Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Kuvat:

16.07.2019 09:27


Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Timo Lassy & Teppo Mäkynen

We Jazz Records, WJCD 14 / WJLP 14

Saksofonisti Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen ovat sukupolvensa suuria suomalaisia jazznimiä joiden yhteistyön hedelmistä on saatu pitkään nauttia aina Five Corners Quintetin ajoista asti. Kaksikon duolevy onkin siis varsin mielenkiintoinen julkaisu.

Ensimmäinen yhteinen sinkku Calling James/Yanki lupaili vapautunutta jammailua aika lailla Timo Lassy Bandista tutuin askelmerkein ja lähempänä levyä julkaistu Zomp oli vielä liikenteessä groove vahvasti edellä, mutta lopullisessa muodossaan levy on ilahduttavasti värikkäämpi.

Värikkäämpi myös kirjaimellisesti – kolmetoista raitaa on kaikki nimetty värien mukaan ja niitä edustaa levyn kansitaiteessa 13 värillistä raitaa. Minimalistisista lähtökohdista on tehty konsepti ja soimmien niukkuus on pyritty musiikissakin kääntämään vahvuudeksi. Jazzissa saksofoni-rummut duoja on ehkä useiten kuultu free jazz -henkisissä jutuissa John Coltranen ja Rashied Alin viitoittamilla poluilla. Niissä kuvioissa ilmaisun voimakkuus korvaa instrumenttien vähyyden, Lassy ja Mäkynen sen sijaan kääntävät minimalistisen ja hypnoottisen ilmaisun edukseen.

Tyyleinä kuullaan levyn alkupuolella aasialaisesta musiikista innoittunutta meditatiivista tunnelmointia, Shelly Mannesta ja Max Roachista innoittunutta jazzfiilistelyä joka sopisi mainiosti spoken wordin tai runonlausunnankin taustallekin (ja saadaan vähän free-roiskeitakin Liberty-kappaleen toisessa osassa) ja levyn loppupuolelle tultaessa vallalle nousevat elektronisen musiikin vaikutteet jota en ollut itseasiassa levyltä odottanut ja loppuun saadaan sooloraitojakin.

Mäkynen on toiminut levyn tuottajana ja Mäkysen kädenjälki levyllä myös enemmän kuuluu. Kokonaisuutena levy muistuttaa yllättävän paljon hengeltään 3TM -projektia ja tyyleissä heijastuvat monet Mäkysen ennenkin diggailemat asiat.

Kahden raskassarjalaisen kohtaaminen tuntuu kuitenkin ehkä aika heppoiselta levyltä jonka on vaikea kuvitella jäävän sellaiseksi kestosuosikiksi mitä näiltä kahdelta on vuosien varrella saatu muissa kokoonpanoissa. Kuitenkin temaattisesti se toimii ja soittimiston niukkuuden kääntäminen palvelemaan musiikin tyylejä on mainio ratkaisu melodiasoitin/rummut duon keskeiseen ongelmaan, joten projektia täytyy tässä mielessä kuitenkin pitää onnistuneena. (PV)

 

Timo Lassy  tenor saxophone , Teppo Mäkynen drums

Recorded and mixed between late 2018 and early 2019 by Teppo Mäkynen at Kaapeli, Helsinki
Mastered by Pauli Saastamoinen

01. Fallow 03:05
02. Goldenrod 03:03
03. Liberty (part 1) 03:05
04. Catawba 03:04
05. Resolution Blue 03:09
06. Liberty (part 2) 03:16
07. Aero 03:10
08. Kobi 03:12
09. Telemagenta 03:08
10. Nyanza 02:55
11. Firebrick 01:45
12. Dark Cyan 02:50
13. Heliotrope 03:21

All compositions by Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Takaisin

Artikkeli luettu 736 kertaa

Translate »