Åke ”Stan” Hasselgård – ”The Be-bop King of Sweden

Kuvat:

31.01.2019 14:09


Stan Hasselgard & Benny Goodman

Sotiemme aikana Ruotsin swing-väritteinen tanssimusiikki-ja jazzelämä oli vilkasta ja tasokasta. Jo vuonna 1947 hakeutuivat lisäksi lisäoppiin Yhdysvaltoihin  lahjakaat klarinetisti Åke ”Stan” Hassegård ja trumpetisti Rolf ”Roffe” Ericson. Hasselgård syntyi 1922 Bollnäsissä, ja hänen rakettimainen uransa päättyi traagisesti auto-onnettomuudessa marraskuussa 1948 matkalla New Yorkista Kaliforniaan.

Åke Hasselgård, jonka suosikkisävelmä oli ”All the Things You Are”, nousi jo nuorena ruotsalaisen jazzklarinetismin kärkeen. Hän soitti mm. basistien Arthur Österwallin ja Simon Brehmin yhtyeissä esikuvanaan Benny Goodman.  Suoritettuaan loppututkinnon Upsalan yliopistossa hän lähti kesällä 1947 New Yorkiin jatko-opiskelemaan taidehistoriaa. Kaupungin 52. kadun (”The Street”)jazzkerhoista tuli kuitenkin hänen varsinainen korkeakoulunsa.

Jo saman kesän elokuussa hän muutti kuitenkin Los Angelesiin, pääsi nopeasti jazzpiireihin ja perusti oman yhyeenkin. Sen muusikoissa olivat kitaristi Barney Kessell ja vibrafonisti Red Norvo. Kessellillä oli mielessään Hasselgård säveltäessään bop-vaikutteisen teeman ”Swedish Pastry”.

Kun klarinetisti Benny Goodman keväällä 1948 perusti uuden yhtyeen, hän palkkasi mukaan toiseksi klarinetistikseen modernimman Hasselgårdin. Septetissä soittivat myös pianisti Teddy Wilson ja tenoristi Wardell Gray.

Muutaman kuukauden päästä Hasselgård perusti taas oman yhtyeen, jossa olivat mukana mm. rumpali Max Roach ja kitaristi Chuck Wayne. Se ehti soittaa soittaa jonkin aikaa newyorkilaisessa The Three Deuces-kerhossa, joka mainosti ruotsalaista klarinetistia näyttävästi: ”The Be-Bop King of Swden”.

Seuraavalle esiintymispaikalle Åke Hasselgård ei koskaan päässyt. Onneksi hän oli ehtinyt tehdä levyjä mm. Capitol-yhtiölle. Rolf Ericson soitti jenkeissä aina 1990-luvulle; hän oli vuosia mm. Duke Ellingtonin orkesterin trumpettiryhmässä.

Takaisin
Translate »