A Pint for Herbie

Kuvat:

17.09.2018 14:30


Herbert Katz

Syksyllä 1972 ruotsalainen tenorisaksofonisti Hacke Björksten äänitti syntymäkaupungissaan Helsingissä RCA-yhtiölle lp-levyn Happy!, jonka yhtenä urana on kitaristi Herbert ”Herbie” tai ”Häkä” Katzille omistettu tervehdyskappale. Vinyylillä, Hacke Björksten Corporation, soittavat Katzin lisäksi myös pianisti Teuvo Suojärvi, basisti Heikki Annala ja rumpali Chrisse Schwindt.

Jo huhtikuussa 1959 Björksten ja melkein sama säestysryhmä olivat tehneet Helsingissä Parlophonelle neljän kappaleen EP:n, jossa saksofonistin Sweet Georgia Brown löi meikäläiset ällikällä. Kuukautta aikaisemmin Häkä oli studiossa nauhoittanut kvartetilla materiaalia, joka ilmestyi sittemmin EP:nä Herbert Katz Plays Jazz.

Herbert Abraham Katz (1926-2007) syntyi Turussa ja kuoli Göteborgissa. Hänet tunnettiin aikanaan ”Suomen negroidisimpana jazzmuusikkona” ja oli 1950-1960-luvuilla Heikki Laurilan ohella tärkein kotimainen rytmimusiikin kitaravaikuttaja. Harmonikalla ja rummuilla aloittanut Häkä vaihtoi kitaraan sodan alettua 1940. Siinä hän sai hieman opetusta Ingmar Englundilta, mutta musiikkielokuvat, radio ja 78-kierroksen äänilevyt olivat hänelle tärkeimmät opastajat.

Katzin musisoinnille antoivat ensin mallia Eddie Langin ja Django Reinhardtin levyt, sitten Charlie Christian ja tämän ”perilliset” Barney Kessel, Joe Pass ja Jim Hall. Aikaansa seuraavana kitaristina Häkä tutustui ensimmäisten joukossa rock’n’rolliin. Soittaessaan Onni Gideonin yhtyeessä hän oli mukana maamme ehkä ensimmäisellä rock-levyllä Hawaiian Rock.

Häkä perusti oman yhtyeen 1960-luvun alussa, laulusolistina monet vuodet Rauni Pekkala. Lopetettuaan aktiivikeikkailun hän jatkoi kuitenkin kitarointiaan ja perehtyi mm. John McLaughlinin ja Larry Coryellin modernismiin.

Katz soitti Porin juhlilla Björkstenin kanssa 1971. Hän muutti myöhemmin Länsi-Saksaan, asui välillä Lontoossa, josta hän sitten muutti taas Saksaan, Müncheniin ja asettui tämän jälkeen loppuelämäkseen Ruotsiin Göteborgiin. Herbert Katz, John Coltranenkin kanssa jammannut ja free-tenoristi Albert Aylerin kanssa radionauhoituksenkin tehnyt,esiintyi vanhassa kotimaassaan vielä 2000-luvun alussa Baltic Jazzeissa Taalintehtaalla göteborgilaiskvartetin mukana. Hän kuului suomalaisen jazzin ”vanhan kaartin” luottosoittajiin Erik Lindströmin ja Teuvo Suojärven ohella. Kun ulkomaisia tähtisolisteja konsertoi maassamme 1950-1960 luvuilla, he olivat näiden säestäjiä.

Takaisin
Translate »