Saxman Syrjänen

Kuvat:

28.10.2018 14:18


Saxman Syrjänen: Music for Lovers and Strippers

Music for lovers and strippers

Runski Music, RM133129

Väkevää nostalgiaa ja läheisyyttä tule ja purista otteella. Käheä tenori nostaa pulssin sykettä ja sopivan hitaan laahustava rytmi saa tanssitöppöset askeltamaan nostalgiaa ja nuoruutta. Ei nykypäivän kiireisten ihmisten tapaan rahan ja mammonan perässä ravaten. Ei, vaan lämmön, kosketuksen ja rakkauden maailmoissa. Niissä, joissa eletiin muutamia vuosikymmeniä sitten…

Asialla Panu ”Saxman” Syrjänen, monessa musiikkiliemessä keitetty soittoniekka. Nyt hän liikkuu nostalgian, jazzin ja bluesin rajapinnalla. Vanhojen klassikkojen herkullisessa maailmassa. Yksinkertaisen hienosti. Ilman mitään ihmellisyyksiä ja teknisiä korvankääntötemppuja. Mukana myös kolme herran itsensä sävellystä samaan formaattiin sopivana. Eli kyseessä on vallan tavallinen levy, mutta se poikkeaa positivisella sielukkuudellaan ja melodisuudellaan monista nykytekniikan hienouksista. Tässä on aitoutta ja käsinkosketeltavaa pintaa. Sitä ihteään… ja rutolti.

Kun mukana soittava orkesteri on onnistunut osaltaan heittäytymään täydellä sielullaan Saxmanin sovituksiin ja sävellyksiin, niin kokonaisuus on todella makoisaa. Pianisti Kasperi Kallion pianoluritukset ja urkutunnelmoinnit luovat herkullista taustaa saksofonille. Samaa entisaikojen tunnetta kylvää Pasi Könösen kitara. Myös komppiosaston Leevi Leppänen osaa tämän tyylisuunnan että sen ajanhengen ja homma toimii basisti Heikki Saarikunnaan kanssa hienosti herkistellen. Tarvittaessa hieman tiukemmin puristaen. Lisäeliksiiriä kokonaisuuteeen luovat kuopiolaiskoulukunnan kasvatit trumpetisti Mikko Koponen ja taustalaulaja Riitta Keränen.

Saxmanin hypnoottinen käheä tunnelmointi ja sielun sopukoihin tarttuva sointi ovat suurta herkkua. Kun orkesterikokonaisuus matkustaa samoilla raiteilla, nostagiajuna puuskuttaa täydellä höyryllä. Kallion pianoon kilkekomppi nostaa väkisinkin mieleen vanhat kunnon ajat. Ne, jolloin oli aikaa pysähtyä pienemmillekin pysäkeille… väliin maitolaitureillekin. Se oli elämää, jolloin musiikki soitettiin ilman sen kummempia teknisiä vimpaimia Väri kuuntelijoiden tunteisiin maalattiin soittajien sielusta heidän instrumenttiensa myötä.

Levyn kappaleiden ja sovitusten melodinen kauneus ja esitystapa ovat tämän päivän monelle kanssaeläjälle outo käsite. Halutaan nykypäivän sykettä… räppiä ja tatsia, riehakasta vapautta ja sukupuolettomuutta… Tämän melodisen levyn musisoinnin myötä palaudutaan aikaan, jolloin nautittiin vastakkaisen sukupuolen kanssa pareittain tanssimisesta. Läheisyydestä ja lämmöstä…

Saxman Syrjänen porukoineen on onnistunut oivasti tekemään levyn, joka on varmasti suurten ikäluokkien makuun. Ei minään nykypäivän taidepläjäyksenä, vaan hyvin soitettuna nostalgiana. Tavallaan yksinkertaisen alastomana, rehellisen koskettavana. Melodisena tunneherkkuna. Muistutuksena siitä, että yksinkertainen on kaunista.

Kun kappalevalikoima, sovitukset ja orkesterin suorite ovat oikeassa balanssissa, niin kokonaisuus natsaa hienosti. Suoraan kuulijoiden sydämiin. Tässä sellainen reilu puolituntinen on tarjolla. (OR)

Panu ”Saxman” Syrjänen saxophone, Leevi Leppänen drums, Heikki Saarikunnas bass, Pasi Könönen guitar, Kasperi Kallio piano, organ, Mikko Koponen trumpet, Riitta Keränen background vocal

Recorded and mixed at Studio Stadi
Mastering J. Hämäläinen, Studio Pop

01. At Last (H. Warren) 3:03
02. All Night Loving (P. Syrjänen) 2:27
03. In The Heat Of The Night (Q. Jones) 3:49
04. Flamingo (T. Groya) 2:35
05. Pennsylvania 6-5000 (J. Gray – C. Sigman) 2:52
06. Crazy (W.Nelson) 3:00
07. Angel Eyes (M. Dennis) 2:55
08. Release Me (Miller – Yount) 2:29
09. Long Gloves (P. Syrjänen) 4:32
10. The Shadows Of The Night (P. Syrjänen) 4:25

Takaisin

Artikkeli luettu 1390 kertaa

Translate »