Roberto Magris

Kuvat:

19.11.2018 15:46


Roberto Magris - World Gardens

World Gardens

JMood Records JM-016

Italiasta lähtöisin oleva pianisti ja Kansas Cityssä toimivan JMood Records -yhtiön taiteellinen johtaja Roberto Magris on aina urallaan syventynyt tekemään jazzmusiikkia, minkä juuret periytyvät syvältä jazzin alkuperäisyydestä, jazzin historiallisesta rakenteesta. Vaikka hänen musiikissaan on mukana nykyaikaisen jazzin muotokieltä runsaasti, niin perinne ei ole minnekään kadonnut.

Tähän olemme tottuneet niiden yli kolmenkymmenen hänen julkaiseman albumin saatossa. Voimme hyvällä syyllä luottaa siihen, että saamme aina kuulla aitoa jazzmusiikkia, kun uusi äänite tulee markkinoille. Noin vuosi sitten saimme nauttia sekstettikokoonpanolla Miamissa tehdystä live-äänitteestä. Sitä ennen vuonna 2015 Magrisin johtaman kvartetin Enigmatix saa nyt jatkoa, kun samalla kokoonpanolla The Roberto Magris Quartet julkaisee virallisesti, sopivasti juuri joulun alla, 1.12.2018 uusimman albumin World Gardens.

Äänitteen melodinen sisältö ja sitä liikuttavat peruspilarit, rytmisyys ja harmonia, ovat kuin puhtaasti jazzin juurakosta kumpuavasta oppikirjasta kaavoitettua sopusointua. Äänite ei silti tyydy tähän, vaan vaikutteita on lisätty afrikkalaisesta rytmityylistä, klassisesta kamarijazzmaisuudesta ja nykymusiikin eri lähteistä. Se on yksinkertaisesti helposti viihdyttävää ja sen voi omaksua vaivatta ja heittäytyä musiikin vietäväksi. Tästä esimerkkinä voisi olla Andrew Cyrillen sävellys High Priest, mikä rymistelee vauhdikkaan rytmisesti ja vaivattomasti kuin alla pyörisivät hyvin rasvatut rullalaakerit. Aivan huippukihelmöivää soittoa.

Levyn kansilehdykällä Roberto itse kertoo, että hän ”halusi kerätä joitakin kauniita kukkasia omasta musiikillisesta puutarhastaan kuulijan miellyttämiseksi. Valitsin eri puolilta maailmaa väritäyteläisen valikoiman kukkia, joilla on itselleni suuri merkitys.”

– Muusikkona ja maailmanmatkaajana yritän aina hakea vastauksia kokemuksieni pohjalle eri kansoilta, kielistä ja kulttuureista. Siksi olen kerännyt kotiini eri lajien siemeniä saadakseni oman puutarhani kasvamaan monimuotoiseksi ja värikylläiseksi. World Gardens on elämää sykkivä ja voimaa pursuava lajitelma jazzia, musiikkia, ihmisiä, paikkoja, kukkia ja elämää.

Levyn yhdestätoista kappaleesta kolme on Magrisin omaa sävellystyötä, kaksi kansanlaulua ovat hänen sovituksillaan saatettu mukavasti soveltuvin osin jazzkuosiin sopiviksi. Viisi muuta ovat muiden sävellyksiä ja viimeinen Audio Notebook on tuottajan Paul Collinsin kolmen minuutin kertomus levyn kokonaissisällöstä hänen näkemyksensä mukaisesti.

Yleinen sanonta on, että minkä tahansa keikkatapahtuman, setin tai levyn täytyy pitää sisällään ainakin yhden bluesin, eikä tämäkään levy siinä mielessä tee poikkeusta. Blues saa aina Roberton innostumaan. Hänen omat sävellykset Another More Blues ja Blues At Lunch! ovat vahvoja osoituksia siitä miten bluesin henkinen sanoma saadaan sytytettyä tuoreen herkullisesti pontevan muhkeaksi bluesjulistukseksi.  Hänen kolmannessa omassa sävellyksessä Song For An African Child päästellään afrikkalaisittain rennon letkeästi kunnon afrojumppaa Pablo Sanhuezan congien välityksellä.

Kvartetti on hyvin yhteen nivoutunut nippu soittajia, joilla on tahtotila tuoda kaikki näkökulmat esille ammattimaisella ylpeydellä. Yhteispeli toimii ja soitto kulkee napakasti myönteisellä voimallisuudella ja tarkkuudella. Tulos on kuin hyvin maustettu ja monipuolisista aineksista kiehautettu keitos.

World Gardens on kiinnostavaa ja jäntevästi sykähdyttävää jazzmusiikkia. Turhaa konstailua vältellen ja varoen tuloksena on kaunista, osin harrasta ja rauhoittavaa, mutta myös hyvin näppärästi vierivää ja kimmoisasti svengaavaa melodiarikasta jazzia. Levyltä välittyy kypsän selkeä rehellisyys ja värikäs suhtautuminen jazzin perustekijöihin, mihin ei tarvitse lisätä mitään uusia jippoja. Miellyttävä 77 minuutin mittainen täysannos raikasta jazzia puolustaa hyvin paikkaansa kenen hyvänsä levyhyllystön rivistössä. Tämä levy kannattaa pitää mielessä, kun valitsee joululahjaa todelliselle jazzharrastajalle. (JKi)

Roberto Magris: piano, Dominique Sanders: kontrabasso, Brian Steever: rummut, Pablo Sanhueza: lyömäsoittimet, perkussiot.
Äänitys ja miksaus: George Hunt, raidat 4, 5, 7, 8 ja 10, 29.9.2015 sekä Robert Rebeck, raidat 1, 2, 3, 6 ja 9, 1.11.2016, Chapman Recording Studios, Lenexa, Kansas, USA. Masterointi: Aldo Borrelli, Audiomaster Studio, Cologno Monzese, Milano, Italia. Tuotanto: Paul Collins, Artist Management Services. Kannen design: Abe Goldstien. Kannen taide: Giovanna Bissoli. Kuvat: Jerry Lockett. Julkaistaan 1.12.2018.

01. Never Can Say Goodbye (Clifton Davis) 6:20
02. Pilgrim (Benny Lackner) 7:50
03. Blue Bamboo (Yunnan Folk Song arranged by Roberto Magris) 9:12
04. Another More Blues (Roberto Magris) 5:13
05. Song For An African Child (Roberto Magris) 7:56
06. Blues At Lunch! (Roberto Magris) 7:49
07. Vse Najlepse Rozice / All The Most Beautiful Flowers (Slovenian Folk Song arranged by Roberto Magris) 4:02
08. High Priest (Andrew Cyrille) 6:33
09. I’m Glad There Is You (Jimmy Dorsey/Paul Madeira) 9:19
10. Stella By Starlight (Victor Young) 9:33
11. Audio Notebook by Paul Collins 2:59

Kokonaiskesto: 77:01

Takaisin

Artikkeli luettu 528 kertaa

Translate »