Ellingtonin vuosi 1968

Kuvat:

20.10.2018 12:32


Duke Ellington

Viisikymmentä vuotta sitten Duke Ellingtonin (1899-1974) upealla uralla oli kolme merkkipaalua. Tammikuussa 1968 esitettiin New York Cityn suuressa St  John the Divine-katedraalissa 6000 kuulijalle ensi kertaa Ellingtonin laaja kirkkomusiikkiteos Second Sacred Concert. Kolme vuotta aikaisemmin oli tosin kuultu jo hänen ensimmäinen sakraalikonserttinsa, mutta siinä hän käytti vielä aikaisemmin säveltämiään teemoja.

Second Sacred-produktiossa olivat mukana koko Ellingtonin orkesteri, kaksi tanssiryhmää, satahenkinen kuoro sekä laulusolistit Tony Watkins, Roscoe Gill ja ruotsalainen sopraano Alice Babs. Duken uusia sävellyksiä olivat ”Almighty God”, ”Heaven”, ”Freedom” ja ”T.G.T.T.” (Too Good To Title). Säveltäjä oli myös sanoittanut laulut. Second Sacred Concert esitettiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa kymmeniä kertoja, kunnes Alice Babs Englannin konserttien jälkeen palasi kotiin.

Orkesterissa olivat vielä mukana sen pitkäaikaiset huippusolistit, altisti Johnny Hodges, tenoristi Paul Gonsalves, pasunisti Lawrence Brown ja trumpetisti Cootie Williams. Tukholman Gustav Vasa-kirkon konsertissa kuorona oli Ruotsin radiokuoro johtajanaan Eric Ericson.

Syyskuun 1968 alussa Duke Ellington orkestereineen lähti ensimmäiselle kiertueelleen Etelä-Amerikkaan ja Meksikoon. Saatajilleen Kennedyn lentokentällä hän sanoi: ”I’m giving up a lot of my virginity on this trip. I’ve never been in South America or below the equator before.” Konserttikuukausi oli jymymymenestys.

Marraskuussa presidentti Lyndon B. nimitti Duken jäseneksi vaikutusvaltaiseen tiede-ja taidejärjestöön, National Council on the Arts. Valkoinen Talo oli tullut kapallimestarille tutuksi jo aikaisemminkin, ja Johnsonin presidenttikautena hän esiintyi siellä peräti seitsemän kertaa.

 

Takaisin
Translate »