Sakari Kukko Afro Chambers with Strings

Kuvat:

04.09.2020 18:15


Sakari Kukko Afro Chamber & Strings: Kainuu - Casamance

Kainuu – Casamance

Rockadillo Records, ZENCD 2175

Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, jylhien järvien loiskintaa…tuo Kainuun maakuntalaulu eli nälkämaan laulu antaa oivan pohjan Kuhmon shamaani Sakari Kukolle ja tälle hänen mahtavan massiiviselle spektaakkelilleen. Sävelteokselle, jossa yhtyy väkevällä tavalla suomalainen kansanperinne kuvitteellisen kylämuusikko Reissan Lassen (Lauri Keränen) pitkän matkan aikana Länsi-Afrikan Casamanceen ja afrikkalaiseen musiikkiin. Lopputuloksena intohimoisen sekalainen nautintoannos ”maailmanmusiikkia”. Unohtamatta etnojazzillista pirskettäkään.  

Tämä levy on tyrmäävän voimakassykkeinen kokonaisuus, jossa pulppuaa Kukon koko musiikkiuran moninaiset genret. Genret, jotka hän on imenyt itselleen muusikon polkunsa varrelta opittuina ja koettuina. Levy ei sinänsä ehkä hätkäytä erilaisuudellaan. Mutta se on upeaa kuunneltavaa, koska Kukon afrikkalaisen muusikkokuusikon lisäksi kokonaisuuden värittäjänä ja lisäpotkun antajana on viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan koostama erinomainen jousicombo, jossa Luolajan – Mikkolan omat upeat soolot ovat todella loistokkaita. 

Levyn kappaleet ovat kokonaisuudessaan Kukon säveltamiä, tietyin lainauksin jo olemassaolevista. Kukko itse istuu pianon takana heittäytyen välillä sopraanosaksofonin ja huilun käsittelyyn. Piano on omalla tavallaan kokonaisuuden selkäranka, jonka ympärille muu kokonaisuus kutoutuu. Sopraano  kujertaa Kukolle ominaisella tatsilla ja sielukkuudella. Huilun herkistelyt ja  tunnetasot ovat lukunsa sinänsä. 

Yhtyeen afrikkalaisjäsenet ”paahtavat” tuttua menoa ja rytmiä. Mutta nyt siihen on saatu lisää ulottovuutta jousiston myötä. Messevän maukasta työstöä, jonka jyräkkinä rytmittäjinä ovat basisti Abdoulaye Ndiaye sähköbassoineen, rumpali Osseynou Mbaye, koran soittaja Cheick Cissokho sekä balafon ja taman taituri Issa Dembele.  Percussiokioskin kuningas on edelleen vanha luottomies Ismaila Sane.  Afrikkalaiset lyömäsoittimet ja muut ”tilpehöörit” antavat rytmikästä väriä massiiviseen kokonaiskuvaan myös vaipuessaan välillä keskinäiseen keskusteluun. Meissa Niangin laulu on sitä tuttuakin tutumpaa senegalilaista osaamista. Hänen erikoislaatuinen äänensä ja sen käyttö jakaa kuulijansa kahteen leiriin. Mutta tässä yhteydessä se, kuten koko afrikkalainen kuusikko  toimii hyvin. Takuuvarmaa tuotetta kuin Kukon aiemmissakin tuotannoissa.

Perinteinen suomalainen ”polska ja sottiisi” värjäävät kokonaisgenreä yllättävänkin sopusointuisasti. Näin ne osoittavat paikkansa kuuluvan koko maailman musiikkigenreen. Myös afrikkairytmien kainaloisiksi. Tai päinvastoin. Kukon kynä on oivaltanut terävästi myös tämän näkökohdan. Kukon korvienväli on jotenkin poikkeava yleislinjasta. Tämä Kuhmon korpien asukki luo jymäkässä ”hirsitorpassaan” väkevää musiikkia. Kansainvälisestikin luokiteltuna. Hän osaa työstää vanhojen mestereiden kuin savupirtin nurkkien tunnelmat tuoreiksi maailmanmusiikeiksi ja etnojazzeiksi. 

Multi-instrumentistina hän saa hitsattua kokonaisuudet maistuviksi sävelteoksiksi. Sellaisiksi, joissa ei kikkailla liiaksi tekniikoilla, vaan ihan oikealla elävällä musiikilla. Olipa kysyseessä sitten Afrikka tai Kainuun korpi. Huima suoritus herralta, jota on jossain mielessä hieman sorsittu suomalaisessa musiikkielämässä. Petäjäinen eli pettuleipä lienee liian boheemia maamme eteläisille, muttei onneksi suurelle maailmalle. 

Siis jälleen kerran hienonhieno kokonaisuus, jossa osaset napsahtelevat saumattomasti kohdalleen. Yhdentoista hengen orkesterin erikulttuurinen mallisuoritus siitä, kuinka tällainen spektaakkeli toteutetaan kuuntelumieluisasti. Iso kiitos Kukko ja kumppanit! (OR) 

 

Sakari Kukko piano, soprano saxophone,flute, backing vocal, Meissa Niang lead, vocals, Cheick Cissokho kora, Issa Dempele balafon tama, Ismaila Sane percussion, Abdoulaye Ndiaye bass guitar, Osseynou Mbaye drums, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola 1. Violin, Teemu Eerola 2. Violin, Maarit Holkko viola, Iida-Wilhelmiina Sinivalo cello

Recorded 4.5.2018 by Maukka Siirala at Malmitalo, Helsinki, Finland.
Meissa Niang’s vocals recorded May 2019 by Mika Mylläri at K-Studio, Espoo, Finland.
Edited and mixed June-August by Mika Mylläri, AMP Studios, Espoo
Final mixing and premastering Novenber 2019 by Mika Mylläri, AMP Studios
Mastering by Minerva Pappi, Waudio

1. Aapeli (com. S. Kukko, L. Keränen, lyrics M. Niang) 10:32.
2. Jusu (com. S. Kukko, L. Keränen) 10:38.
3. Murkut (com. S. Kukko, L. Keränen, lyrics M. Niang) 5:02.
4. Onko tietoo? (com. S. Kukko, lyrics M. Niang) 3:31,
5. Keddo (com. S. Kukko, lyrics M. Niang / trad) 13:20.
6. Reeta (com. S. Kukko, L. Keränen, lyrics M. Niang) 7:15.
7. Kato (com. Sakari Kukko) 10:02.
8. Kala-Balik (com. S. Kukko, L. Keränen, lyrics M. Niang) 6:44

Total Playing Time    67:04

Arrangement of all songs Sakari Kukko

Takaisin

Artikkeli luettu 388 kertaa

Translate »