Péter Rozsnyói

Kuvat:

30.10.2018 15:23


Péter Rozsnyói: Serenity Prayer

Serenity Prayer

BMC Records CD 270

Nimi on enne ja lupaus. Serenity Prayer tarkoittaa tyyneysrukousta. Siinä pyydetään tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita ei voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voi, ja viisautta erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan. Filosofian ohella ajatus yhdistyy teologiaan sekä AA-liikkeeseen.

Péter Rozsnyóin musiikki on levollista ja voimaannuttavaa. Sävellysten tulkinnat ja improvisaatiot tuntuvat virtaavan pianistin kautta jostain aineettomasta. Ensivaikutelma ei petä. Albumi on taltioitu yhdellä otolla konsertista, jonka 38-vuotias Rozsnyói soitti Budapestin intiimissä Opus-jazzklubissa juhannusviikolla 2017.

Länsi-Unkarin Veszprémissä syntynyt ja Budapestin Franz Liszt -musiikkiakatemiasta jazzpianistiksi ja -opettajaksi vuonna 2004 valmistunut Rozsnyói tunnetaan myös Bachin tulkitsijana. Se yhdistää pianistin Keith Jarrettiin ja Iiro Rantalaan, joilla molemmilla on vahva yhteys klassiseen sävelmaailmaan.

Ilmaisullisesti Rozsnyói tuo kuitenkin lähemmin mieleen Errol Garnerin ja Bill Evansin kaltaiset mestarit. Soitto on minimalistisen kruusailematonta ja samalla elastisen sulavaa. Siitä välittyy vahva muodon, melodian ja harmonian taju. Kaikki sisäiset ja kuultavat elementit ovat hienosti tasapainossa.

Musiikki myös sytyttää mielikuvan läpikuultavuudesta. Se ilmenee sekä Rozsnyóin vapaista improvisaatioista että omasta sävellyksestä Little Song. Klaviatuuri pulppuaa valaistuneesti.

Vastaava vaikutelma yhdistää myös Cole Porterin, George Gershwinin ja Jimmy Van Heusenin standardeja. What Is This Thing Called Love, Someone to Watch Over Me ja It Could Happen to You sulautuvat soivassa jatkumossa yhdeksi kaiken muun kanssa. Sielukasta ja mykistävää.

Jos Jazzrytmeissä jaettaisiin levytyksille pisteitä, tähtiä tai muita vastaavia arvioinnin  annin symboleja, Rozsnyóin Serenity Prayer kuittaisi täydet viisi kautta viisi.  (MK)

 

Péter Rozsnyói piano

Äänitys Zsolt Kiss 21.6.2017, Opus Jazz Club, Budapest

Miksaus ja masterointi Viktor Szabó
Kansi László Huszár / Greenroom
Tuotanto László Gőz
Label-johto Tamás Bognár

1. Passing 5.51
2. Little Song 6.26
3. Dreamcatcher 8.51
4. What Is This Thing Called Love 3.29
5. Fable 5.34
6. Blessing 5.44
7. Someone to Watch Over Me 4.59
8. It Could Happen to You 5.24
9. Invocation 6.17

Sävellys Péter Rozsnyói (2), Cole Porter (4), George Gershwin (7) ja Jimmy Van Heusen (8)
Péter Rozsnyóin improvisaatioita (1, 3, 5, 6, 9)

Kokonaiskesto: 52.38

Takaisin

Artikkeli luettu 447 kertaa

Translate »