Emmi U. Quintet: My Bird

Kuvat:

15.11.2019 09:16


Emmi U. Quintet: My Bird

Modernin jazzin ja klassisen impressionismin rajalla liitävä Emmi U. Quintet säväyttää pohjoista jazzskeneä lyyrisillä väreillä ja epäortodoksisilla rakenteilla. Esikoisalbumi ”My Bird” ilmestyy 29.11. LP:nä, CD:nä sekä digitaalisesti.

Kun pianisti Emmi Karoliina Uimonen sai ajatuksen yhdistää viulun ja saksofonin soundin jazzkvintetissä, hän kokosi yhteen suomalaisen jazzin nousevia kykyjä ja perusti Emmi U. Quintetin. Bändin yhteissoinnista inspiroituneena Uimonen sävelsi ja sovitti projektia varten My Bird -albumin materiaalin muutamassa kuukaudessa.

– Käsittelin paljon vapautumisen ja kehtaamisen aihepiiriä säveltäessäni levyä. Päätin tehdä aivan mitä haluan, välittämättä muiden odotuksista. Mystisellä tavalla tämä projekti sai minut tuntemaan, kuin minulla olisi siivet,  Uimonen avaa My Bird -albumin nimen syntyä.

Ympäröivä, melankolisen kaunis pohjoinen luonto on hengittänyt rauhaa ja yhtenäisyyttä kappaleisiin, joissa ei ole kaihdettu lukuisia vaikutteita eri perinteistä ja genreistä.

– Levyn nimikkokappale My Bird on kuin Chopinin ja Nirvanan huuruinen jamisessio Goalla. Albumin avauskappale Loving Eyes on puolestaan herkkä rakkausballadi, joka kumartaa Bachille teemalla leikittelyllään. Viimeinen kappale Sumu hälvenee on haikean lämmin bossa nova, joka on tribuutti ihailemilleni João Gilbertolle ja Tom Jobimille, Uimonen kuvailee.

Kappaleet lainaavat progressiivista muotorakennetta enemmän klassisen musiikin puolelta kuin perinteisen jazzkappaleen kaavasta, vuorotellen sulavasti tarkoin orkestroitujen osien ja improvisaation välillä. Esimerkiksi nelosraidassa Friendly Shadowsissa on useita eri orkestroituja osia, joiden lomasta soolo-osuudet uivat esiin ilman että niiden harmonista materiaalia on etukäteen esitelty, toisin kuin perinteisessä jazzkappaleessa tehtäisiin. Klassisen musiikin vaikutus kuuluu myös muusikoiden laajassa dynaamisessa skaalassa ja värien käytön runsaudessa.

– Voiman assosioituminen ukkosmyrskyihin ja rakettien jylinään on mielikuva, joka kaipaa tuuletusta. Näennäisen hidas, näennäisen näkymätön, mutta määrätietoinen oman intuition seuraaminen olla lopulta sitä paljon voimallisempaa. Aivan kuin vesi poraa keinuttamillaan kivillä valtavia tunneleita kallioihin, jotka ovat seisseet paikallaan jo miljoonia vuosia.

Emmi Karoliina Uimonen – piano, sävellykset, sovitukset, Silva Kallionpää – viulu, Jesse Vilhomaa – alttosaksofoni, Tuomas Talvi – basso, Joona Räsänen – rummut

Äänitys ja miksaus: Joel Ward
Masterointi: Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering
Taiteellinen tuottaja: Joonas Haavisto

1. Loving Eyes
2. Double Life
3. Tikka
4. Friendly Shadows
5. My Bird
6. Winter Solstice
7. Sumu hälvenee1

Releases November 29, 2019
Eclipse Music

Takaisin
Translate »