Rymden

Kuvat:

14.05.2019 19:00


Rymden: Reflections & Odyssey

Reflections & Odyssey   

Jazzland Recordings

Kotimaassaan laajaa arvostusta ja suosiota nauttiva, monesti ja monin tavoin palkittu säveltäjäja kosketinsoittaja Bugge Wessetoft on jostain kumman syystäjäänyt vähälle huomiolle Suomessa. Osasyynä saattaa olla norjalaisten huippumuusikoiden laaja invaasio joka puolella (kaikkihan tietävät, ettäNorjassa kehitetään jazzmuusikoita samalla innolla ja antaumuksella kuin talviurheilijoita –hieman eri metodein tosin).

Wesseltoftin levytykset ACT-yhtiölle sekähänen omalle Jazzlands-merkilleen ovat nostaneet miehen tunnettuutta ja arvostusta myös (ainakin) Euroopan laajuisesti. Enemmistön levyistään hän on tehnyt omissa nimissään. Merkittävimpinäpoikkeuksena tuosta ovat hänen viisi levyään laulaja Sidsel Endresenin kanssa. Noista levyistäkolme on duo-levyjä(kaikki arvioitu ja kehuttu myös tässälehdessä) ja kaksi tehty isommalla kokoonpanolla.

Wesseltoft aloitteli uraansa 1980-luvun lopulla, jolloin hän sai hyvääoppia kahdessa ”Norjan jazzyliopistossa”, tenoristi Knut Riisnaesin ja basisti Arild Andersenin yhtyeissä. Seuraavan vuosikymmenen aikana hänen soolouransa akoi kehittyävauhdilla. Hän perusti New Conception of Jazz -yhtyeen ja se nousi välittömästi Norjan jazzeliittiin.

Samaan aikaan uusia ja melko lailla saman kaltaisia kuvioita kehittyi myös Ruotsissa, jossa pianisti Esbjörn Svensson pani pystyyn trion, joka sekin ampaisi väkevään suosioon ja kriitikoiden suosikiksi. Molemmilla bändeilläoli saman tyyppiset päämärät: kehittääoma jazzkäsitys, joka perustui vahvasti yksilölliseen ilmaisuun ja pohjoismaiseen (ei pelkästään norjalaiseen) musiikkiin kuin (yleis)eurooppalaiseen tai amerikkalaiseen jazzkäsitteeseen. Yksilöllisyys ja tasa-arvoisuus olivat molemmissa trioissa olennaisen tärkeätekijä. Musiikkia loi kolme itsenäistäja persoonallista taiteilijaa. Muusikot olivat tasavertaisia solisteja, perinteinen piano + komppi -asetelma heitettiin romukoppaan.

Sekä Wesseltoft ettäSvensson hääräsivät aluksi toinen toisestaan tietämättä. Mielenkiintoinen piirre oli myös se, että tämä kehitys tapahtui suurin piirtein samoihin aikoihin: Svenssonin trion –joka tuli sittemmin tutuksi nimelläE.S.T. – esikoinen ilmestyi 1993, Wesseltoftin New Conception of Jazz oli asialla pari vuotta myöhemmin.

Nyt Wesseltoft on kasannut uuden trion, jonka kaksi jäsentäovat Svenssonin entisiä soittokumppaneita. Kaikkinainen vertailu triojen, tai sen jäsenten työhistorian välilläon edelleen turhana kielletty.

Pohjoismaisittain katsottuna kasteessa Rymden-nimen saanut kolmikko on varsinainen superbändi–onhan siinä yhdessä kolme kovimman mahdollisimman luokan Pohjolan jazzmuusikkoa.

Vaikka näiden kahden pianistin perustavoitteet olivat jo alun alkaen samanlaiset, ei NjoC:ia ja Esbjörnin trioa kannata (eikäpidä) vertailla keskenään. Samoin Rymden on aivan oma bändinsä, ei Wesseltoft + kaksi Svenssonin ex-soittokumppania: basisti Dan Berglund ja rumpali Magnus Öström. Kolme muusikkoa ovat itsenäisiä, persoonallisia ja huipputaitavia yksilöitä.

Musiikki on enimmäkseen Wesseltoftin mutta tulkinnoissa kaikki kolme taituria heittävät yksilötasolla oman persoonallisuutensa peliin. Trion kaikki jäsenet tuovat musiikkiin oman vahvan persoonansa peliin.

Wesseltoft on erinomainen säveltäjä. Hän osaa luoda yksinkertaisia, samalla myös meneviäja tiivistunnelmaisia kappaleita. Musiikki voi olla kepeätä, mutta myös raskasta, kuten vaikkapa Råk-kappaleen jykevä alkuosa. Berglundin ja Öströmin sävellykset pohjautuvat pitkälti heidän omiin sooloihinsa. Magnus Öströmin The Lugubrios Youth Of Lucky Luke on myös näennäisesti simppeli, mutta varsin säväyttävä. Basso on taas vahvasti esillä, ja akustisen pianon sekälattiatomeihin rakentuva komppi toimii kuin ajatus.

Pohjoismainen supertrio, todellakin. Ja se toimii, ei pelkästään paperilla vaan myös käytännössä. (TV)

 

Bugge Wesseltoft: piano ja kosketinsoittimet, Dan Berglund: basso, Magnus Öström: rummut ja lyömäsoittimet.

Tuotantoaika: vuosi 2018. Julkaisuaika: helmikuu 2019.

01. Rymden Reflections (Rymden) 00:10
02. Rymden The Odyssey (Wesseltoft) 06:03
03. The Peacemaker (Berglund) 00:38)
04. Pitter-Patter (Berglund) 06:55
05. The Lugubrious Youth Of Lucky Luke (Öström) 06:55
06. The Celestial Dog And The Funeral Ship (Wesseltoft) 08:06
07. Bergen (Öström) 06:24
08. Råk The Abyss (Öström) 02:01
09. Rå(Wesseltoft) 06:25
10. Orbiting (Wesseltoft) 00:57
11. Homegrown (Wesseltoft) 03:52

Takaisin

Artikkeli luettu 672 kertaa

Translate »