Andy Razaf – Fats Wallerin taitava sanoittaja

Kuvat:

02.06.2020 16:08


Andy Razaf

Vuonna 1929 jo kuuluisuutta saanutta pianistia Fats (Thomas Wright) Walleria ja sanoittaja Andy Razafia pyydettiin mukaan tekemään uutta varieteeohjelmaa newyorkilaiseen Connie’s Inn-teatteriin. Produktio oli ”Load of Coal”. Andy ja Fats sorvasivat siihen nopeasti kolme laulua, joista tanssinumeron säestyskappale ”Honeysuckle Rose” nousi vauhdilla hitiksi ja on jäänyt elämään suosittuna jazzstandardina. Samana vuonna viisunikkarit olivat mukana myös Connie’s Innin seuraavassa revyyssä ”Hot Choclates”.

Sen ensi-ilta oli kesäkuussa 1929, ja sillä oli yli 200 esitystä kaupungin Hudson-teatterissa ennen ryhmän menestyskiertuetta. Hot Choclates-showssa oli kaksi laulua, jotka jäivät elämään: oivallinen ”Ain’t Misbehavin'” ja puhutteleva ”Black and Blue”. Edellisen suosioon vaikutti erityisesti Louis Armstrongin soitto ja laulu, jälkimmäisessä taas surumielisen musiikin ja sanoituksen täydellinen yhteensopivuus. ”Cold empty bed – pains in my head; feel like ol’ Ned – Wish I was dead… What did I do…to be so black and blue?”  

Andy Razafin (Andriamanantena Paul Razakeriefo) (1895-1973) isä kuului madagaskarilaisen kuningashuoneen sukuun ja äiti oli saaren amerikkalaisen konsulin tytär. Traagisten vaiheiden jälkeen äiti pakeni Yhdysvaltoihin, jossa Andy syntyi. Nuoruutensa hän asui New Yorkin Harlemissa, lopetti koulunsa täytettyään 16 ja pääsi erään musiikkikustantamon hissinkuljettajaksi. Andy oli musikaalinen, sävelteli ja runous kiinnosti häntä erityisesti. Hänen varhaista lyriikkaansa julkaistiin jo 1917 värillisten ”The Negro Movement”-liikettä kannattavassa lehdessä. Wallerin lisäksi hän teki yhteistyötä muidenkin iskelmäsäveltäjien kanssa. Hän sanoitti myös joitain instrumentaalinumeroita, tunnetuimpia ”In the mood” ja ”Stompin’ at the Savoy”. Myöhemmin hän avusti ja toimitti ”Negro World”-sanomalehteä. Vuonna 1972 Andy Razaf sai vihdoin ansaitsemansa tunnustuksen, jäsenyyden arvostetetussa Songwriters Hall of Fame-ryhmässä. Sen luetteloissa Razaf on ollut mukana 215 julkaistun laulun tekijänä, avustavana säveltäjänä tai sanoittajana. Hänestä on Barry Singer kirjoittanut elämäkerran ”Black and Blue – The Life and Lyrics of Andy Razaf”.

Ehkä tunnetuin ”Honeysuckle Rose”-tallenne äänitettiin 1938 Benny Goodmanin Carnegie Hallin jazzkonsertissa. Kuusitoistaminuuttiseen jammaukseen osallistui joukko ajan kuuluisimpia solisteja Goodmanin, Count Basien ja Duke Ellingtonin orkestereista. ”Rosen” soinnuille on rakennuttu lukuisia moderneja jazzsävellyksiä ja sen melodiakulkuja kuulee joskus eri artistien sooloissa.

Vuonna 1929 ainaisessa rahapulassa ollut Waller myi halvalla yli kahdenkymmenen sävellyksensä oikeudet eräälle vaikutusvaltaiselle kustantajalle. Hän ei ehkä aavistanut, miten suuria rojalteja esim. ”Honeysuckle Rose” ja ”Ain’t Misbehavin'” tuottivat tulevien oikeuksien omistajille.

Takaisin
Translate »