasapainottaa oman mielen mukaan tilanteeseen sopivaksi. Mielestäni hiljakseen kuunneltuna näistäkin kappaleista löytää rauhoittavia elementtejä, vaikka niistä osa onkin sangen mahtipontisia ja riuskan oloisia. Voihan sitä kokeilla. (JKi)

Kenneth Kovasin / [ówt krì]: koneet, elektroniset tehosteet, DIY-instrumentit ja looperit

Äänitys ja miksaus: Kenneth Kovasin / [ówt krì], Masterointi: Dan Swanö, Unisound AB!. Kannen graafinen suunnittelu: Juuso Koponen. Julkaisu: 7.5.2021

A1 Arcane Fields 7.35
A2 We Flow 7.18
A3 Shards 5.45
B1 Deep Pressure 7.27
B2 Overload 6.26
B3 Crystal Mines 6.11

Kokonaiskesto 40:38

Takaisin

Artikkeli luettu 424 kertaa

Translate »