Sonja Virtanen Quartet

Kuvat:

10.02.2019 18:23


Sonja Virtanen Quartet_ Vim and vigor

Vim and Vigor

Presence Records 2018, PRECD 065

Kevyen ilmava jazzpläjäys, jossain hard bopin että souljazzin jalanjäljissä. Kotimaisten keski-ikäisten soittoniekkojen kynästä. Tietynlaisesta avoimuudestaan huolimatta oikein mukavaa kuunneltavaa. Leppoisan lutvikkaasti soiteltuna. Ilman yliyrittämisen paineita tai äärettömään taiteellisuuteen kurkottavana. 

Tämä albumi julkaistiin jo keväällä 2018, mutta se tuli postilokeroomme vasta syksyllä ja on lojunut taas kerran työpöytäni levy- ja paperikasoissa. Mutta ehkäpä sen sisältö on vain parantunut kuten viini vanhetessaan. Ainakin samaa makua olen aistivinani. 

Bändin liiderinä soittaa saksofonisti Sonja Virtanen. Maittavan aistikkaasti ja hyvällä tatsilla. Eikä ihme, sillä tämän seitsemän vuotiaana musiikkiopinnot Pakilan Musiikkikoulussa Helsingissä aloittaneen soitttajatteren ura on ollut omalla laillaan häkellyttävän kansainvälinen ja isoissa ympyröissä pyörinyt. 

Jazz & Pop Konservatorion jälkeen hän jatkoi opiskeluaan Englanissa Leeds College of Musicissa, josta valmistui 2002. Opiskeluaikanaan hän soitti paljon big bandeissa ja omassa kvartetissaan Leedsin seutukunnassa. Vuonna 2003 Virtanen otti pestin Royal Caribbean Cruise Linesin laivoihin, joiden orkestereissa kului viisi vuotta maailman meriä seilatessa. Loistoristeilijöiden 1000 hengen teattereissa laivan orkesterit säestivät mailman tähtiä, kuten esimerkiksi The Plattersia ja The Driftersiä. Sen lisäksi laivojen eri ravintolat työllistivät mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa. 

Viisi vuotta merellä oli tarpeeksi ja Virtanen palasi Lontooseen, työskennellen musiikkipedagogina ja big bandeissa soittaen. Tätä elämänvaihetta kesti myös viitisen vuotta, jonka jälkeen 14 vuoden ulkomaan turneen jälkeen Virtanen palasi Suomeen 2013. 

Nykyisin hän toimii pääkaupunkiseudulla musiikinopettajana useassa musiikkikoulussa ja -opistossa sekä työskententelee freelancer muusikkona. 

Hänen alttonsa sointi on ilmavan tanakkaa, aistikasta että  tasavarmaa. Kokeneen soittajan rehevää tulkintaa, jossa kuitenkin on sielukkuutta mukana niin hitaissa vedoissa kuin nopean kulkevissa lurituksissa, siis rakkautta ja räkää. Kansainvälinen ote on säilynyt kokonaissoitossa. Nyt ei tavoitella taiteellista erikoisuutta, vaan soitetaan vapautuneesti ”kulutusjazzia”. Sellaista jokapaikan mukavaa kuuntelujazzia.

Hienona aisaparina Virtaselle on kitaristi Markus Tiiro niin sähkökeppeineen kuin akustisine kitaroineen. Tämä monessa eri yhtyeessä kannuksia saanut kuusikielisen komentaja onnistuu omassa roolissaan maittavasti. Ilman sen kummempia vempaimia puhdasverinen jazzkitarointi soi puhtaanai. 

Basisti Timo Tuppurainen jytisyttää isoa peliään totutulla ammattimiehen tatsilla. Pienet soivat soolottelut väliin ja muuten takuuvarmaa tummaa tahditusta tanakasti. Ei liian esiintuovasti.  

Rumpali Kimmo Salminen työstää kalustoaan mukavalla meiningillä. Ei liian runsaskätisesti vaan tyylisuuntaan sopivan nuivasti, mutta kuviorikkaasti ja osuvasti tahdittaen. 

Virtanen on säveltänyt viisi levyn 11 kappaleesta. Kolme sävellystä on sekä kitaristi Markku Tiiron että rumpali Kimmo Salmisen käsialaa. Mukavan rauhaisaa, mutta väliin purevan tatsikasta jazzailua.  

Hyvä kokonaisuus, jossa soiton puhtaus ja luonnollisuus toimivat. Nyt ei tarvita mitään sen kummempia teknisiä lisukkeita tai muunnelmia, vaan kaikki on tässä ja nyt. Kuuntelijaystävällisenä. Ei kosiskelevana vaan luontevan melodisena. Soitto lähtee kuin lintu kädestä. (OR)

 

Sonja Virtanen: alto saxophone, Markus Tiiro: guitar, Timo Tuppurainen: bass, Kimmo Salminen: drums.

Recorded at Musapaahtimo Studios, Helsinki, July 2017.
Recorded, mixed, mastered by Hannu Lamminmäki 

01. Vim And Vigor (Markus Tiiro) 3:52.
02. Archangel (Sonja Virtanen 4:59.
03. Deer Härra (Kimmo Salminen) 6:15.
04. Early Bird (Sonja Virtanen) 5:33.
05. Whitecaps (Markus Tiiro) 5:49.
06. Goin’ Somewhere? (Sonja Virtanen) 4:03.
07. Singularity (Kimmo Salminen) 4:39.
08. Hornsey Lane Dash (Sonja Virtanen) 4:34.
09. Magic A (Sonja Virtanen) 4:27.
10. Terminus (Markus Tiiro) 5:46.
11. Ionian Sea (Kimmo Salminen) 3:47

Takaisin

Artikkeli luettu 862 kertaa

Translate »