Mikko Iivanainen: A River Runs Through It

Kuvat:

19.02.2020 16:34


Mikko Iivanainen: A River Runs Through It

Kitaristi Mikko Iivanainen julkaisie ensimmäisen soolokitaralevynsä A River Runs Through It ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Kokonaan uuteen rooliin sooloartistina heittäytynyt Iivanainen on erottautunut suomalaisella jazzkentällä harmonisella syvyydellään sekä monipuolisella sointimaailmallaan. Nämä ominaisuudet ovat läsnä myös uudella albumilla, jolla akustista kitaraa, sähkökitaraa ja baritonikitaraa soittava Iivanainen esittää sävellyksiään soolona. Iivanainen juhlistaa albuminsa julkaisua  18.2. käynnistyneellä kiertueellaan, joka vie kitaristin yli tusinalle paikkakunnalle ympäri Suomen. Lisäksi Iivanainen esiintyy huhtikuussa Saksan Bremenissä, Euroopan merkittävimmän jazzin ammattilaistapahtuman Jazzaheadin yhteydessä järjestettävässä Finnish Clubnight -illassa.

A River Runs Through It kuljettaa kuulijaansa seesteisissä tunnelmissa halki tutunoloisen, mutta samalla salaperäisen suomalaisen luontomaiseman. Kappaleiden nimet, kuten Swan CoupleFox Family ja A Nest by the Path, ohjaavat mielikuvia syksyisen metsäpolun suuntaan, ja melodisesti ja harmonisesti rikas musiikki tukee tätä mielikuvaa tarttuen kuulijaa kädestä ja kuljettaen rauhalliseen tahtiin eteenpäin. Luonnosta, sen asukeista ja värimaailmasta inspiraatiota hakenut albumi on myös Iivanaisen ensimmäinen kerta omillaan, sooloartistina.

– Olen jo useamman vuoden halunnut toteuttaa sooloprojektin. Haaste on iso, mutta todella kiehtova. Olen aina nauttinut bändisoittamisesta, mutta samalla ihaillut yksin esiintyviä muusikoita, kitaristi kertoo.

Iivanaiselle säveltäminen ja kitaransoitto nivoutuvat vahvasti yhteen, ne ovat ikään kuin kolikon kaksi puolta.

– Se, että uskallan luottaa omiin sävellyksiini sekä soittooni vaatii paljon työtä. Olen hakenut harjoittelun kautta luottoa myös vähäeleisyyteen. Teknistä osaamista tärkeämpää musiikissa on kuitenkin se niin kutsuttu tekijä x. Se mitä ei voi selittää eikä kirjoittaa nuotein – sanotaanko sitä sitten sieluksi? Mistä se koostuu? Sen selvittäminen on ollut hieno matka, joka jatkuu yhä.

Musiikkivideon muodossa julkaistun albumin päätöskappaleen A Nest by the Path Iivanainen teki alun perin Viivalla-dokumenttielokuvaan, joka kertoo mm. suomalaisten rakastamien Muumimukien kuvittajana tunnetusta taiteilija Tove Slottesta. Tove Slotten keramiikkataide on myös esillä levyn kannessa.

•. •. •

Mikko Iivanainen (s. 1975) on lukuisista kokoonpanoista tuttu monipuolinen kitarataiteilija. Hänen soittonsa on muovannut useiden maamme eturivin jazzyhtyeiden sointia, näistä mainittakoon esimerkiksi Free ControlNordic Trinity sekä Iro Haarlan ja Ulf Krokforsin luotsaama Loco Motife. Ajankohtaisia kokoonpanoja ovat myös Johanna & Mikko Iivanainen duo sekä kvartetti yhdessä Johanna IivanaisenMaria Kalaniemen ja Timo Alakotilan kanssa. Mikko Iivanainen julkaisi ensimmäisen soololevynsä Last Room vuonna 2014.

Mikko Iivanainen – akustinen kitara, sähkökitara, baritonikitara.

Sävellykset ja tuotanto: Mikko Iivanainen
Äänitys, miksaus ja masterointi: Markku Veijonsuo / Varistoteles Studios

1. Morning Song
2. A River Runs Through It
3. Swan Couple
4. Blessings
5. Sunset Glow
6. Otter’s Dinner
7. Fox Family
8. A Nest by the Path. 

Mikko Iivanainen: A River Runs Through It
Iivana Records LP/CD/digi (IIVRE001, julkaisupäivä 14.2.2020).
Jakelu Suomessa: Iivana Records.
Digijakelu: Texicalli Records

 

Takaisin
Translate »