Hugues Panassié ja maailman ensimmäinen jazzfestivaali

Kuvat:

15.02.2019 13:01


Hugues Panassié

Vuonna 1948 järjestettiin Nizzassa, Ranskan Rivieralla maailman ensimmäinen jazzfestivaali. Sen keskeisenä puuhamiehenä oli jazzpersoona Hugues Panassié, joka suunnitteli ohjelman perinteiselle jazzille. Esiintyjinä olivat mm. Louis Armstrong yhtyeineen ja Django Reinhardtin ryhmä Hot Club de France. Välivuosien jälkeen Nizzan juhlat ovat jatkuneet – merkkivuotta vietettiin viime helmikuussa kaupungin oopperatalossa.

Hugues Panassié : Hot Jazz

Pariisilainen Hugues Panassié (1912-1984) oli Ranskan johtava jazzvaikuttaja, joka kirjoitti ensimmäisen analyyttisen tutkimuksen jazzista ”Le Jazz Hot” 1934. Sen englanninkielinen laitos ”Hot Jazz” (1936) sai laajan lukijakunnan myös Yhdysvalloissa. Hän oli perustamassa Ranskan jazzyhdistysten liittoa Hot Club de France ja alan levyihin erikoistunutta Swing-yhtiötä

 

Hän oli tutustunut jazziin löydettyään eräästä Ranskan linnasta laajan jazzlevyjen kokoelman. Kirjassaan hän älyllisti jazzin ja kuvasi sitä omaksi taidesuuntaukseksi. Hän pohti aihetta filosofian menetelmin ja yritti löytää ilmaisuja voimakkaille vaikutelmilleen. ”Le Hot Jazzin” tuumailut saivat jatkoa Panassién seuraavassa kirjassa, englanniksi ”The Real Jazz” (1942). jossa hän korjasi aikaisemmin esittämiään vääriä tai liian subjektiivisia ajatuksiaan.

Panassié matkusti 1938 Yhdysvaltoihin, missä hän pääsi järjestämään eräiden suosikkimuusikoidensa levytyksiä, ns. Panassié Sessions. Mukana olivat mm. klarinetistit Sidney Bechet ja Mezz Mezzrow, jotka myöhemmin hän kutsui Nizzan jazzjuhlille.

Hän oli New Orleans-jazzin varsinainen evankelista, mikä johti välirikkoon läheisen yhteistyökumppanin ja merkittävän jazzäänitteiden tutkijan Charles Delaunayn (1911-1988) kanssa. Tämä perusti kilpailevan jazzkerhon, Hot Club de Paris.

– Hugue Panassién arvostusta jenkkienkin jazzpiireissä kuvaa Count Basien orkesterin levy Panassié Stomp. John Lewin ja Modern Jazz Quartet on omistanut puolestaan Charles Delaunaylle kappaleen ”Delaunay’s Dilemma (1954).

Takaisin
Translate »