Tuomas A. Turunen

Kuvat:

21.04.2022 16:21


Lifesparks

Skip SKP 9154-2

 

Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva pianisti Tuomas A. Turunen kuuluu suomalaisiin jazzmuusikoihin, jotka ovat luoneet uransa pääasiassa kotimaan ulkopuolella. Hän aloitti tosin uransa Jyväskylässä 2000-luvun alussa, mutta muutti Ruotsiin jo 2004 ja opiskeli viisi vuotta Göteborgissa. Vuodesta 2009 lähtien hän on vaikuttanut päääosin Ranskassa muusikkona ja säveltäjänä.

Turunen on soittanut vakituisesti Emil Brandqvist Triossa, joka on tehnyt useita hyvän vastaanoton saaneita levyjä saksalaiselle Skip-yhtiölle. Sama firma julkaisi 2018 myös Turusen ensimmäisen soololevyn, Italiassa äänitetyn Ornaments of Timen. Myös tämä Lifesparks on äänitetty samassa Artesuono-studiossa, jossa studiotiloihin räätälöidyn Fazioli-flyygelin soundi on todella upea. Se tuo soiton lähelle kuuntelijaa.

Runsaan tunnin pituinen levy on tyylikäs pianoresitaali, jossa yhdistyy jazzin ja klassisen musiikin vaikutteita. Sen kolmestatoista kappaleesta kymmenen on Turusen säveltämiä. Yhden (Alone Again) on kirjoittanut Emil Brandqvist. Approche taas on Turusen puolison Stéphanie Mullotin kirjoittama. Perinteisempää suomalaista musiikkia edustaa Turusen muokkaama versio J. Alfred Tannerin laulelmasta Laulu on iloni ja työni.

Useimmat levyn kappaleista ovat hitaahkoja ja kaunismelodisia kuten aloitusraitana oleva viinitermein ilmaistuna helmeilevä Grow, joka tuo mieleen 1900-luvun alun ranskalaiset pianokappaleet. Yleissävystä erottuvin on nopea Joy Dance, joka on myös levyn selkeästi jazzillisin kappale.

Turusen vahvuutena on mainion tekniikan lisäksi oivallinen dynamiikan taitaminen rakentaessaan sävyjä tulkintoihinsa.

Tuomas A. Turunen, piano. Äänitys, miksaus: Stefano Amerio, Artesuono-studio. marras-joulukuu 2021. Masterointi: Stefano Amerio. Tuotanto: Tuomas A. Turunen.

 

 1. Grow
 2. Together 
 3. Metropol Round
 4. The End
 5. Longing For
 6. Alone Again (Emil Brandqvist)
 7. Joy Dance
 8. Gathering
 9. Laulu on iloni ja työni (J. Alfred Tanner)
 10. Forgotten
 11. I Will Come To You
 12. Approche (Stephanie Mulot)
 13. Soul Flight

Sävellykset: Tuomas A. Turunen paitsi merkityt poikkeukset

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 83 kertaa

Translate »