Pepa Päivinen – Jussi Miettola

Kuvat:

23.05.2019 16:00


Pepa Päivinen Jussi Miettola - Hirttomiehiä Työväenluokalle

Hirttomiehiä Työväenluokalle

Finnish Explosions 007

Viidessä vuodessa on syntynyt puolisen tuntia ennen kuulematonta, pahaenteisen jännitteistä, rouheata, rassaavaa, tuskaisen piinaavaa ja rikkirepivää äänenmuodostusta kahden miehen toimesta puhallinsoittimien ja elektronisen äänenmuodostamisen yhteispelillä. Tämä kokonaissekoite on synnyttänyt kalvakkaan salakavalasti Hirttomiehiä Työväenluokalle.

Levyllä on runsaasti sellaista läpitunkevaa rosoisuutta, mikä puree kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita kokeilevan musiikin keinoin luoduista manalan porteilta nousevista pirullisista ääni-ilmentymistä. Asialla ovat olleet kaikkien jazzin ystävien tuntema Yrjö-palkittu multi-instrumentalisti Pertti ”Pepa” Päivinen sekä improvisoituun ja elektroniseen musiikkiin vihkiytynyt Jussi Miettola.

Päivinen ei suurempia esittelyjä kaipaa, sillä hänet tunnetaan jo 1970-luvun lopulta yhteistyöstä Edward Vesalan paljon kohua ympärilleen luoneesta tarunhohtoisesta Sound & Fury -yhtyeestä. Good Romans -duon vuonna 2008 muodostaneet kitaristi Ilari Filander ja rumpali Jussi Miettola ovat soitelleet Päivisen kanssa yhdessä vuodesta 2012 alkaen. Sen jälkeen kolmikko on julkaissut kaksi albumia, joissa mentiin jo sähköisesti vahvistettujen lisukkeiden voimin eteenpäin. Samanaikaisesti Good Romans on jatkanut levytyksiä duona.

Nyt tämä yhteistyö jatkuu Päivinen-Miettola -duon kesken, kun maaliskuun lopussa ilmestyi kaksikon uusin levytys Hirttomiehiä Työväenluokalle. Nimi on aika enteellinen, jos sisältöä alkaa ”lukea” ja miettiä sanaparin kautta. Silloin soitetun musiikin lomaan tulee ajatuksellinen alitajunnan voima ja mieleen piirtyy aurinkoiselta kukkakedon laitamilta alkaneeseen elämänmatkaan. Syystä tai toisesta tällä matkalla on sorruttu rikokseen, mistä saa ankaran rangaistuksen. Vangitsemisen jälkeen matka päättyy musiikilliseen kuvaukseen siitä miten hirttosilmukka pujotetaan kaulan ympärille ja tunteeseen siitä miten se kiristyy lopun lähestyessä.

Levyn sisältämät 8 kappaletta ovat siis melko lyhyitä, puolestatoista minuutista lähes kahdeksan minuutin lopetuskappaleeseen. Levyn sisältö saattaa luoda mielikuvia yhteiskunnallisiin kannanottoihin, mutta itse en levyä kuunnellessa kiinnittänyt tähän puoleen yhtään huomiota, annoin musiikin viedä mukanaan sellaisenaan. Olennaista mielestäni on se, ettei tätä kuunnellessa tarvitse miettiä oikeinsoittamisen teorioita, vaan antaa vapauden tunteen kietoa kuuloluut ja heittäytyä mukaan. Eikä mitään, siinähän se ydin piilee, ”hirttomiehiä” on tosi jännittävää kuunnella liikaa itse sanan tulkintaa miettimättä.

Levyltä löytyy jännittävää mystisyyttä, kutkuttavaa aavemaisuutta, railakkaan ravistelevaa ryöpytystä ja räjähtävää mielenilmausta kokeilevassa jazzilmeen ja ladatun sähköisen virtapiirin yhteistyössä.  (JKi)

Pepa Päivinen: tenori- ja bassosaksofoni, huilut, Jussi Miettola: äänisovitukset

Suunniteltu, äänitetty ja toteutettu vuosina 2013-2018. Miksaus: Jazz Kuramatto. Masterointi: Teemu Sinkko. Kannen graafinen suunnittelu: Antti Ollikainen. Julkaistu: 30.3.2019

1. Laula Metsä Laulus 1:18
2. Kur Kur 4:53
3. Glace Noir 2:41
4. Valta, Voima ja Kunnia 6:35
5. Monopol Unessa 1:24
6. Menneitä Koiria 4:23
7. Tervemenoa 1:34
8. Hirttomiehiä Työväenluokalle 7:46

Kokonaiskesto 30:47

Takaisin

Artikkeli luettu 813 kertaa

Translate »